Tuesday, August 4, 2020

Lirik Lagu Luka Yang Kurindu Mahen

Lirik Lagu Luka Yang Kurindu Mahen

Lebih baik diam
Dan menghapus dendam
Tak lagi bicara
Agar tak semakin terluka

Cinta punya batas
Tak harus saling keras
Tak bisa di paksa
Segala yang kau ucap bohong

Kau lakukan omong kosong
Tak perlu lagi percaya
Kau hanya pura-pura
Kita di ujung perpisahan

Namun selalu ku rindukan
Kau luka yang ku rindu
Hoo, hoo
Cinta punya batas

Tak harus saling keras
Tak bisa di paksa
Segala yang kau ucap bohong
Kau lakukan omong kosong

Tak perlu lagi percaya
Kau hanya pura-pura
Kita di ujung perpisahan
Namun selalu ku rindukan

Kau luka yang ku rindu
Lelah ku menangis (ooh)
Terluka karnamu
Ini kekalahanku

Wo-uwo-wo, ooh
Pergi lupakanlah aku
Biar aku yang bertahan
Segala yang kau ucap bohong

Kau lakukan omong kosong
Tak perlu lagi percaya
Kau hanya pura-pura
Kita di ujung perpisahan

Namun selalu ku rindukan
Kau luka yang ku rindu
Kau luka yang ku rindu


Tuesday, July 28, 2020

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar


Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

di entri ini: akid dan tasya, aku ada cakap yang aku nak update entri pasal tasya lagi kan? hahha tapi tak terupdate. jadi aku combine -kan disini sahaja. sebenarnya gambar di atas ni adalah gambar pada minggu lepas bertarikh 19 julai 2020 (ahad). aku rasa bulan ni setiap minggu, weekend aku dihabiskan dengan perempuan yang satu ini. 

oh pada hari tersebut aku ada jumpa kenalan online yang aku kenal dari omi. HAHAHAH. aku masih punya banyak apps bodoh untuk 'carian kawan' katanya. yela aku tak ramai kawan, itu sahaja tempat yang boleh mewujudkan aku acah - acah ramai kawan dan telefon aku berfungsi secara total. kalau tidak, aku akan mengulang scrolling screen phone sampai aku sendiri nak lempar dekat dinding. betapa tak ada apa lagi dekat situ. 

okay berbalik semula. sebelum jumpa memang dia kata dia terima semuanya. masa jumpa dia masih lagi kelihatan biasa. selepas dua hari, dia minta maaf atas kesibukan kerja. dan pada hari ketiga aku semak aplikasi untuk tengok dia dekat mana. aku rasa masa tu dia ada dekat GM. aku taktahu dia sedang kerja atau bersiar - siar. aku memilih untuk menulis nota panjang di whatsapp. ternyata dia hanya seen. betul apa aku rasa. penerimaan dia pada aku cuma dalam media sosial sahaja. bila jumpa, dia akan buang aku sama macam yang lainnya. 

tak guna bila, dia pandai bagi aku tazkirah tentang tuhan tentang qada qadar tentang semua manusia sama tentang yang membezakan kita semua hanya taqwa. bullshit bila ingat balik. aku cuma harap, kifarah tu datang dekat dia. ditinggal atas dasar muka dia yang tak seberapa sebagaimana dia buat aku, ditinggal atas faktor kerjaya dia yang biasa - biasa, atau ditinggal atas dia tak da harta! tak kisah lah mana - mana. yang penting dia rasa. 


KL Forest Eco Park Kali Kedua

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

ditakdirkan tuhan, aku berjumpa lagi dengan tasya untuk kali ketiga bulan ni. aku nak penuhkan impian dia. nak merasa ke kl forest eco park. haha. aku lupa yang dia pernah menangis naik cable car. jadi disini, bayar tiket cuma untuk duduk dibawah bukan di atas canopy walk tu pun. hahahha dasar tasyomad betul perangai. dia lebih rela naik bukit jauh - jauh. senata - mata nak view (jambatan separuh jalan), padahal kalau dia naik canopy walk tu (tinggi sikit + gayat) dia dah boleh dapat view macam view orang lain yang dia tunjuk dekat aku. 

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

oh lupa, sebelum ni aku pernah ke sini bersama boyfreng separuh jalan. korang boleh baca dekat sini: KL Eco Forest. so kali kedua ini lah, bersama kawan aku; tasya! tapi kali ini beza betul. kalau aku bantu dia jalan atas canopy, aku rasa aku yang stuck dekat atas tak boleh jalan. auto freeze. aku takut tinggi jugak macam dia. kalau tak ada orang pegang tangan aku, macammana aku nak jalan sendiri. hahaha. so tasya, gigih kita jalan dekat bawah dan cari jambatan paling rendah. so inilah hasilnya. aku letak beberapa gambar yang sama. kalau tak mahu tengok boleh skip laju - laju. aku letak sini untuk rujukan aku dimasa kedepannya hiks. 

so aku datang sini naik public transport. turun dekat lrt dang wangi dan naik grab sampai ke kl forest eco park rm5. 

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

lepak sini sekejap je. lepastu aku dan tasya pergi muaz. dia nak berbelanja tudung. aku ikut jela, belum gaji kan. hahahha. aku rasa macam tudung dekat situ terlalu banyak sampai aku tak tahu aku kena beli tudung apa sebenarnya. walaupun murah cuma rm5 rm10. tapi aku tak tahu nak buat keputusan. 

perjalanan dari lrt ke muaz, kami jumpa tempat menarik untuk ambil gambar. so yeah! hahhaa. ada beberapa gambar baru untuk aku simpan lagi. maklumlah, pkp menyebabkan aku tak ada gambar baru ya. 

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar



The Linc KL

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

disebabkan waktu masih panjang, kami decide untuk lepak - lepak cafe minum latte. so kami pilih the linc kl yang kebetulan dalam tu ada tempat untuk ambil gambar lawa. so, sebelum cari cafe memang kami habiskan masa pusing satu bangunan dan setiap tingkat untuk tengok apa yang menarik dekat dalam. 

kabut juga, sebab tak tahu mana pintu masuk. takut nak masuk sebab macam bukan pintu. ni lawak. sampaikan guard dalam tu lambai panggil masuk baru kitorang masuk. punya lah noob weyh. 

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

so dalam linc kl ni takde buat apa pun. cuma berborak dalam cafe dengan secawan latte dan bergambar. jadi minta maaf sebab gambar banyak yang sama. harap tak rasa annoying ye. hiks. 

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

Lepak KL Forest Eco Park : Entri Bergambar

okay itu je rasanya. terima kasih tasya. paling banyak 'melukis' kenangan dalam lembaran hidup aku. semoga tak pernah bosan dan jemu! 

Monday, July 27, 2020

Lirik Lagu Reminisensi Insomniacks

Lirik Lagu Reminisensi Insomniacks

Usah kau menangis lagi
Ku tahu yang kau sudah cuba segalanya
Dan perkara yang paling sukar
Ialah tuk berubah

Mungkin ini opsi terakhir
Buat kita berdua
Sentiasa melepaskan kenangan
Yang kita telah melalui

Takdir sudah memanggil
Tunggu apa lagi
Sudah tiba masanya
Tuk mengucapkan selamat tinggal
Terakhir kita

Usah kau berpura-pura kita bahagia
Aku tahu kau takut tapi jangan bimbang
Sudah terbukti dalam reminisensi
Aku kan hilang

Indahnya sungguh cerita cinta
Waktu kita gembira
Waktu tiada masalah
Namun impian Ini hanya ilusi

Realiti kita cipta takkan terjadi
Sudah tiba masanya
Tuk mengucapkan selamat tinggal
Terakhir kita

Usah kau berpura-pura kita bahagia
Aku tahu kau takut tapi jangan bimbang
Sudah terbukti dalam reminisensi
Aku kan hilang

Sudah tiba masanya
Tuk mengucapkan selamat tinggal
Terakhir kita

Usah kau berpura-pura kita bahagia
Aku tahu kau takut tapi jangan bimbang
Sudah terbukti dalam reminisensi
Aku kan hilang


Wednesday, July 22, 2020

Rasa yang Tak Berasa

Rasa yang Tak Berasa

ini cuma luahan rasa. aku sebenarnya tengah buat kerja, aku sibuk. tapi sebab aku ter mengadu dekat tasya soal hati. tiba - tiba je lah aku emosi, dengan selsema taknak stop nya, dengan hidung tersumbat sebelah nya. aduh pening kepala aku. 

aku cuma selalu persoal, apakah kekosongan aku ni tak berujung? entah. berat lah isu ni. isu ni paling mental aku nak sebati dalam diri. aku tak de pape istimewa yang buat orang sudi nak simpan aku. kadang penat kenal orang. kalau boleh taknak kenal sesiapa dah, tapi nanti kata tak ada usaha pulak. 

kalau sekadar berdoa bersungguh dekat tuhan tapi tak ada usaha pun macam tak guna. umpama macam berdoa rezeki bertalu - talu singgah, tapi kerja nya cuma bangun makan tidur. dengan harapan, tuhan akan mengirim utusan mengetuk pintu dan berbagi rezeki tanpa perlu buat apa - apa.  hahhaha. 

kalau ikut kata - kata orang beriman, cara terbaik menanti doa dikabul ialah bersabar. yela bersabar lah mungkin sampai tua barangkali. selebihnya diluka berkali - kali, kemudian bersabar lagi. sampai menuju mati. 

Monday, July 20, 2020

Akid dan Tasya


Akid dan Tasya
curee cafe

pada hari aku berjumpa Cj's Family, sempat lah aku singgah jumpa tasya dan akid. kedua - duanya 'menginap' di kuala lumpur. disebabkan aku juga dari kuala lumpur, aku katakan pada diorang aku nak jumpa. kedua - duanya okay walaupun tasya sedang dalam waktu kerja. aku perasan yang aku ni suka menyemak dekat tempat kerja orang HAHAHAH. bukan diorang je, ada lagi orang lain. asal ah. aku terlalu tak guna ke?

aku rasa aku tak perlu perkenalkan siapa tasya secara lanjut. aku kenal dia dari zaman kolej 2014 sampai sekarang. terima kasih tetap tinggal dengan aku, hadap duka bahagia aku, jatuh bangun aku, hujan panas sama - sama sepanjang kenal. dia ni orang yang akan payungkan kau, waktu hujan lebat. yang sanggup basahkan diri sendiri demi memayungi orang lain, walaupun kadang - kadang dia kedekut payung. hahhahaha. 

 Tasya

Akid dan Tasya

cuma aku tak faham kenapa, wujud kawan - kawan dia yang xmahu berkawan dengan dia. padahal tasya ni antara golongan kawan yang kita semua patut ada. ah entah. tak faham aku. 

aku sebenarnya jumpa akid dulu baru jumpa tasya. sebabkan aku malas nak ubah kedudukan gambar, aku start tulis pasal tasya jela dah alang - alang hari jumpa pun sama je. 

Akid dan Tasya

so lepas aku habis lepak dengan akid, aku gerak ke bukit bintang sendiri dengan beg besar gajah ala - ala traveller kata ko. nampak normal sebab, di tengah kuala lumpur bawah beg besar gajah macam nak pindah rumah tu benda biasa. sebab aku pakai mask, aku tak segan sangat. yang penting mekap HAHAHHAHA. 

aku lepak dalam mall tu (tempat kerja tasya), dari pukul 4petang sampai pukul 9malam kot. kitorang dari aku sampai, sampai ke sudah. memang gosip je weyh. cerita hal kehidupan, hati, hal - hal yang patut dibincangkan. rupanya selain dari rumah aku, ofis yang aku anggap rumah kedua, tempat kerja orang juga boleh jadi rumah ketiga aku barangkali. hahhaha. 

Akid dan Tasya

oh aku memang letak banyak gambar dekat sini, senang nanti kalau rindu boleh baca balik. lepas 5 6 tahun, aku akan cari balik semua gambar ni memandangkan aku mugkin ada kebarangkalian untuk hilang gambar dalam telefon. jadi, blog tolong pegang semua rahsia dan galeri aku. 
so itu je cerita pasal tasya. 


Akid

Akid dan Tasya

akid ni antara orang - orang yang "weyh jom lepak." -- "jom". senang dibawa berbincang lagi - lagi bila berdiskusi soal dunia. hahha kelas. aku kenal akid dari zaman sekolah menangah 2011 sampai sekarang. ni antara barisan kawan - kawan yang wujud pada kejatuhan dan kejayaan aku. diorang tahu aku. 

waktu aku dipalau masyarakat, akid wujud untuk berkongsi warna supaya kenangan di zaman sekolah aku bukan warna hitam dan kelabu. akid antara kawan - kawan yang aku akan sayang sampai habis nyawa aku dekat dunia selain dari cyra, tasya, dhi dan beberapa lagi manusia lain. 

Akid dan Tasya

aku habiskan masa dengan akid di curee cafee berdekatan times square. percayalah, bersembang dengan akid takkan pernah habis. aku rasa aku ni tak boleh nak ada kawan lelaki sebab aku tak sama macam orang lain. bila dengan akid, aku bebas jadi diri sendiri. aku tak perlu nak sorok diri aku, sorok itu sorok ini untuk terlihat sama macam orang lain, untuk aku tak rasa segan dengan keadaan diri aku. 

gambar yang korang tengok dekat atas tu; dua dua sedap woi. 

akid order japanese curry + macha latte tak silap aku. aku lupa makanan aku order. hahha. tapi ada perkataan avocado + latte. 

okay tu je. sebab nak simpan gambar semata, aku wujudkan entri. hahhah. 

Akid dan Tasya
model awak

kalau korang nak baca lagi cerita pasal tasya dan akid, boleh klik pada pautan nama mereka. aku ada banyak tulis pasal diorang. ada satu lagi entri bergambar aku dan tasya semalam (19/07/2020) hahhaha. tapi esok - esok la baru aku tulis. aku tengah malas. 

Lirik Lagu Angkara Siti Nordiana

Lirik Lagu Angkara Siti Nordiana

Aku bagaikan
Merpati di awan
Berkelana di langit tak pasti
Antara bulan

Terlihat jelas rahsia hati
Aku hanyut dibuai waktu
Gelap sepi tak pernah menyakiti
Biarlah aku bahagia begini

Biar…
Biar aku lepaskan jiwa yang kau tinggalkan
Biar aku bebas untuk selamanya
Habis punah semua rasa angkara dusta

Mengapa kau kembali merayuku
Aku pencinta
Ditimbus prasangka
Cukup sudah segala kepalsuan

Sampai waktunya
Ku harus teguh pertahan jiwa
Aku hanyut dibuai waktu
Gelap sepi tak pernah menyakiti

Biarlah aku bahagia begini
Biar…
Biar aku lepaskan jiwa yang kau tinggalkan
Biar aku bebas untuk selamanya
Habis punah semua rasa angkara dusta


Mengapa kau kembali merayuku
Ku bukan yang dulu
Terdiam dan kaku
Hanya berserah Mengenang takdir

Kini aku mampu berlari
Tiada yang menghalangi
(Menghalangi)
Tiada yang menghalangi
(Menghalangi)

Biar…
Biar aku lepaskan jiwa yang kau tinggalkan
Biar aku bebas untuk selamanya
Habis punah semua rasa angkara dusta
Mengapa kau kembali merayuku


Tuesday, July 14, 2020

Lirik Lagu Jangan Lupakan Aku Andmesh


Lirik Lagu Jangan Lupakan Aku Andmesh

Tak sengaja, kita bertemu
Hari-hari ku sejalan denganmu
Kau selalu ada saat ku butuh kamu
Kau pergi, ku sendiri

Tak tahu apa yang harus kulakukan tanpamu
Tapi ku tau, hatimu untukku
Kupercaya itu
O-o-oh...

Ku disini merindukanmu sangat rindu
Apakah engkau juga begitu oh sayangku
Bukan berarti ku disini meragukanmu
Oh sayangku jangan kau lupakan aku

Tapi ku tau, hatimu untukku
Kupercaya itu
O-o-oh...

Ku disini merindukanmu sangat rindu
Apakah engkau juga begitu oh sayangku
Bukan berarti ku disini meragukanmu
Oh sayangku jangan kau lupakan aku

O-o-o-oh...

Ku disini merindukanmu sangat rindu
Apakah engkau juga begitu oh sayangku
Bukan berarti ku disini meragukanmu
Oh sayangku jangan kau lupakan aku

Oh sayangku jangan kau lupakan aku
Sungguh ku tahu hatimu selalu untukku


MH17: Dalam kenangan

MH17: Dalam kenangan
MH17 dalam kenangan

masih terngiang - ngiang saat suara dikaca televisyen mengumumkan berita tentang terhempasnya MH17. satu tamparan besar buat seluruh rakyat malaysia. semua bersedih atas kehilangan ahli keluarga yang terlibat. ternyata jika diputar waktu, sudah 6 tahun ia berlalu. entah. 6 tahun yang berlalu terasa bagaikan semalam ia berlaku.

mengenang semula kejadian yang berlaku pada 17 Julai 2014, tragedi pesawat Malaysia Airlines MH17 yang telah ditembak jatuh.

Dimanakah Keadilan untuk MH17?

MH17: Dalam kenangan
serpihan kapal terbang yang ditembak jatuh 6 tahun lalu

waktu kejadian, aku berumur 19 tahun. siaran di televisyen berebut - rebut mahu menjadi trending, aku juga tak terkecuali untuk membuat andaian sendiri. bermacam - macam yang aku bincangkan bersama rakan terdekat. sepertinya sebuah konspirasi ya?

dikatakan bahawa pihak berkuasa di Ukraine mempertanggungjawabkan kumpulan pemberontak berdekatan di kawasan berhampiran tragedi yang kononnya menerima sokongan oleh pihak Rusia.

Vasily Prozorov, yang juga merupakan bekas Pegawai Perkhidmatan Khas Ukraine (SBU) dan Ketua Pusat Siasatan Vasily Prozorov "Ukrleaks" telah memulakan siasatan dengan beberapa orang sukarelawan apabila beliau menyedari tentang laporan yang diterbitkan mempunyai maklumat yang tidak tepat. 

beliau mahu masyarakat global untuk terus mempersoalkan, siapa dalang di sebalik tragedi ini? siapakah yang mendapat keuntungan daripada tragedi ini? pastinya ada sesuatu yang disembunyikan sehingga sekarang. 

MH17: Dalam kenangan
lokasi tragedi MH17

selain itu, terdapat pegawai dari Cawangan Khas British yang datang ke tempat kejadian SEBELUM tragedi berlaku masih menjadi tanda tanya. siapakah mereka sebenarnya? 

Dokumentari 

MH17: Dalam kenangan

banyak lagi persoalan yang masih belum terjawab dan mati tak berjawapan. oleh itu sebuah dokumentari telah diterbitkan oleh Vasily Prozorov, hasil siasatan persendirian yang telah dilakukannya bagi mendapatkan kebenaran dari tragedi ini. beliau tidak mahu rakyat Malaysia terlalu mudah mempercayai laporan berat sebelah yang diterbitkan.

MH17: Dalam kenangan
Vasily Prozorov

dokumentari yang berdurasi kira-kira 40 minit tersebut dibahagikan kepada dua bahagian dengan analisa Prozorov berkaitan laporan rasmi yang dikeluarkan dan kompilasi kenyataan yang dibuat oleh pihak berkuasa Ukraine dan pasukan penyiasat bersama. 

dalam bahagian kedua, beliau berkongsi pandangan dan mengutarakan hujahnya untuk mendesak orang ramai membuat kesimpulan sendiri berkaitan tragedi MH17. dokumentari ini boleh ditonton secara percuma di laman sesawang (https://ukr-leaks.org/en/Inform/Investigations/Details/mh-17-v-poiskakh-istiny) dan platform youtube dengan sari kata dalam Bahasa Melayu, Jerman, Perancis dan Sepanyol. 



Info Vasily Prozorov 
Ketua Pusat Siasatan Vasily Prozorov “UkrLeaks” 
Emel: ukr-leaks@inbox.lv 
Laman Sesawang: https://ukr-leaks.com

Lirik Lagu Mudah Bagimu Kucaimars


Lirik Lagu Mudah Bagimu Kucaimars

Hari demi hari
Terus ku Jalani
Mencari cahaya tuk diterangi
Masih tak mengerti

Terjadi begini
Kau terus tinggalkan aku sendiri
Ku masih berdoa
Kau kembali padaku

Tetapi diriku sukar untuk terima
Oh mudah saja bagimu
Melupakan diriku
Cintaku ini bukan untuk dimainkan

Masih tak mengerti
Terjadi begini

Kau terus tinggalkan aku sendiri
Ku masih berdoa

Kau kembali padaku
Tetapi diriku sukar untuk terima
Oh mudah saja bagimu
Melupakan diriku

Cintaku ini bukan untuk dimainkan
Oh mudah saja untukmu
Melukakan hatiku
Walau diriku tetap akan menunggumu

Sungguh terasa dunia berubah
Tanpa cintamu lengkapi hari-hari ku
Teruskan hidup
Meski perih

Oh mudah saja bagimu
Melupakan diriku
Cintaku ini bukan untuk dimainkan

Oh mudah saja untukmu
Melukakan hatiku
Walau diriku tetap akan menunggumu



Monday, July 13, 2020

CJ's Family di Genting

CJ's Family di Genting

terlalu lama aku mengulang jarak untuk kembali menulis disini. berkali - kali juga aku terlupa, ini rumah kedua tempat aku meluah rasa. aku disini semula, selepas mendapat beberapa content untuk ditulis. betapa aku selalu kehilangan 'jati diri' di kanvasdakwat. aku tak mahu menjadi seperti orang lain, aku cuma mahu jadi aku. kalau lah engkau faham. tentang apa yang ingin aku jelaskan, mungkin  lebih mudah. tapi tulah, aku tak pandai nak terangkan. aku takut, ada yang kecil hati. jadi cukuplah penjelasan aku yang tidak berapa jelas tu. hahha


Genting Hinghlands

CJ's Family di Genting

kalau kau ada baca entri aku sebelum ni yang menulis tentang gathering CJ, mesti kau tahu aku memang tak mau turut serta dalam acara perjumpaan ini atas alasan - alasan tertentu. atas alasan tertentu juga aku mengubah fikiran aku secara tiba - tiba. entahlah. aku takmau jumpa semua orang sebab aku segan dengan diri sendiri. aku tak nak orang merasa benda sama. entah bagaimana, permintaan aku yang kelihatan mengada - ngada telah sudi dikabulkan oleh semua orang. hiks. 

macam terharu juga bila mereka untuk kali pertama memilih 'ya'. aku taktahu kalau itu mungkin dibuat atas dasar keterpaksaan atau ikhlasnya ada. ada macam - macam drama aku wujudkan dalam group. tapi itu memang aku. dimana - mana pun aku akan buat benda sama. aku menguji kesabaran semua orang dalam menerima aku bagaimana. aku tak tahu kalau mereka semua mual. 


CJ's Family

CJ's Family di Genting

selepas beberapa bulan aku wujud dalam group whatsapp, semua sepakat nak buat acara bergambar atas tujuan kenangan bersama jersey baru. memilih tarikh 11 julai 2020 sebagai pertemuan kali pertama. aku tulis sini sebagai kenangan untuk aku, supaya aku juga takkan pernah lupa siapa yang pernah ada. 

ada hal - hal kecil yang buat aku akan selalu ingat semua orang sepanjang dekat sana. aku rasa itu cuma hal - hal remeh, hal - hal bodoh yang biasa orang lain buat. bagi aku, hal - hal macam ni aku hargai sangat. untuk orang macam aku, hal macam ini terasa sangat besar. aku anggap itu kebaikan yang diorang buat untuk aku. aku tak mampu balas, cuma tuhan je mampu balas kebaikan diorang. aku tahu tuhan selalu dengar doa aku. 

aku tak tahu nak cerita ke tak. HAHAH. nanti orang kata aku gelabah. kejap fikir. 

aku taknak lah cerita, aku macam segan. aku takut orang fikir macam "bapak lah weyh. normal lah benda tu, kau dah nak mati semua orang pasti akan tolong tanpa prejudis" (contoh ayat). aduh susahnya. takpayah lah cerita. aku cuma. babi lah. aku tak tahu macammana nak tulis. aku segan. k aku tulis sikit, supaya bila aku baca balik, aku akan ingat kenangan tu. something jadi dalam kereta masa dalam perjalanan nak naik genting. aku masih stranger aku kira, tapi diorang letak trust dalam diri masing - masing T_T sumpah weyh terharu. 

CJ's Family di Genting

aku cuma 'wow amazing' dekat friendship diorang bertiga yang mewujudkan aku dan sue dalam perjumpaan kali ini. ada drama - drama bodoh yang aku wujudkan sampai diorang kena mention 'kita ni dah macam family'. and it make me cry T_T. how the stranger become a family duh even before they are meet.

aku dengar benda tu dua ke tiga kali juga. sebab aku rasa aku tak normal dalam kalangan diorang. aku ulang - ulang ayat yang menyebabkan semua orang rasa nak sepak aku. dalam pada masa yang sama, diorang mention 'kita semua dah macam family' just to make sure yang aku akan cool down dengan apa yang aku rasa ketika itu. 

CJ's Family di Genting

taktahu. banyak kali dah aku rasa, memilih diorang dulu bukan satu kegagalan dalam hidup. taktahu nak cakap level bersyukur tu macammana. tuhan tu hari - hari terpaksa dengar aku cerita betapa aku bertuah kenal diorang semua (masa ni belum jumpa lagi. dah jumpa seribu kali aku rasa aku bertuah, tuhan susun hidup aku sebegini rupa).

cerita aku ni kelihatan bodoh seperti menambah perasa, tapi tak. aku jujur. aku rasa semua. taktahu ah, aku sayang semuaaaa orang. 

CJ's Family di Genting
CJ's Family di Genting
CJ's Family di Genting

semoga tuhan jaga semua orang dengan baik. semoga kita akan sampai bila - bila. terima kasih pada semua yang sudi terima kurang aku yang aku sendiri tak tahu ada berapa. terima kasih sebab 'jaga' aku dengan sue. terima kasih sudi jumpa. terima kasih sudi luang masa. terima kasih untuk semua hal - hal sederhana. 

Sunday, June 28, 2020

Hanya Sebuah Dinding


Hanya Sebuah Dinding

entri ini wujud saat aku memerlukan seseorang untuk dipeluk dan melepas resah, namun aku sedar yang aku sebenarnya tidak mempunyai sesiapa untuk diluah. ya aku menahan sebak sebelum aku memilih untuk menghidupkan komputer riba. aku menimbang tara apa penulisan yang mahu aku simpankan disini. 

aku memilih tajuk 'hanya sebuah dinding' kerana aku rasa ia begitu sinonim dengan orang seperti aku. atau mudahnya, aku ini adalah sebuah dinding bagi orang lain. mengapa? atas alasan aku manusia yang sering sudi menerima apa jua bentuk kerahsiaan orang, baik kesedihan atau kegembiraan dan kebaikan atau keburukan. 

sudahnya, kesedihan aku? aku lemparkan disini, buat hilang rasa sunyi dan patah hati. entah. aku yang terlalu beria atau aku yang terlalu kisahkan sesuatu. weyh sumpah penat. kalau nak cerita pasal patah hati, tidak kisah lah atas alasan apa pun. mesti hati aku tak upaya nak dikira lagi sebab dah tak wujud dalam bentuk kepingan tapi tinggal serpihan yang dah pecah - pecah. sukar untuk aku gambarkan. 

aku tahu, aku mungkin sekadar manusia yang membesar - besarkan hal kecil. aku sendiri yang melukai aku. bukan orang lain. entahlah. justeru adalah baik jika aku tak pernah punya hati? agar aku tak perlu rasa tersakiti? 

kau tahu apa lagi perkara sedih selain janji yang tidak ditepati? 

tentang kata - kata yang kau susun menjadi sebuah ayat penyata ringkas untuk simpanan dan ingatan aku. kemudian engkau sendiri yang mematahkannya. 

kembali semula kepada aku hanya sebuah dinding. hmm. aku selalu rasa, aku hanya sebuah dinding tempat mereka melepaskan emosi. baik emosi sedih atau gembira. asalkan ia adalah emosi. mereka melakar perasaan mereka ke aku. aku juga, sudi tadah terima. cuma kesedihannya bila, apa yang mereka kata, tak seperti apa yang mereka lakukan. 

ia seperti sebuah kota yang dibangunkan dengan paksi - paksi untuk tegak berdiri, kemudian ditarik satu - satu paksi dan seluruh kota jatuh menyembah bumi. begitulah keretakan yang hati aku sedang terima. sakit. ia tak sesakit seperti sebuah pengkhianatan. ia sekadar sebuah kaca yang pecah kemudian dipaksa untuk kembali bercantum sempurna. tapi tidak mungkin bukan. 

kaca yang bercantum tapi tidak sama itulah 'kesakitan' yang aku alami. 

aku sering menerima kisah kekecewaan orang lain. aku juga sering menerima kesedihan orang lain. ternyata dalam masa yang sama, aku juga dikecewa dan diberi kesedihan dalam bentuk yang berbeza oleh orang yang dikecewakan oleh orang lain. entah. 

aku terfikir, kalau kalau orang yang kecewa lebih menghargai. rupanya sering salah. yang sering dikecewa dan sering merasa sedih juga kadangnya butuh untuk mengecewakan orang lain jika perlu. atau mungkin juga secara tidak sedar kerana ia tidak merasakan hal yang dilakukan itu adalah hal yang akan mengundang kecewa orang lain.

payahnya.

menjadi manusia yang ketika melangkah kaki ke dunia, hatinya ditinggal didalam kamar, agar tersimpan rapi tak diganggu. kadang - kadang aku butuh menjadi manusia yang tak perlu memakai hati saat ke mana - mana.  biar kosong. supaya tidak merasa apa - apa. entah. 

aku juga seperti orang lain. mahu memiliki seseorang yang bisa mendengarkan aku. seperti aku sering mendengarkan orang. tapi itulah. tak pernah ada yang kekal. aku takut. 


aku sekadar penat tak berpenghujung. 


hey, 
ter untuk kamu, 
semoga tuhan menjaga mu baik - baik, 
aku menulis ini adalah untuk kau tahu, 
apa yang sering kau bilang,
sama sekali tidak sama seperti perilakumu, 
ia menyakiti aku tanpa kau sedar, 
aku sedikit kecewa dengan sikapmu begini, 
seolah - olah, 
waktu kau melemparkan kecewaanmu ke aku, 
kau adalah manusia yang benar - benar kecewa, 
namun, 
tanpa kau sedar, 
kekecewaan kau yang kau bilang, 
bukanlah sebuah kekecewaan yang sebenar, 
ia hanya sebuah propaganda, 
yang dapat aku simpulkan, 
kau sedang rasa ditinggal, 
justeru, kau mencari seseorang, 
yang sudi mendengarkan engkau, 
betapa kau benar - benar rasa ditinggal, 
kemudian, saat mereka memanggilmu, 
kau memilih untuk memenuhi mereka, 
lalu meninggalkan aku dan berlalu,
tanpa ucapan pamit.

aku harap, 
kau akan selalu berhati - hati, 
dalam menyantuni kata - katamu, 
agar tak ada yang salah erti. 

begitulah aku, 
hanya sebuah tempah singgah, 
bagi mereka yang kecewa, 
juga pilihan terakhir jika perlu. 

entah. aku cuma kecewa. 
semoga tuhan selalu rapikan hati ini agar tak terlalu  sudi membenci.
aku disini masih ada. 
cuma perlu masa, merawat diri yang luka. 
:')

Thursday, June 25, 2020

Lirik Lagu Kala Cinta Menggoda Noah


Lirik Lagu Kala Cinta Menggoda Noah

Sejak jumpa kita pertama
Kulangsung jatuh cinta
walau kutahu kau ada pemiliknya
Tapi ku tak dapat membohongi hati nurani

Ku tak dapat menghindari gejolak cinta ini
Maka ijinkanlah aku mencintaimu
Atau bolehkanlah ku sekedar sayang padamu
ijinkanlah aku mencintaimu

Atau bolehkanlah ku
sekedar sayang padamu
Memang serba salah rasanya
Tertusuk panah cinta

Apalagi ku juga ada pemiliknya
Tapi ku tak mampu membohongi hati nurani
Ku tak mampu menghindari
gejolak cinta ini...

hati nan lara

yang dirundung asmara
hilanglah selera
hilanglah segala rasa

oooh ijinkanlah aku mencintaimu
atau bolehkanlah ku sekedar sayang padamu
maafkan jika ku mencintaimu
lalu biarkan ku mengharap kau sayang padaku

ijinkanlah aku mencintaimu
bolehkanlah ku sekedar sayang padamu...
mencintaimu...

Lirik lagu Hilang BitoBeyto


Lirik lagu Hilang BitoBeyto

Begitu manisnya janji cintamu
Kau jaminkan kebahagiaan
Sumpahmu aku yang terakhir
Rupanya semua hanya dusta

Mudahnya kau meninggalkanku
Tanpa kau fikir perasaanku
Mudahnya kau menggantikanku
Hilang semuanya

Perasaanku padamu (perasaanku padamu)
Hilang harapanku
Kau leburkan impianku bersamamu
Oh, kasihku (Oh, kasihku)

Mudahnya kau meninggalkanku
Tanpa kau fikir perasaanku
Mudahnya kau menggantikanku

Hilang semuanya (hilang semuanya)
Perasaanku padamu (perasaanku padamu)
Hilang harapanku
Kau leburkan impianku bersamamu

Oh, kasihku (Oh, kasihku)
Hilang semuanya (semuanya)
Perasaanku padamu (perasaanku padamu)
Hilang harapanku
Kau leburkan impianku bersamamu
Oh, kasihku (Oh, kasihku)


Lirik Lagu Kesalahan Terindah Siti Nordiana


Lirik Lagu Kesalahan Terindah Siti Nordiana

Bila ku ingat semua
Mengenang yang pernah ada
Kau yang pernah menjadi
Kesalahan terindahku

Salahkah hatiku ini
Masihku mengharapkanmu
Haruskah ku menepis
Perasaan ku padamu

Jujur hati ini masih cinta
Masih merindu kamu
Namun bila kau sudah berkasih
Kan ku simpan dalam hati saja

Jujur hati ini masih cinta
Masih merindu kamu
Namun bila kau sudah berkasih
Kan ku simpan dalam hati saja

Namun bila kau sudah berkasih
Kan ku simpan dalam hati saja
Kan ku simpan dalam hati saja


Lirik Lagu Pendam Azarra Band


Lirik Lagu Pendam Azarra Band

Ku biarkan diriku
Di basahi hujan
Ku lepaskan pendamku
Ku tangisi takdirku

Siapakah diriku
pada kamu
Di mana perginya
cintamu yang dulu

Mengapa ku sering diluka
Mengapa ku sering diarah
Siapakah aku
pada dirimu

Seringku memujuk hatiku
Sabarlah wahai sang tangisku
Jangan kau ikutkn
rasa sedihmu

Ku lepaskan pendamku
Ku tangisi takdirku
Siapakah diriku pada kamu
Di mana perginya cintamu yang dulu

Mengapa kau sering ku luka
Mengapa kau sering ku arah
Siapakah kamu pada diriku
Seringku memujuk hatiku

Sabarlah wahai sang tangisku
Jangan kau ikutkn rasa sedihmu
Ku biarkan diriku
Di basahi hujan

Lirik Lagu Terima Kasih Atas Segalanya Bitobeyto


Lirik Lagu Terima Kasih Atas Segalanya Bitobeyto

Terima Kasih atas segalanya
Yang Telah kau beri kepada diriku
Aku Ingin kau tahu
Ku Menyayangimu ku mencintaimu

Sepenuh Hatiku
Bukan Seketika tapi selamanya
Aku Takut aku takut
kehilanganmu

Maafkanlah Seandainya
ku menyakitimu
Maafkanlah Seandainya
ku melupakanmu

Aku Tahu aku ini hanya insan biasa
Yang Tak punya apa apa tuk berikan padamu
Aku Tahu aku ini bukan pilihanmu

Maafkanlah Seandainya
ku menyakitimu
Maafkanlah Seandainya
ku melupakanmu

Aku Tahu aku ini hanya insan biasa
Yang Tak punya apa apa tuk berikan padamu
Aku Tahu aku ini bukan pilihanmu
Aku Tahu aku ini bukan pilihanmu

Tuesday, June 23, 2020

Rindu Kenangan


Rindu Kenangan

selamat petang kawan - kawan. kalau nak ikutkan entri ini ditulis semalam, bukan hari ni. disebabkan aku lalai dan menjalani kerumitan pada hari semalam, aku memilih untuk membiarkan sahaja semalam berlalu tanpa melakukan apa - apa. semalam juga aku mengalami kesedihan tanpa arah tuju. tiba - tiba sahaja aku melambatkan urusan makan dan memilih untuk tidur. mood aku terbang dan pulang lewat ke sarangnya. 

yang sebenarnya cuma mampu memejam mata lebih kurang dua jam berlalu dan membiarkan kepala menganyam duka entah siapa - siapa. ada air mata yang tumpah. aku taktahu itu isunya apa. aku biarkan dan malas ambil tahu. 

siang semalam aku menjalani rutin seperti hari - hari biasa. tiada yang luar biasa atau indah. pulang dari pejabat aku singgah menjemput kawan aku; cyra. cyra meminta aku singgah di pasaraya jika punya kelapangan masa untuk membeli barang keperluan anak yang harus diganti baru. aku turutkan sahaja permintaannya. 


Sesi Mengenang

Rindu Kenangan
2012

beberapa hari lepas, facebook telah mengeluarkan notifikasi berkenaan status lama; tahun 2012 jika tidak salah. sengaja aku meninggalkan komen distatus tersebut supaya kawan aku notis wujudnya status tersebut walaupun tahun sudah berganti tahun.

kami bualkan hal tersebut sepanjang di pasaraya. kami gelak macam tidak ada hari esok seolah waktu bergelak ketawa itu adalah ditahun 2012. aku tak tahu kenapa, putaran waktu sepanjang kami berdua disitu seolah - olah membawa aku ke masa lalu. 

masa lalu aku dan cyra. entah kenapa hal sekolah memenuhi ruang legar pasaraya. mengingatkan semula aku tentang kenangan - kenangan sekolah dan siapa yang masih sudi menjalani hidup menyimpan aku pada masa depan. tentang hal - hal sederhana yang dirai bersama. tentang hujan panas yang kami redah berdua. tentang orang - orang yang pernah dibenci. tentang orang - orang yang kami sayang.

aku tak tahu aku mahu menulis apa disini. aku cuma sedar, betapa setiap tulisan aku pada hari ini adalah hal - hal yang akan menterjemah kenangan aku dimasa depan. ada banyak yang aku tuliskan tentang cyra. cuma blogspot tidak mampu mengeluarkan semua carian atas nama cyra, itulah kesedihannya. 

cuma ada beberapa entri sahaja, aku kongsikan disini. 


(update) 
selepas beberapa minit menyiarkan entri ini, aku menjalani rutin biasa mengambil cyra ditempat kerja. sewaktu perjalanan mahu ke sana, imaginasi aku dalam kepala penuh dengan bayang - bayang lama. aku teringat pada 2011 (mungkin), aku kecelakaan motor bersama cyra di ijok, kuala selangor. sadis bodoh. 

waktu itu aku gopoh mahu ke sekolah sana, mahu mengutip sijil - sijil lama. perjalanan tak dirancang. tidak punya wang. objektifnya cuma mahu ambil sijil dan pulang. 

(anggaran sahaja) dengan hanya berbekalkan wang dua orang ditolak tambah kira - kira berjumlah rm10 atau mungkin kurang dari rm10, kami bertolak ke kuala selangor (smk seri tanjong)  dengan menaiki motorsikal keluarga cyra secara sembunyi. tidak ada lesen! 

entah macammana laluan yang dipanggil ular (bersimpang siur) berdekatan kuil itu, berbatuan dan pasir pasir menghias jalan raya seolah - olah menjemput kami berdua untuk mencium mereka. barangkali kita akan 'jatuh'. 

tidak sampai beberapa saat, motor kami mengheret jalan. demmmm. dua orang abang askar membantu kami dan bertanyakan soal lesen. kami diam membatu. huhu. 

lengan baju aku koyak. luka menghias tangan secara total. aku tak ingat siapa yang membonceng atau siapa yang bawa. entah. selepas menyapu pasir debu di baju, kami teruskan perjalanan hingga ke destinasi sambil mengimbau situasi yang terjadi tadi. (aku lupa motor apa). 

angin begitu mencucuk luka - luka yang masih basah. menyesal tiba - tiba. di persimpangan lampu isyarat, tiba - tiba sahaja motor kami seperti gelong. rupanya tayar pancit. dem! malapetaka betul. orang yang aku hubungi waktu itu adalah kakak fatin. 



di sekolah, kami terus ke tandas dan saling tukar baju sesama sendiri. luka di tangan aku yang sedikit teruk harus disembunyi. aku tak mahu disoal sesiapa. aku pakai tshirt cyra yang berlengan panjang untuk menutup tangan. dan cyra pakai baju aku. 

selepas itu aku berjumpa guru untuk mengutip sijil. habis selesai urusan, aku habiskan masa bersama kawan - kawan. mereka sendiri terkejut. sejauh ini ya perangai kami. dasar. itu sahaja moment yang aku ingat ketika itu. 

memang kelakar jika dikenang. tidak punya wang. hanya berbekal semangat iltizam dan kami berjaya mengharungi 128km tanpa lesen berdua dengan motor lama. gila! itu kerja gila. 

__

aku selalu punya sangka buruk ke tuhan tentang siapa yang tuhan wujudkan untuk aku menjalani kehidupan hari mendatang. aku boleh bilang berapa saja manusia yang tuhan pinjamkan untuk aku sehingga aku merasakan dunia aku banyak lopong; tidak seperti manusia lain. 

aku tak pernah sedar dan selalu lupa. tuhan menitipkan aku manusia yang cuma seberapa, yang boleh dibilang dengan jari itulah. manusia yang akan kekal dalam balang kaca sampai bila - bila. yang tak pernah rasa nak lari untuk menjalani hidup baru dengan 'kenangan' lain. entah. 

aku dapat merasakan aku menjalani kedewasaan aku dengan ditemani perempuan baik macam dia. weyh nak nangis T_T. dah nangis dah. lama aku berhenti dekat titik atas. sebab nak sudahkan air mata. aduh cengengnya aku bila cerita pasal orang yang 'hidup' dalam diri aku. 

terima kasih kakak, saudara perempuan paling rapat. yang paling sudi jadi kakak aku. yang sudi buat aku rasa aku ada kakak walaupun masa kita kecik dulu kita pernah gaduh tarik rambut macam akan benci seumur hidup. hahahhahaha. terima kasih sudi tolong masa susah. terima kasih walaupun dah kawin dah ada anak, masih layan aku sama macam dulu. T_T nangis lagi. sedih nya. ciwek betul. 

terima kasih cyra, sudi singgah penuhkan masa lalu aku. dan untuk semua waktu - waktu kau yang aku pinjam dalam meniti sebuah kedewasaan. semoga aku panjang usia untuk balas balik semua waktu yang kau pinjamkan untuk aku. 




Maaf? Entah

orang - orang yang pernah aku simpan dalam balang kaca kemudian pergi; hanya untuk mendapatkan 'kebebasan' memilih, kini datang kembali. entah. dulu aku jaga 'rapi', tak pernah pula dihargai. sekarang rasa sunyi, baru tahu. hal - hal yang tak dimiliki, seharusnya dijaga. agar dimasa kedepannya tidak rasa hilang, walau ia tak pernah pulang. 

begitulah hidup. 

hanya akan rasa kehilangan disaat sudah tiada. 

peluang kedua? entah. takut. tak tahu lah. 

semoga tuhan sudi menjawab semua soalan - soalan aku yang tertangguh. 



hmm. patutlah emosi semenjak dua menjak ni. rupanya hari perempuan aku tiba. aku tak larat nak rai. letihnya menjadi seorang perempuan. harus menyusun emosi disaat tak bersedia. hmm

Friday, June 19, 2020

Emosi Berkecai


Emosi Berkecai

entahlah. tadi pulang lewat ke rumah. sekitar jam enam setengah. kereta mengerumuni jalan untuk pulang ke rumah masing - masing. air hujan yang membasahi permukaan jalan tar memercik ke sekitar badan kenderaan yang aku naiki.

aku selamat sampai dirumah. rumah kosong. ayah ku di depan menguruskan hal apa entah. adik pula selalu jam segini belum pulang, bersiar siar keliling kampung menunggu maghrib mendekati baru tiba di depan pintu. 

pintu berkunci namun suara dari corong radio jelas kedengaran. itu kerja ayahku. membuka radio supaya rumah tidak kelihatan sunyi. 

selepas masuk ke kamar dan meletakkan beg yang ku galas di belakang aku menuju ke dapur. aduhh. patah terus hati aku. pinggan terbiar di dua singki. aku basuh semuanya dan lap singki yang masih basah. 

aku ke depan memeriksa meja makan. aduh. sarapan pagi tadi masih berbaki. cawan cawan bergelimpangan dahaga kan air di atas dulang. aku ambil dan bawanya ke singki dan pulangkan semuanya ke tempat asal. 

pagi tadi sebelum berangkat pulang ke kampung emak ada meninggalkan pesan. nasi ada lebih, dimasak di dapur noxa. bukan periuk elektrik seperti kebiasaan. aku sudah memaki hamun diri sendiri dan kepada adik yang hanya menjadi patung dirumah. 

perut ku sudah meminta disedekahkan nasi. jarum sudah hampir mengenai tujuh. aku sepatutnya sudah kenyang. namun jam segini masih sedang membersih lagi. aku bersihkan periuk noxa dan pindahkan semua butiran nasi ke dapur elektrik untuk dipanaskan. 

selesai semuanya aku mandi. dan kepala sudah tidak lagi runsing. 

oh aku terlupa satu hal. selepas meletakkan beg, aku ke dapur meninjau keadaan rumah. dan kembali semula ke kamar dengan perasaan yang sangat memberat. aku tak tahu apa yang mengganggu jiwa. 

sejurus itu, terus aku mendail nombor youkai menggunakan aplikasi whatsapp. lama aku dail namun tak berangkat. aku makin sesak. akhirnya aku mendail nombor oney. tidak sampai beberapa saat oney menjawab panggilan tersebut. aku lega. 

aku tanya oney, apa yang sedang dilakukan waktu itu. katanya sedang menonton lagu di televisyen bersambungan dengan telefon bimbit. aku tanya kan lagi, dengan siapa. katanya bersama keluarga. aduh. terasa seperti sedang mencuri waktu orang tanpa izin. 

hati aku dipamit rasa bersalah. entah. aku tergagap kadang laju macam keretapi. katanya dia bukan artis, jadi jangan gopoh berbual. aduh malu. 

tiga minit berbual, aku putuskan untuk menamatkan perbualan. entah kenapa selepas talian dimatikan, aku menangis. taktahu kenapa. emosi aku berkecai dan berserakan di atas lantai berpelukan mesra bersama baki rambut gugur yang tertinggal tak sempat mencapai kepala adik. 

sedih betul. aku masih tak mendapatkan jawapan, apakah punca aku menangis tiba - tiba? adakah kerana beban yang tergantung melihat rumah pecah dicampur tolak tambah perut lapar sekaligus lelah pulang lewat dari pejabat atau aku menangis kerana jiwa kacau yang sengaja diwujudkan? atau sedih memikirkan aku ini cuma dinding tempat menconteng meluah rasa sedih orang sekeliling? bahagianya sendiri, bila sepi datang mencari aku yang sudi? entah. 

lelah.