Penafian | Tentang Penulis | Hubungi


Friday, October 30, 2015

Siri Syiling Pertama Malaysia 1967 - 1988

Mieza S | 10/30/2015 02:41:00 PM | 2Comments |


Siri Syiling Pertama Malaysia 1967 - 1988


Siri Syiling Pertama Malaysia 1967 - 1988

  • Bank negara Malaysia(BNM) telah ditubuhkan pada tahun 1959 dibawah ordinan Bank Negara Tanah Melayu yang diberi kuasa mengeluarkan matawang Negara. 
  • Realitinya lembaga suruhanjaya matawang Malaya & British Borneo masih aktif sehingga Jun 1967. 
  • Pada 16 Januari 1969, kesemua sah taraf matawang Malaya yang lama dimansuhkan sepenuhnya.
  • Malaysia & Bank Negara telah melancarkan duit syiling pertamanya pada 1967 dengan edisi keluaran 1 sen daripada tembaga,5 sen,10 sen,20 sen & 50 sen pula daripada kupro nikel. 
  • Muka hadapan tertera Bangunan Parlimen & Bulan Bintang yang berkonsepkan Demokrasi berparlimen & Islam sebagai Agama Rasmi Negara. 
  • Pada muka belakang pula, lambang Bunga Raya dengan perkataan MALAYSIA berserta tahun penempahan(minting) syiling tersebut.
  • Duit-duit syiling ini telah direka oleh Geoffrey Colley.
  • Duit-duit syiling ini di keluarkan diantara tahun1967 hingga 1988. 
  • Dua jenis tembaga Duit 1 sen 1976 telah dikeluarkan, iaitu satu diperbuat daripada tembaga dan satu lagi diperbuat daripada tembaga-clad steel.


Tahun-tahun syiling yang tidak dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia.
  • Duit 1 sen: 1969, 1972, 1974 & 1975.
  • Duit 5 sen: 1969, 1970, 1972, 1974, 1975, 1983 & 1984.
  • Duit 10 sen: 1969, 1970, 1972, 1974, 1975, 1984, 1985, 1986 & 1987.
  • Duit 20 sen: 1972, 1974, 1975, 1983, 1984, 1985 & 1986.
  • Duit 50 sen:1970, 1972, 1974, 1975 & 1976.


  • Duit2 50 sen tahun 1967,1968 & 1969 dikeluarkan dengan dua versi iaitu ‘Milled Edge’ dan ‘Security Edge’. 
  • Lihat gambar foto lampiran. Duit 50 sen ‘milled edge’ telah memecahkan rekod harga matawang syiling Malaysia. 
  • Nilai lelongan tersebut telah mencapai sehingga lebih daripada RM10,000 sekeping pada 19 November 2013 di Singapura.

Kredit  : The Patriots

Siri Syiling Pertama Malaysia 1967 - 1988


Thursday, October 29, 2015

Siapa kah Yang Engkau Cari - Fazleena And Lasykar

Mieza S | 10/29/2015 09:32:00 PM | 3Comments |

Siapa kah Yang Engkau Cari - Fazleena And Lasykar


Siapa kah Yang Engkau Cari - Fazleena And Lasykar

Siapakah yang engkau cari?
Di dalam meniti hari - harimu,
Apa pula yang engkau cari?
Di dalam menilai makna dirimu,
Apa pula yang engkau nanti?
Hidup ini cuma sekali,
Janganlah kau menangis lagi,
Bukakan mata,
Hiduplah dengan harmoni.

Hidup ini bukan fantasi,
Jangan terbuai oleh mimpi,
Senyumlah dan terus hadapi,
Bangun berdiri dan berani,
Janganlah kau sesali lagi,
Hidup ini cuma sekali,
Teruslah melangkah dan berlari,
Buka kan mata hiduplah dengan harmoni.


Siapa kah Yang Engkau Cari - Fazleena And Lasykar


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!

Mieza S | 10/29/2015 09:03:00 PM | 2Comments |


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!
Gambar diambil ketika pembedahan sedang dijalankan


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh! | Assalamualaikum. Tadi, masa tengah syok scroll newsfeed dekat facebook. Mata tertancap pada salah satu status yang telah di kongsikan oleh rakan facebook. Seorang perempuan cantik telah mencemuh seorang anak istimewa pemberian tuhan. Terkilan. Terkilan sebab terang - terangan menunjukkan kebangangan nya di dalam facebook yang boleh dipertontonkan satu dunia dengan kadar jutaan manusia. 


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!


Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!


Aku tutup nama ibu kanak - kanak istimewa tersebut dengan perempuan yang tuhan datangkan dari syurga tu. Kelihatannya macam akaun milik perempuan dari syurga tu macam dah tak wujud. Siapa jumpa akaun milik ibu kanak - kanak istimewa tersebut tu rezeki korang lah. Dapat ikut perkembangan anak istimewa pemberian Tuhan ni :)

Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!
Anak Istimewa Pemberian Tuhan (sebelum pembedahan)

Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!
sebelum jahitan dibuka

Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!
Selepas jahitan dibuka


Ini lah rupa anak istimewa pemberian tuhan yang dicemuh oleh perempuan yang datang dari syurga serba sempurna. Mari kita sama - sama doakan perempuan yang datang dari syurga serba sempurna itu menyedari kesilapannya kerana mencemuh anak istimewa pemberian Tuhan ini. Doakan juga anak syurga ini menjadi anak soleh pada kedua orang tuanya dan dapat berbakti dengan sempurna selama hayat. Insyaallah. Semoga ibu tabah dengan dugaan Tuhan. Ya, aku juga begini. Kerana itu aku terkilan! | Anak Istimewa Pemberian Tuhan Dicemuh!


Blog Mek Zumbie

Mieza S | 10/29/2015 05:08:00 PM | 1Comments |


Blog Mek Zumbie


Blog Mek Zumbie | Assalamualaikum. Hai. So, sebabkan aku join Oktober Giveaway Mek Zumbie, maka aku disyaratkan untuk membuat entri berkenaan blog dia tentang apa - apa sahaja. Sebenarnya lepas beliau tegur aku baru aku perasan aku sebenarnya dah langkau syarat yang ketiga. Serius lah memang tak perasan langsung. Sebab selalunya bila aku nak join sesuatu giveaway mesti aku baca syarat tu berulang kali takut ada yang susah aku nak buat.

Okay lets start. Ni kira pertama kali juga aku masuk blog dia. Maybe, sebab aku pun tak perasan. Dekat navigasi tu aku perasan ada sesuatu yang sangat menarik. Tentang fotografi. Tak sangka minat kita sama ye Mek Zumbie ^_^ Ni antara gambar - gambar yang agak menarik. Aku suka.

Blog Mek Zumbie

Blog Mek Zumbie

Blog Mek Zumbie


Gambar ni menarik. Sebab aku suka tengok orang shoot gambar view. Serius cantik. Nak tengok Mek Zumbie ni beer celoteh ? Jom terjah blog beliau --> http://mekzumbie.blogspot.my/ | Blog Mek Zumbie


Wednesday, October 28, 2015

Tips Menjadi Ibu yang Super COOL

Mieza S | 10/28/2015 12:51:00 PM | 2Comments |



Tips Menjadi Ibu yang Super COOL | Assalamualaikum. Nak tahu macammana nak jadi ibu yang supercool? Jom baca : Ibu Super COOL.

Sekarang ni macam - macam tips dah kan? Kalau dulu, zaman nenek - nenek kita. Tak perlu jadi Ibu super cool. Cukup jadi diri sendiri. Jadi lah garang macam singa sekali pun, itu yang membentuk anak - anak berjaya. Sekarang ni ibu banyak nak mewarisi ibu - ibu di luar negara. Di mana, mereka cuba jadi sahabat baik kepada seorang anak. Tu yang kadang - kadang anak tak berapa nak berjaya.

Yelah. Zaman dah moden. Bila kita terikut cara dulu, macam tak kena dengan suasana sekaranf. Buat anak nak memberontak. Apa kata kalau korang cuba tips ni dekat sini, mana tahu berjaya Ibu Super COOL | Tips Menjadi Ibu yang Super COOL

Barang Seludup 3 Kali Ganda Lebih Bahaya!!

Mieza S | 10/28/2015 10:42:00 AM | 1Comments |

Barang Seludup 3 Kali Ganda Lebih Bahaya!!



Barang Seludup 3 Kali Ganda Lebih Bahaya !! | Assalamualaikum. Selamat pagi. Harini aku nak kongsi sikit pasal barang seludup. Rakyat Malaysia ni sangat pelik. Lagi dah tahu bahaya lagi dia beli. Alasan sebab murah. Takat mana lah boleh tahan nak bergaya macam orang lain sampai sanggup korbankan diri masing - masing?

Contoh barangan seludup yang memang giler popular dekat Malaysia ni rokok, barang mekap, produk kesihatan, telefon bimbit, barangan sparepart kereta. Lebih Lanjut


Barang Seludup 3 Kali Ganda Lebih Bahaya!!


Salahnya orang Malaysia terlalu nak nampak bergaya pada pandangan mata masyarakat. Tahu tak? Rokok yang memang sedia ada ni dah bahaya? Bayangkan dalam rokok tu mengandungi 3 kali ganda tar? Esh. Tak dapat aku bayangkan. 

Bayangkan pulak, barang - barang sparepart kereta yang korang guna dekat kereta korang lepastu korang bawak pulak kereta tu jalan jauh. Nauzubillah. Tak dapat bayangkan apa jadi atas jalan. Lewat kebelakangan ni, kemalangan jalan raya memang banyak berlaku akibat kecuaian manusia. Jadi tak salah kalau kita mencegah kan? 
Sumber | Barang Seludup 3 Kali Ganda Lebih Bahaya !! 

Tuesday, October 27, 2015

Menunggu giliran

Mieza S | 10/27/2015 02:18:00 PM | 0Comments |

Menunggu giliran

Menunggu giliran | Hai semua. Korang buat apa tuh? Aku kat pejabat pos. Nak pos barang. Tak larat la. Macam puasa pulak. Sebab tak makan dari tadi. Nak tahu cerita kelakar tak? Aku duduk depan pintu automatik tu. Dia tak nak terbukak. Aku da malu dah tadi. Lepastu aku pusing lah lagi satu pintu. Nasib aku baik. Ada makcik tu baru lepas beli barang, dia lalu pintu tu. Bukak pun. Saja je pintu tu nak buat aku malu. Geram!

Menunggu giliran

Tengok lah. Berapa lama lagi aku kena tunggu. Dah la kaunter bukak satu. Sebab time rehat. Aku lapar ni. Terus aku blah. Cari pejabat pos lain. Alhamdulillah. Belum siap.lagi. Tapi kaunter bukak banyak sikit. Tak de lah jenuh aku na tunggu. Huhuu. Pengajarannya ialah makan dulu baru buat kerja. | Menunggu Giliran

Tips Pikat Perempuan

Mieza S | 10/27/2015 10:24:00 AM | 1Comments |


http://amiezasuhaini.sharethisstory.net/my-548674-7780

Tips pikat perempuan | Assalamualaikum. Sekarang ni dah serba moden. Tapi lelaki masih gagal lagi nak memikat hati pasangannya. Ramai yang menggunakan kuasa veto menggunakan barangan. Lepastu bila orang tu materialistik, mula tak suka. Ya, itu kesilapan manusia.

Terlalu mengambil mudah hal hal sedemikian. Tak nak membuang masa mengkaji apa yang pasangan suka. Macam aku, kalau orang tanya apa aku suka? Senang je. Aku suka puisi. Contoh lah kan, nak buat aku jatuh cinta dekat orang tu senang je. Buat rambut panjang sikit, lepastu ikat. Baca puisi. Pergh. Hahaha. Terus weyh crush. Tapayah susah - susah nak sadokan diri. Sado dengan vape tu trend je.

Pasangan yang suka lelaki macam ni jenis manusia yang mengejar glamor. Hipster gitu. Betul tak aku cakap vape dengan sado - sado ni baru na femes. Nanti hilang. Contoh lain nak pikat pasangan ialan senyuman memikat. Tak perlu kacak atau cantik. Cukup kalau pandai senyum paling bahagia. Kat situ dah boleh tarik hati pasangan. Nak lagi tips pikat pasangat. Nah, boleh jejak link ni ➡Tips Pikat Perempuan | Tips Pikat Perempuan

Sunday, October 25, 2015

Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku

Mieza S | 10/25/2015 10:07:00 PM | 0Comments |

Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku


Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku | Assalamualaikum. Jujurnya tak pernah tahu, dulu ada event best macam ni. Serius. Tuhan kenalkan aku dengan seseorang yang dah ubah aku. Ubah apa? Ubah tentang hobi aku yang buang masa. Apa hobi aku? Tu lah. Aku sendiri tak pasti apa hobi aku. Sebab tu aku cakap buang masa. Huhu Semenjak aku join dia, weekend aku lebih bermakna dan diisi dengan aktiviti yang lebih bermanfaat. 

Dulu kalau bosan lepak mall. Biasa lah mall. Mesti nak makan bagai. Kalau dah lepak tak kan nak sembang kosong, paling tidak pun bawak satu plastik balik rumah. Kalau tak sia - sia jelah keluar. Aku lepak event best macam ni aku dapat lagu aku dapat buku. Gentle! 



Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku

Eksotikata 2. kalau tak silap masa tu lah rasanya. Gambar lelaki yang dekat atas ni jujurnya aku tak pernah tahu. Siapa dia? Entah. Tapi aku eksited -_______- Ni kalau dia baca mahu kena bahan sebulan. KahKah. Tu yang tak boleh belah masa kawan aku cakap aku nak amek gambar dengan dia. Masa tu dia tengah elok - elok ikat rambut, lepastu bangun cabut getak rambut buat gaya iklan shampoo. Adududuhh. Terjatuh jatuh hati aku tuh. Hahah. Nampak tak. Masa aku tulis ni aku gelak sorang - sorang. Aku gila sekejap. Tak pasti apa puncanya. Jujurnya tak pernah tau, dia ni siapa. Tu masalah aku. Tak tahu mana nak carik info tentang dia ni. Kalau korangtau bagitau aku tau :) Huhuu

Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku
Khatijah Nur Ain


Ini lah kawan yang aku cakap tu. Nama dia Khatijah Nur Ain. Ya, sememangnya dia yang ubah aku. Dia kawan aku masa sekolah tingkatan 2/3 . Aku tak pasti. Jujurnya aku memang tak pernah bertegur dengan dia pun. Tak sangka sekarang jadi rapat macam ni. :) Kawan <3

Aku seronok duduk bersahaja menikmati aroma kata nan indah. Sungguh. Aku tak tipu. Sampai aku balik rumah tu kaki aku kejang. Sebab beria sangat duduk. Hmm. Ouh ye. Aku jatuh hati sangat - sangat secara jujurnya dengan persembahan Fazleena And The Lasykar. Persembahan santai. Tapi buat orang jatuh hati. Yang pasti bukan aku sorang je yang jatuh hati. Memukau.

Wani Ardy pun buat persembahan yang best. Aku suka dengar ayat - ayat yang dia lontarkan. Power gile! Sebenarnya aku lambat sampai. 3 petang macam tu baru sampai. Banyak sangat yang aku tertinggal. Sangat ~ Event macam ni buat kat mana - mana pun boleh secara santai. Aku sendiri masa mula - mula sampai macam pelik. Eh apa event buat depan mall. Memang tak kelakar. Ya memang tak kelakar. Sebab dah buat pun -__-. Bak kata Fazleena And The Lasykar :

kita boleh berumah dimana - mana asalkan kita selalu bersama :)


Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku


Masa ni aku nak balik. Ya aku sorang. Kawan aku dah balik. Dari event tadi untuk ke LRT aku melalui jejantas. Dekat jejantas tu ada lampu yang samar menemani aku sepanjang jalan. Kalut. Gelandangan. Bukan kalut takut kegelapan. Kalut sebab aku sorang. Aku takut apa - apa jadi pada aku. Lagipun aku pun sorang. Gelandangan yang dok baring - baring tu semua lelaki. Aduh. Ya  --semangat. Sebab semangat nak turun event dan balik masa penutupan ini lah yang harus aku tempuh. Ketakutan! | Jujurnya Tak Pernah Tau - Kota Buku

Ayam Penyet

Mieza S | 10/25/2015 06:15:00 PM | 1Comments |


Ayam Penyet


Ayam Penyet | Hai. Saja nak tunjuk dekat korang. Semalam pergi Conjuction Mall. Dinner dekat Ayam Penyet. Aku order Pecal Lele. Ya allah. Sumpah sedap gila. Sambal dia paling tak tahan tu. Memang menangis kot aku makan. Dengan hingus aku sekali menangis. Sadis kan? Harga memang sangat awesome. Jangan risau. Tak kan lari bajet lah. Serius. Dan sangat kenyang dan berpuas hati. 



Ayam Penyet

Bagi yang tak pernah langsung singgah ke kedai Ayam Penyet, korang memang manusia paling rugi sebab tak pernah rasa makanan dekat Ayam Penyet Restoran. Ni aku sertakan harga. Tapi aku tak pasti harga ni tahun bila punya. Tapi masih releven kalau nak reffer :) | Ayam Penyet


Keluarga EFG

Mieza S | 10/25/2015 05:38:00 PM | 0Comments |

Keluarga EFG


Keluarga EFG | Hai. Aku nak memperkenalkan. Ini lah sahabat, keluarga besar EFG. Setakat ni, inilah wajah - wajah keluarga EFG. Sejarah aku dalam blogging ni kalau ikut masih baru. Aku pun tak ingat bila aku mula berblog. Niat aku buat blog, sebab aku jeles tengok blog orang yang cantik dan serba comel. lepastu tujuan aku buat blog ialah nak cerita pasal kisah aku yang serba mengarut. Kalau tak silap ni blog aku yang ketiga. Dan kali ini benar - benar serius. Blog pertama aku cuba - cuba. Masa tu masih tak faham macam mana nak guna. Lepas tu aku dah lupa segala kata laluan. Aku buat lagi blog. Blog pertama tu aku pun tak tahu lah apa. Ni blog kedua aku Gulew Kapas. Tapi aku tak faham, blog ni macam virus. Dah tak boleh bukak. Pernah ada orang trace nak tengok bila blog tu dibuat pun tak dapat. Entah. Kenapa aku pilih nama Gulew Kapas? Sebab perempuan sinonim dengan benda comel yang bewarna pink. Sebab tu aku pilih nama Gulew Kapas. Macam budak - budak kan? Tapi tu dulu.

Now, inilah blog aku yang sebenar, blog kedua. Nama pertama blog ni awalnya kekapasberceloteh. Masih lagi ada kena mengena dengan Gula - gula kapas. Lepas tu aku bosan aku tukar. Tak sampai dua hari, ada orang report dekat aku nama link yang pernah aku guna ada blogger lain pulak guna. Ni blog yang guna link aku dulu Kekapas Berceloteh. AKu tak tahu siapa sebab blog tu pun dah tak aktif. Last 2013. Lepastu aku tukar kepada nama apa tah. Lupa. Last aku guna nama Kanvas Dakwat. Seolah - olah bermakna sesuatu pada aku. Entah. 

Tapi tu lah, sekarang aku dah sangat serius dalam arena blog. Dan ini lah keluarga EFG yang always support bila aku down atau malas nak mengupdate. Banyak gila bagi tips seo. Aku? Sampai tak terhadam. Hmmm. Sebab aku kurang nak mendidik akal dan hati untuk lebih teguh. Maaf ye EFG atas kemalasan kecik :( . Ya diorang padu. Padu tenaga menarik kawan - kawan yang lain untuk terus maju. terima kasih Mommy Irra sebab terima kecik dalam EFG. Satu je harap, bila dah masuk akan terus kekal walaupun apa yang terjadi. Bak kata pepatah duduk sama rendah, berdiri sama tinggi. Jangan dah berjaya, keluar buat laluan sendiri. Kesian kawan - kawan lain. Tu je. Apapun sayang EFG <3 Kredit gambar pada Sis Suria 


1. Irra29
www.irrayyan.com 
2. Anis23
www.adnan-daughter.blogspot.com
3. Nani24 
www.inanihazwani.com 
4. Bonde37
www.bondezaidalifah.com
5. Pcl42
www.nazlee.com
6. Lya35
www.akifimtiyaz.com
7. Ewan30 
www.wayneharraz.com
8. Lela21
www.aswaleyla.com
9. Dayah22
www.kanvaskehidupanku.blogspot.com
10. Kc22
www.sayidahnapisah.com
11. Sha27
www.awansayatasana.blogspot.com
12. Aina18
www.nikainaa.com 
13. CN29
www.cekgunorazimah.com
14. Mimin23
www.miminadam.com
15. Eny32
www.enyabdullah.com
16. Ain33
www.dramaticuniq.com
17. FR28
www.notapurba.com
18. Khaty32
www.khatyaiman.com
19. Azi43
www.azirahman.com
20. CikT35
www.yatizul.com
21. KG33
www.kakgojes.com
22. Efa35
www.efaothman.com
23. Angah20
www.diarijejakahangat.com
24. Nizam31
www.bahejabella.com
25. Rara28
www.safurara.com 
26. Mas29
www.masturadin.com
27. PapaG27
www.papaglamz.com
28.Acik25
www.akupenghibur.com
29. Along21
www.rahimaim.com
30. Mai25
www.maisarahsidi.com
31. Yanie29
www.yanieyusuf.com
32. SA37
www.suriaamanda.blogspot.com
33. Amy23
www.amysyeera.com
34. Reena29
www.mreena.com
35. Ummul31 
www.housewifearts.blogspot.com
36. Yoorin29
www.yoorinmelacolea.blogspot.com
37. Lynda32
www.azlindaalin.com
38. Zarin25
www.anazarin.com
39. Mieza20
www.kanvasdakwat.blogspot.com
40. Zatie24
www.izatie91.blogspot.com
41. Yaya25
www.yayacendana.com
42. Shehan31
www.shehanzstudio.com
43. Lisa
www.ciksepet.com
44. Syira19

| Keluarga EFG

Yes! Ini lah Menu Hari Ahad

Mieza S | 10/25/2015 05:00:00 PM | 3Comments |

Yes! Ini lah Menu Hari Ahad



Yes! Ini lah Menu Hari Ahad | Assalamualaikum. Tahniah pada yang jawab dengan betul pada entri ini -->  Menu Hari Ahad. Jawapannya ialah LAKSA. Harini aku baik :) Nak belanja topap rm5. Tapi ada syarat. Senang je. Aku memang serius tengah rajin. Cik jelita dan Ady Shah kena buat satu entri puisi berkenaan "Senja". Terpulang lah bagaimana. Bagi entri puisi yang dah siap, tinggalkan url dekat kotak komen aku. Puisi paling best dapat topap. Tak aci main copy paste. Tapi kalau korang meniru then korang menang (sebab aku tak tahu) korang still dapat topap tapi tak berkat. Itu sahaja. Tapi kalau korang malas, korang bagitahu. Selamat topap. Hahahah ^_^ Terima kasih juga kepada Sis Suria, sahabat dan keluarga EFG dan KBBA sebab jawab walaupun salah. Nanti kecik tambah uv k :) Esok tawaran ditutup.  | Yes! Ini lah Menu Hari Ahad

Menu Hari Ahad

Mieza S | 10/25/2015 01:39:00 PM | 3Comments |
Menu Hari Ahad

Menu Hari Ahad | Assalamualaikum. Hai korang. Dah makan tengahari? Aku belum. Apa menu korang harini? 

Menu Hari Ahad


Cuba teka apa menu aku harini? | Menu Hari Ahad 

Friday, October 23, 2015

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Mieza S | 10/23/2015 11:50:00 PM | 0Comments |

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir



Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir | Assalamualaikum. Akhirnya Sijil Aplikasi Perisian Komputer dah tamat dengan jayanya. Walaupun masih tak boleh nak bersuka - ria sangat sebab semester lima belum berakhir. Sekarang ni aku tengah cuti sem. Selama tiga mimggu. Naik je cuti, maka bermula lah praktikal. Ouh aku sangat takut sebenarnya nak hadap. Sebab jujurnya aku lembab. Serius aku tak suka apa yang aku belajar. Maka nya bila tak suka, bila disuruh buat mesti akan mendatangkan masalah. Ah tunggu saja lah nanti apa yang jadi. 



Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir


Masa kelas terakhir semua beria nak ambil gambar. Tak pernah tegur pun tetiba nak snap gambar bersama - sama. Ya itu kelakar. Yang atas ni Umar. Senang je kalau satu group dengan dia. Orang bagi arahan dia buat, tak bagi arahan senyap. hahaha.

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Dari kiri : Qaqa, Syarul, Aku, Adam, Pinaz, Akmal

Yang atas ni kira kawan rapat. Aku paling rapat dengan Akmal. Serius, hari pertama aku kelas masa semester satu, sampai lah hari terakhir dia adalah kawan terbaik. Kalau nak dibanding kan dengan kawan - kawan yang lain tu dia memang terbaik. Walaupun dia terpaksa dengar aku membebel, tapi dia tetap dengar. 

"Weyh, kau dengar tak? Ikhlas tak ni?"
"Ya. Aku dengar."

Ceh, padahal dia malas dah layan aku. Potpetpotpet sepanjang masa. 


Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Kiri : Aryll, Aku


Aku kenal Aryl masa semester tiga kalau tak silap. Dia ni kena repeat semester sebab eksiden langgar lari. Aku ingat lagi masa aku semester tiga kot, masa tu kelas agama. Dia ni masuk dewan kuliah, wah wah. Handsome weyh. Nasib baik tak sombong. Biarlah aku jujur. Ni ayat gedik sikit. Dalam kelas aku mostly memang lelaki nya handsome. Tapi ada la dua tiga tu kan yang berlagak. Hahaha. Terasa lantak kau. Tapi Aryl ni tak sombong langsung. Terima kasih !


Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Majlis Pra Graduan

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir


Perempuan ni baik. Dia selalu bagi aku pinjam macam - macam. Hahaha. Aku sayang dia. Sebab dia selalu dengar cerita aku. Dengar masalah aku. Dia kawan perempuan rapat aku. Nama dia Qaqa ^_^ Dia cantik, Dia baik. Terima kasih jadi kawan. AKu baru je rapat dengan dia semester 3 kalau tak silap. Kalau tak silap. Aku pun tak berapa nak ingat. 

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Kiri : Syarul, Aku, Pinaz, Bazilah, Qaqa

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Housemate hipster setiap masa tak termasuk aku

Tengah tu namanya Aina, yang kanan tu namanya Tasya. Dua - dua ni sakai. Maksud aku sakai bukanlah diorang tu sakai. Tak! Maksud aku otak gila - gila. Boleh ngam. Sepanjang aku semester 1 sampai lah semester 4 inilah rupa housemate aku. gaduh tu biasa lah. hahaha. Tapi sekejap je. Sebab sayang. Dua - dua pun aku sayang. Diorang lah yang suka dengar aku bercerita. Tapi Aina tu tak. Sebab dia bosan dengar cerita aku. -_- Faham. Tasya je dengar cerita aku. Tapi lepas tu dia sambung cerita dia pulak -_- okay faham banyak cerita. Hahaha 


Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Pasangan Bahagia ^_^

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir
Pelajar SAP 4 dengan pensyarah IT




Berbahagia sebab dah tak ada kelas. Kan? Ya itulah apa yang aku rasa. Tapi jujurnya aku rindukan kita. Aku rindukan semua. Yang pernah datang dan pergi. Sepanjang aku bergelar pelajar di Kolej Komuniti Hulu Langat selama 1 tahun lebih. Rindu amat. Rindukan suara - suara nakal. Yang selalu sangat membuat kacau waktu pensyarah mengajar. 

Teringat hari pertama pendaftaran. Masa tu ada sedikit rasa takut. Ah, boleh tak ni orang terima aku? Boleh tak ni diorang nak kawan aku? Nanti buat presentation ada tak orang nak partner dengan aku. ? Ah macam - macam lah lagi soalan yang asyik tembak aku. Tapi, alhamdulillah. Semua nya okay. Menerima apa kurangnya aku. 

Jujur lagi, sepanjang aku dekat Kolej Komuniti Hulu Langat aku enjoy gila. Apa yang aku enjoy? Enviroment, kawan - kawan of course, pensyarah - pensyarah yang sangat baik. Sangat dekat dengan pelajar. Dari aku semester satu sampai semester empat. Pensyarah memang terbaik. Cuba juga sedaya upaya tak nak bagi gagal. Dan hasilnya pada aku, pointer aku agak memberangsangkan jugak. Alhamdulillah. 

Banyak sebenarnya gambar yang aku nak masukkan. Tapi, aku memikirkan kadar loading dan kadar kebosanan readers termasuk gambar yang kurang cantik. Jadi aku had kan. 

Terima kasih Bazilah sudi berbaik dengan aku balik. Memang sedih bila dapat peluk. Jurai jurai air mata aku. Bukan sebab nak berpisah. Tak -- Sebab baru baik dah lama sangat tak bertegur. Cuma tu lah kali terakhir, dah tak jumpa lagi nak borak - borak.

Buat semua pensyarah Kolej Komuniti Hulu Langat yang pernah mengajar aku. Terima kasih sudi mencurah kan ilmu tanpa sekatan, penat lelah tak pernah hiraukan. Untuk aku sebut seorang - seorang mungkin aku sendiri dah lupa nama penuh. Jadi, aku random kan aje.

Terima kasih tak terhingga buat Puan Yusmaria sebab memberi kepercayaan kepada aku untuk memegang jawatan dalam jawatankuasa perwakilan pelajar. Tak percaya sebenarnya. Pernah aku tanya kan dia masa semester 1. Dia kata dapatkan pointer bagus. And aku terima cabaran beliau. Selalu kena tegur pakai seluar jeans dekat tangga. Paling rindu. "Mieza, awak pakai seluar jean ni lagi? Mieza, bleazer awak mana? Sapa nak pakai? Nenek dekat rumah" Ouh Puan, paling rindu dengan Puan. Paling sporting, paling sayang!

Terima kasih buat Pensyarah semester 4 terutamanya Puan Syad, Puan Huda dan Puan Hani. Best ever kenangan. Rasa dekat. Dulu masa aku semester 2, 3 bila tengok kemesraan Pensyarah semester 4 dengan pelajar diorang buat aku rasa jeles. Dan akhirnya aku dapat merasai pengalaman dengan diorang. kalau Puan baca ni nak Puan tau, saya rindu puan !

Buat semua khilaf yang pernah ada, aku merendah kan diri memohon kemaafaan seluasnya. 

Terima kasih semua yang pernah datang dalam hidup aku sepanjang aku di sana. Aku menghargai segala. 

Aku harap, permulaan perkenalan tu tak akan menghentikan KITA. Sampai bila - bila pun. Teruskan perjuangan dalam hidup dalam apa pun yang menjadikan kalian seorang manusia terbaik pada diri sendiri dan sekeliling. 

Banyak nak cakap, sampai tak terluah sebenarnya. Terlalu rindu dengan kalian -- | Majlis Pra Graduan IT dan Kelas Terakhir

Bukan Aku Tak Suka

Mieza S | 10/23/2015 07:45:00 PM | 1Comments |


Bukan Aku Tak Suka


Bukan Aku Tak Suka | Assalamualaikum. Bukan aku tak suka. Ya aku cuma berhati - hati. Aku tidak memandang hina. Cuma aku adalah pengguna motorsikal yang aktif. Jujurnya memang aku tak boleh nak jalan dekat dengan lori sampah. Bukan aku menghina mereka busuk. Tidak. Tapi sebab aku takut ada sampah yang jatuh dekat aku, Ya, aku bukan tak suka. Kalau boleh aku nak mengelak dari sampah jatuh dekat aku. Membahayakan aku. Aku ni jenis kalang kabut. Pernah sekali ada plastik terbang dari lori sampah menghala ke arah aku, aku punya nak elak tu. Aduh. Tak payah lah nak cerita. Aku takut membahayakan kenderaan lain. Tu je. | Bukan Aku Tak Suka
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.