Thursday, August 9, 2018

Lirik Lagu Merindukanmu Dash Uciha

Mieza S | 8/09/2018 09:07:00 AM | 2Comments |
Lirik Lagu Merindukanmu Dash Uciha

kau lihat aku disini menunggumu
menanti akan kehadiran dirimu
berkali kali ku menghubungi kamu
berharap kau dan aku cepat bertemu

jujur aku tak sanggup bila kau jauh
terasa berat dan hampir ingin mengeluh
rasa ini sungguh membuatku jatuh cinta padamu

kau ciptakan lagu indah
kau senyum semanis buah
satu tapi pasti dan sangat berarti
kau takkan terganti

sungguh dirimu membuatku terlalu bersemangat
jalani hari hariku dengan hebat
kau tau hidup tanpamu itu berat
denganmu aku kuat

dengan begitu ku berhenti untuk terus mencari
karena ku telah temukan pawang hati
mengisi kesempurnaan hidup ini jangan kau pergi lagi

lala lala lalala
lala lala lalala
lala lala lalala
lala lala lalala

walau terkadang kau tak mengerti
betapa besar rasa ini
peluk aku katakan kau miliku

oh sayang
dengarkan lagu ini
kau melodi yang menari nari
menembus khayalku

andaikan kau bisa rasakan
ku menahan rindu yang menjadi jadi
pesona keajaiban

sungguh dirimu membuatku terlalu bersemangat
jalani hari hariku dengan hebat
kau tau hidup tanpamu itu berat
denganmu aku kuat

dengan begitu ku berhenti untuk terus mencari
karena ku telah temukan pawang hati
mengisi kesempurnaan hidup ini jangan kau pergi lagi

lala lala lalala
ku merindukanmu
lala lala lalala
ku merindukanmu
lala lala lalala
ku merindukanmu
lala lala lalala
ku merindukanmu

percaya rindu ini milikmu
hanya milikmu
cuba untuk percaya
ku merindukanmu

 

Merindukanmu Versi Ukulele

Wednesday, August 8, 2018

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA

Mieza S | 8/08/2018 12:54:00 PM | 3Comments |
Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA

Entri ini sedikit lambat dipublish kerana desakan hidup. Cewah. Hahahha. Aku busy duh. Tolong HR audit. Dengan internet taknak lambat lagi. Hari - hari dapat tulis sikit - sikit lama - lama jadi bukit walaupun entri ni tak de panjang mana. 

Kejadian bengkel personaliti dan kecantikan kbba9 ni telah berlangsung dengan berjaya di MATIC. Lokasi biasa yang sering digunakan adalah di MATIC untuk sebarang aktiviti dari kbba. 

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Orang penting dalam MATIC, Encik Ali
Sebelum bengkel pertama dimulai, orang penting MATIC, Encik Al telah membuat ucapan pagi yang bersemangat. Beliau kata tidur lambat semalam, dan pagi tu kena buat perasmian. Uih gila. Power betul tenaga dia. Mesti orang bawah kena kerja kuat nih. Heheeh. Apa pun terima kasih untuk dewan MATIC yang sejuk ni. 

Bengkel Personaliti bersama Azie Sam

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
gambar kenangan bersama perunding imej Azie Sam dan founder kbba, Ben Ashaari
Sebenarnya Ben Ashaari ada urusan lain. Tapi dia punya komitmen sanggup redah jem semata - mata nak datang untuk 10 minit. Weyh semua orang power nak hadap benda macam ni. kalau aku tak de makna nak datang. Baik tak payah datang terus. Apapun Ben power.

Ini merupakan bengkel personaliti kali kedua sepanjang aku bersama kbba. Yang pertama di Hotel de Palma Ampang bersama Wawa Idris yang semakin popular di media massa dan media cetak. Pernah dengar tak? Takpe nanti google jela. 

Wow First Impression

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA

Aktiviti pertama bersama Azie Sam adalah 'wow first impression'. Jadinya semua orang telah diberikan sehelai kertas A4 dan tampal dibelakang masing - masing. Apa kena buat? Dalam masa lima minit pastikan dekat belakang korang ada beberapa perkataan yang ditulis oleh orang lain. Aku dapat 4 perkataan. 

pendiam, tak banyak cakap, cantik, comel.

yang pendiam dengan tak banyak cakap tu memang betul sangat. Tapi yang cantik dengan comel tu macam krik krik jugak. Tiberrr kena pegang mic pulak. Aku cakap jela yang cantik, comel tu betul. Lepastu aku gelak. 'Tapi dalam gambar jela' Betul kan? Kalau tengok depan depan tak tahu nak cakap. 

Ya aku pendiam dan tak banyak cakap kalau pertama kali orang nampak aku. Sebab aku pemalu. Hmm.

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA


Color Make Your Own Soul dan Mix and Match Outfit

Lepastu kitorang semua belajar macammana nak tahu saiz bentuk badan. 

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Bentuk badan aku ruler. Kah

Puan Azie kata kalau orang 'ruler' ni dia senang nak pakai apa je. Masalahnya aku 'ruler' tapi banyak je baju aku tak boleh pakai. Mungkin tak konfiden kot? Sebab aku bukan orang fashion nak mix and match. Ye dak? Orang fashion je berani nak buat macam ni. Kalau aku, asal warna sipi - sipi tu kira dah okay, kira masuk la.

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Roda warna

Macammana nak tahu warna tu match tak? Senang je. Google roda warna macam yang dekat atas ni. kalau pakai baju warna biru tudung nak warna ape? Okay contoh biru kan? Pergi dekat kolum biru. Boleh pilih mana mana warna yang duduk dalam satu kolum. Atau kolum sebelah atau warna yang bertentangan. Asalkan tak lari jauh sangat. Okay? Now korang pun dah boleh mix and match warna. 


Bengkel Kecantikan bersama Peekabox Beauty Box

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Teruja dapat kotak kecantikan peekabox. Huhu. Nampak tak tersengih tu. 
Peek-a-box Beauty ni merupakan kotak kecantikan 'surprise' yang didalamnya ada macam - macam jenis barang yang korang tak jangka. Setiap bulan akan ada tema yang berlainan untuk pelanggan yang membelinya. Paling best barang dalam kotak ni semua bersaiz mini, senang nak bawa ke mana - mana. Jimat! 

Kenapa jimat? Sebab murah dan berbaloi. Jumlah harga barang bagi setiap kotak anggaran adalah dalam RM150 kurang lebih. Tapi Peek-a-box ni cuma dijual dengan harga RM 59. Amacam? Tergoda tak? Peek-a-box juga boleh dibuat sebagai hadiah saguhatiuntuk makwe/ emak. Korang boleh je call diorang untuk pilihkan apa yang sesuai (pilih barang sendiri mengikut terma dan syarat). 

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Penerangan mengenai Peek-A-Boox

Korang yang nak dapatkan peek-a-box ni boleh checkout instagram atau membeli belah di shoppe pada pautan ini www.shopee.com/peek-a-box dengan harga yang rendah. Heeeee. Shopping! 


DIY Lip Balm dan Face Mist

Bengkel kali ni memang syok sebab dapat diy face mist dan lip balm sendiri. Ingat susah rupanya senang je. Boleh lah lepasni buat barang mekap sendiri lepastu jual jadi usahawan berjaya. Hmm. 

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA

Cara diy face mist : 
1. Bahan : air mawar, air minuman (drinking water), honey, essential oil/ pewangi yang korang suka
2. Campur air mawar, air minuman (nisbahnya 1:2). Kacau sebati, lepastu masukkan pula madu dan essential oil. Kacau sebati.
3. Siap! 
Cara diy lip balm : 
1. Bahan : cocoa butter, pewarna, vaseline, air panas (untuk melarutkan cocoa butter), madu
2. Cairkan cocoa butter kemudian masukkan vaseline (letak dalam bekas kecik dibawahnya air mendidih), dah cair? Masukkan pula pewarna dan madu. kacau sebati.
3. masukkan dalam bekas kecil untuk mudah dipakai. Biar sehingga keras. Siap! 

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Eksited semua

Tutorial Mekap dan Hijab oleh Khai Azwan

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Model yang sedang bertanding
Khai Azwan ni merupakan MUA. Oh lupa MUA ni ada dua jenis. Perasan tak? Orang Malaysia kalau tanya. MUA ni dah pernah mekap retis mana? Ha kau. bawang sangat. MUA tak semestinya dia kena mekap artis. faham? Aku lupa MUA punya jenis tu. Tapi MUA bukan untuk mekap artis semata - mata.

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Mekap sekali dengan tutorial tudung. Ni gaya mekap have have kata Khai.

A post shared by hanna (@zurhanna) on
Yang ni versi tudung dah dielokkan. Hehehe
Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Partner setiap kali ada event di Matic. Hai Kak Aisya

Bengkel Personaliti dan Kecantikan KBBA
Taaadaaaa. Lawa kan? Hasil sentuhan AyuJean. 
Nampak gaya kalau ada event boleh lah roger AyuJean

Banyak yang aku dapat dari bengkel personaliti dan kecantikan kbba kali ini. Banyak ilmu walaupun tak sampai satu hari pun aku disini. 

Terima kasih yang tak terhingga kepada semua penaja yang terlibat sepanjang bengkel diadakan pada hari itu. 

Info Penaja

Tempat : Matic
Alamat : Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur
No. Tel : 03-9235 4800

Perunding Imej : Azie Samm
Peek-A-Box : Kotak Kecantikan
Sarapan pagi : MrsZa Kitchen
Makan Tengahari : Nurul Izzah Katering
Jurusolek : Khai Azwan
Model : Zurhanna

Thursday, July 19, 2018

Ahad di KL Forest Eco Park

Mieza S | 7/19/2018 12:17:00 PM | 5Comments |
Ahad di KL Forest Eco Park

plan nak lepak di KL Forest Eco Park sudah dibuat seminggu awal. mula - mula kitorang nak pergi FRIM. memandangkan dekat FRIM ada canopy walk, ada air terjun. macam syok je tengah kl ada air terjun. kau rasa? tapi lepas buat research, canopy walk FRIM ditutup semenjak 2017. hampa. 

kalau korang baca entri korean dessert yang mana aku ada cakap, sepatutnya ahad je keluar. tapi sabtu pun keluar. jadi aku siapkan entri mengikut turutan. senang dan mudah. kan? kalau nak baca apa yang aku buat hari sabtu, boleh baca entri tu di --> sini.

tujuan ahad tu memang nak mandi air terjun. tapi entah kenapa plan ditukar. focuskan kepada canopy walk. thanks kepada partner. 

Riadah di KL Forest Eco Park


tak puas hati lagi tu. cari punya cari jumpa canopy walk dekat eco rimba kl. so on jelah. alang - alang kan? mungkin kalau aku pergi lagi sekali, aku akan jelajah semua tempat. pakcik yang jaga kat pintu pagar cakap ada rumah terbalik RM15 sekali masuk. tak ada pulak jumpa signboard. dekat blog lain yang aku baca pun sama, ada yang cakap pasal rumah tradisional lah apa lah. kenapa entah tak jumpa. 

bagaimana cara nak ke kl forest eco park naik public transport? kalau korang naik grab, kau set lah location tu. kalau naik lrt korang boleh turun dekat masjid jamek. masjid jamek adalah perhentian terdekat dengan kl forest eco park. kalau dah turun dekat masjid jamek, korang boleh jalan kaki sejauh 850 meter (anggaran) atau naik grab jela kalau taknak kena simbah dengan cahaya matahari.

kalau naik kereta atau motor korang boleh parking dekat pintu masuk eco park, itupun kalau ada kosong. kalau tak ada kosong, boleh parking sekitar situ. kena jalan kaki sikit la. jangan malas hokay?

Ahad di KL Forest Eco Park
peta laluan / directori KL Forest Eco Park
besar tak besar lah tempat dia. aku yang tak habis jelajah ni pun berpeluh. oh ya ada beberapa tempat yang ditutup. aku tak pasti samaada ia dalam 'mood' selenggara atau dia tutup sebab taknak orang masuk situ dah. contohnya laluan nak ke tapak perkhemahan. lepastu ada satu dua tempat yang ditutup, tapi tak diberi notis di awal laluan. orang dah nak sampai hujung tengok jalan rosak lah apa lah. macam geram lah juga. 

paling penting, nak masuk sini free beb. tandas ada, surau ada. tak perlu risau kalau - kalau nak berak ke nak kencing tiba - tiba dalam 'hutan'. 

sampai je sana, ada galeri berpenghawa dingin yang disediakan di pintu masuk. aku syorkan korang masuk galeri tu lepas dah settle berpeluh. hehehe. kalau awal sangat masuk nanti nak kena masuk kali kedua pulak semata - mata nak hilangkan peluh. 

Ahad di KL Forest Eco Park

tak ada gambar dalam galeri sebab aku malas + kamera tak berapa nak lawa kalau ambil gambar indoor. kalau nak juga, aku kena bawa 'lighting' lah kan? malas malas. 

sebelah galeri tu ada laluan bertangga. kitorang mula jalan dari situ. benda pertama yang korang nampak nanti ialah rumah pakis. aku sekadar ambil gambar signboard je. tak masuk pun dalam 'rumah' tu. hehehe. nampak tak apa yang aku kejarkan sebenarnya?

Ahad di KL Forest Eco Park

aku tak tahu lah dataran batai dengan OKU ramp ni apebenda. sebab aku tak ke sana pulak. cuaca pun macam panas. dah tak bawak bekal air. alahai. cuma mampu nampak canopy walk je. ini merupakan pengalaman kedua aku meniti canopy walk. yang pertama di canopy walk taman negara. taman negara punya memang tinggi. tinggi betul tak main - main. lagipun dia punya titian tu memang kecik. kiri kanan jaring. seram untuk orang takut tinggi macam aku.

canopy walk di eco park ni takde lah tinggi mana. kira boleh go la. mula - mula je macam takut dan gayat. lepastu steady. hahahha

Canopy Walk di Eco Park KL

Ahad di KL Forest Eco Park

inilah laluan nak ke canopy walk. hanya mendaki tangga dalam 5 minit (rasanya macam tak sampai 5 minit pun). nanti korang akan nampak menara yang menghubungkan jambatan. ada 5 ke 6 macam tulah checkpoint dia (menara). dan disetiap checkpoint, ketinggian adalah berbeza. 

Ahad di KL Forest Eco Park
tak tinggi kam? hahahha

Ahad di KL Forest Eco Park
seram tak? tak. sebab dalam gambar je nampak tinggi.
untuk kali ini, aku tak ada koleksi gambar lompat. haihh. macammana boleh jadi macam ni. samaada aku lupa atau aku buat - buat lupa mengenangkan takutnya nak lompat dekat atas jambatan yang macam goyang - goyang. takut terlompat melebihi jaring kiri dan kanan ~ 

A post shared by MIEZA SUHAINI (@7kecik) on

tak sangka, baju sama warna dengan alam. so itu #ootd paling tercantik untuk 'trip' eco park. hahahhaa. jangan jeles. kalau nak baca caption manis, korang boleh klik gambar instagram aku tu. alang - alang like sekali. terima kasih.

habis je 'redah' jambatan, kitorang jalan - jalan sekitar situ. 

Ahad di KL Forest Eco Park

dalam ke empat - empat arah yang ditunjuk di signboard aku pilih untuk ke denai penarahan & jelutong. 
Ahad di KL Forest Eco Park
laluan ke denai penarahan & jelutong
memang panjang juga laluan dia. macam takkan habis sampai petang. bila tengok orang patah balik, kitorang tanya lah. apa yang ada dekat hujung? mat saleh tu cakap takde apa. jadi kitorang decide untuk patah balik. kebetulan jumpa group melayu. aku dengar diorang bising 'kalau tau tutup letak lah notis awal - awal tadi. takde la kitorang jalan ke sane'. 

selamat aku tak ke sana. sekalipun dekat hujung tu tak ada apa, naik turun laluan ni dah boleh buat korang berpeluh. jadi tak rugi. cuma terdetik rasa sia - sia sebab apa yang ditulis tu takde. dan aku pun tak tahu apa maksud denai penarahan. mungkin kiri kanan kitorang tulah denai penarahan. ah entah.

Ahad di KL Forest Eco Park

lepas dah patah balik tu, jalan depan sikit ada pemandangan menara kl. kalau tak panas, mungkin aku akan acah - acah photoshoot dekat sana sementara nak buang masa. tapi cuaca tak mengizinkan. heheh. so, ambil gambar dengan partner saya jelah ;)

Ahad di KL Forest Eco Park

Singgah Times Square

balik dari eco park, aku dan partner makan tengahari di sekitar times square. perjalanan hanya mengambil masa dalam beberapa minit sahaja. cuma 800 meter macam tu. dalam masa yang sama kitorang tunggu kawan sekali. 

Ahad di KL Forest Eco Park

so inilah kawan yang aku tunggu. jarang datang kl tanpa dating dengan perempuan kesayangan aku yang satu ni. kitorang lepak sekejap sangat. dalam banyak - banyak gambar yang ditangkap, aku pilih yang ini memandangkan banyak gambar tu di lokasi yang sama. siapa dia?

baca saja di entri ini kisah perempuan. terima kasih sudi luang masa.
walau tak pernah sempurna melengkap masa, tapi 
ia tetap ada dalam sisa ruang yang ditinggal kita. 

KL Forest Eco Park Info
Alamat : 
8, Jalan Raja Chulan, Bukit Kewangan,
50250 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Waktu Operasi
7 pagi - 7 petang
setiap hari

Nombor Telefon : 
03-2020 5448

Lirik Lagu Sayang Maafkan Aku Syafiq Farhain

Mieza S | 7/19/2018 09:02:00 AM | 1Comments |
Lirik Lagu Sayang Maafkan Aku Syafiq Farhain

Sayang dimana kamu
Ku disini sentiasa merinduimu
Pada bulan pada bintang
Seakan tahu perasaanku

Sayang maafkan aku
Jika ku pernah melukakan hatimu
Pada angin pada awan
Ku kirim seribu kemaafan

Seandainya bisa ku undurkan
Waktu mula dulu kita bersama
Saat-saat indah di masa bercinta
Di sulam bahagia

Dan disaat dirimu rasa kecewa
Engkau pergi bersama hati yang lara
Jiwaku sengsara dan rasa bersalah
Membuatmu kecewa

Sayang dimana kamu

Seandainya bisa ku undurkan
Waktu mula dulu kita bersama
Saat-saat indah di masa bercinta
Di sulam bahagia

Dan disaat dirimu rasa kecewa
Engkau pergi bersama hati yang lara
Jiwaku sengsara dan rasa bersalah
Membuatmu kecewa

Sayang pulanglah kamu
Moga terbuka pintu hati buatku
Maafkan aku bagi diriku
Kaulah segala-gala untukku

Wednesday, July 18, 2018

Orang Malaysia Tak Ada Adab

Mieza S | 7/18/2018 03:46:00 PM | 2Comments |
Orang Malaysia Tak Ada Adab
semenjak perform dekat #gegariafest, semua orang dah kenal masdo. masyarakat jadi peduli. aku tak peduli yang itu. aku cuma nak cakap, orang malaysia ni memang betul -betul tak ada adab duh. aku da tak ade mood ni + lapar. memang aku taip benda ni non stop. aku sakit dada ni sebab sakit hati. aihh. tau kenapa?

Bukan Salah MV atau Lagu



aku tak tahu lah, orang yang tak faham apa yang aku nak sampaikan, atau orang cari pasal dengan aku. aku tulis apa yang aku rasa. aku ada tinggalkan komen macam dalam gambar di bawah di youtube mv terbaru masdo yang berjudul bunga.
'video tak umphhh langsung. hmm. rentak pun xpower macam selalu. sedih sedih sedih. tak boleh nak feel!'
Orang Malaysia Tak Ada Adab
aku tak de pulak nak maki orang atau cakap orang bodoh. aku cuma cakap perasaan aku yang tak feel langsung dengar lagu mv bunga ni. kalau korang kenal masdo, korang tahu lah macammana lagu bunga ni diorang perform dekat kenduri. boleh sampai ke hati. kau faham? 

mv terbaru ni mungkin director suruh ubah jadi macam gaya baru, so aku rasa macam lagu dia jadi tak best. aku komen apa yang aku rasa sebagai pendengar. aku tak kondem buruk - buruk pun. aku cuma kongsi PERASAAN aku sahaja. 

Dengar Lagu Aiman Tino


for sure semua artis, buruk hodoh macammana pun lagu yang dia nyanyi atau kayu macammana pun dia nyanyi kalau dah namanya ada peminat. mesti akan ada yang sokong. so why nama aiman tino naik? 

aku tau lah lagu aiman tino tu lagu budak budak nak putus cinta. lagu - lagu ringan yang orang kata busuk - busuk lah macam tu. tapi ramai je minat. so what dengan aiman tino? biar jelah dia. sekarang ni aku komen lagu bunga je. aku bukan komen benda yang down pun. 
aku rasa sesiapa pun yang dengar lagu bunga masdo untuk kali pertama dah rasa jatuh cinta. mungkin diorang baru tengok and kenal masdo. aku tak tahu. bagi yang dah lama kenal masdo, dorang akan buat perbandingan lagu yang diorang rakam dekat syarikat rakaman terkemuka dengan rakam/ perform sendiri masa underground dulu. 

lain bro lain. kau tak faham. 

Pemilik Akaun Ziqaku Zenaku Lancang



tiberrrr kena bodoh. lah. triged duhh dorang ni. tak faham aku. aku syak dia ni perempuan. perempuan je yang suka komen emosi macam tu. acah - acah macam dia power ah. orang tak boleh komen macam aku komen. kalau ada, nanti dia pun cakap orang tu bodoh tak hargai seni la muzik la apa segala lah. 

dah kata orang bodoh, dia main - mainkan jambul pulak. eh #%^%$* betul. kan kena dah. sekarang aku ni perempuan lah ni. yang menulis ikut emosi. huh! kalau dia lelaki, aku syak dia ni banyak tengok anime. nama pun nokharom je. k lah lapa. nak makan. bye.

kepada masdo, semoga terus berkarya. dan tulis yang hebat - hebat. 

Monday, July 16, 2018

Openhouse Terakhir dan Korean Dessert Cafe

Mieza S | 7/16/2018 12:46:00 PM | 4Comments |
A post shared by MIEZA SUHAINI (@7kecik) on

kalau ikutkan plan, weekend lepas cuma hari ahad je yang aku keluar. memandangkan hari sabtu tu bangun awal dan mandi awal dapatlah berehat awal katanya. masa aku syok mandi tu ada orang call. rupanya orang tu nak pergi openhouse. sebab aku siap awal, aku on je. lagipun aku single di rumah. hahahahhaa. 

sementara menunggu kak syue siap, aku macam biasa lah. main mekap - mekap sikit. nak lawa dalam gambar kan? depan - depan tak berapa nak hado. hahaa. (sedar diri) . kak syue tu sape? officemate aku yang tak datang masa openhouse aku. hahahahhaa. so ni entri untuk dia sebab entri sudi singgah openhouse takde nama dia.

Openhouse Terakhir dan Korean Dessert Cafe

openhouse tu dekat cheras. tak ingat lah taman apa. janji cheras dah lah. menu dia syok juga. mula - mula makan nasi hujan panas, lepastu makan kambing bakar, lepastu makan ha tak ingat. tapi antara menu yang disediakan ada sate, putu mayam, roti canai, lontong. banyak weyh banyak. tapi kitorang makan mana mampu jela. 

sebelum balik tu, mesti acah ootd kan? ada lah dua tiga gambar menarik yang boleh dikongsi disini

Hanbing Korean Dessert Cafe

blueberry snow ice cheese
sebabkan hidup single di rumah, kak syue sepakat nak singgah hanbing korean dessert cafe sebagai pelengkap weekend kita minggu lepas. so inilah. kitorang order blueberry snow ice cheese. harga? boleh tahan lah. ahahhaha. rm26. satu bekas ni kalau kau tamak nokharom boleh la habis makan sorang. 

jenis yang suka makan pencuci mulut ala kadar, makan dua orang tiga orang pun boleh. makan buat rasa - rasa je. yela nak makan ais krim 2 sekup sorang pun kadang - kadang tak lalu telan. apa yang bestnya pasal ais krim ni tak muak. mungkin sebab snow dia tu. rasa macam kosong. kadang - kadang rasa susu. jadi, boleh lah nak makan sorang kalau tamak haloba. yela kenyang tau. 

lagi satu order ape tah namanya. lebih kurang macam sushi. ada daging + nasi + sayur + telur yang dibalut dengan rumpai laut yang sedap tapi agak liat. berterabur weyh aku makan. macam ayam. duhhh. nasib baik menghadap dinding. tak la malu sangat.

terimakasih kak syue lanje. semoga murah rezeki dunia dan akhirat. amin~

#OOTD SS15 Courtyard

Openhouse Terakhir dan Korean Dessert Cafe

A post shared by MIEZA SUHAINI (@7kecik) on

amacam? alaa macam biasa kerja orang muda. ootd memang harus ada walau di mana - mana. caption pun harus baik. singgah instagram aku untuk tengok caption. hahahahhahaha. itu jela aktiviti weekend aku untuk hari sabtu. hari ahad? ada. tunggu next entri okay. 

Friday, July 13, 2018

Terima Kasih Sudi Singgah

Mieza S | 7/13/2018 11:31:00 AM | 1Comments |
Terima Kasih Sudi Singgah
image source 

pada 8hb telah diadakan openhouse di rumah aku. tahun lepas dan dua tahun lepas ada buat juga, tapi secara kecil - kecilan. tahun ni dia punya meriah macam ada majlis penting seperti tunang/ kenduri kawin. ha kau. alhamdulillah tahun ni pun banyak orang yang baik hati nak sponsor. terima kasih kepada semua sponsor semoga kalian murah rezeki dunia akhirat. amin ~


Openhouse Meriah

masa emak buat kuah laksa periuk besar, ayah ada cakap. 'tambah lagi, tak cukup ni.' masa ni aku dengan emak kata 'tak habis kang'. betul. serious banyak. tak sangka laksa ramai peminat. siap ada yang mintak resepi. licin habis. alhamdulillah. cuma nasi ayam, ayam nya habis. nasi nya ada lagi satu bekas besar. tapi dah bagi jiran tetangga. settle.

entri ni tak ada gambar kemeriahan openhouse. sebab tajuknya pun 'terima kasih sudi singgah'. entri kali ini adalah entri penghargaan kerana datang ke rumah. kenapa sibuk buat entri? kalau ada 100 orang yang datang? ya aku tetap akan buat. kenapa? sebab setiap kali aku jemput orang datang ke rumah, kawan aku tak ada langsung. kalau ada pun cuma kawan baik aku sorang, Cyra.

yang lain kawan adik - adik dengan kawan mak ayah aku. hahah. aku pernah tak jemput sesiapa. lepastu mak ayah aku akan tanya 'kawan awak mane?'. aku jawab je, 'semua ada hal' atau paling selamat aku cakap 'tak jemput pun.' 

sampai aku pernah terfikir, ha nanti kawin nak buat doa selamat jemput orang kampung jela. nanti kawin update je dekat media sosial. #donekawin. elok - elok tak pernah ada orang komen kat gambar aku, beratus komen 'tahniah'. itu pun dah syukur. tak datang pun takpe. komfem ada yang komen macam ni 'lah, tak jemput pun.' 

yang ni biasa. aku tak salahkan orang pun lah. sebab aku pun tak pernah datang jemputan orang. kihkih. kecuali kalau ada orang nak pergi, baru aku pergi sekali. agaknya sebab tu lah orang tak suka datang kalau aku jemput. lagipun bukan semua orang free. ada je yang kerja time ni paling penting rumah jauh. hahahha. aku paling faham yang tu. 


Tetamu Jemputan

Terima Kasih Sudi Singgah
Rasyidah nasir
jam dah pukul 3. budak office cakap 'miza, akak datang lepas zohor okay?' masalahnya lepas zohor tak sampai - sampai. nasib baik lah akhirnya sampai juga. yang atas ni gambar kak syida. dia officemate aku semenjak setahun yang lalu. siapa yang nak beli cookies/ sambal tok walid yang tengah meletops sekarang boleh cari dia. COD shah alam okay? 


Terima Kasih Sudi Singgah
tasya
yang atas ni tasya. aku pernah tulis pasal tasya dekat entri perempuan itu. tasya kawan aku di kolej komuniti hulu langat, merangkap housemate. aku hargai kau yang sanggup datang dari jauh, ampang. bergelumang dengan jem, dan panas terik matahari. tapi ootd tak pernah kalah . hahahhaha. tasya ni orang yang kalau aku nak menumpang kasih dia adalah insan yang paling sudi tadah bahu. 

cuma time dia yang perlukan bahu, aku tak boleh ada untuk dia. bersalah rasa. apa pun kau tetap kawan aku dunia akhirat sya. terima kasih eh?


Terima Kasih Sudi Singgah
mera hussin
ni satu - satunya blogger yang datang. okay lah tu ada wakil juga. hahhha. kebetulan kak mera pun ada nak pergi tempat lain so dia singgah tempat aku sekejap. beliau datang dengan tunang yang selama ini cuma dalam instagram je aku tengok. hahaha. oh ya, kak mera ni penjual tupperware yang aktif. boleh contact dia kalau nak tupperware murah - murah. 


Terima Kasih Sudi Singgah
jannah ismail
ini kak jannah, officemate aku juga. anak dia sorang je. yang lain tu adik aku dan sepupu aku. beza aku dengan kak jannah cuma 2 3 hari je masuk kerja company sekarang. kak jannah ni very emak - emak. memang dia emak lah kan ada anak dah? hahahah. semua hal perempuan dia tahu. sebab dia ada pengalaman dan banyak membaca.

dia juga busy dengan JSD. tapi Hannah tetap nombor satu. Hannah tu anak dia. oh haritu aku dengar adik aku cakap dekat sepupu aku yang sebelah dia tu 'kakak fia ada kawan baru'. aku dah terpinga - pinga. kawan eh? hahahha suruh salam berlagak diva je adik aku ni. taknak salam mula - mula. lepastu busy 'layan tetamu'. tahu  tahu mengaku kawan, tiberrrrr.. 


Terima Kasih Sudi Singgah
syaff
syaff pun satu - satu nya kawan hiking. setiap satu hantar wakil. bagus - bagus. aku kenal syaff masa pergi rainbow waterfall. kitorang carpool dari shah alam. sebenarnya ada lagi sorang yang nak datang, tapi yang sorang lagi tu kena kerja. takpe faham. syaff ni kaki hiking and budak silat. jaga - jaga weyh. hahahha. next trip kitorang mungkin akhir bulan ni. doakan yang baik - baik jela eh. thanks syaff.


Terima Kasih Sudi Singgah
adam
adam shafiq kawan kelas masa dekat kolej komuniti hulu langat dulu. ni pun sama datang dari ampang. terima kasih datang dari jauh, siap bawak maknya lagi. sporting habis maknya ni. kitorang sempat membawang hokay. hahahhaha. 


Terima Kasih Sudi Singgah
norhaliza
nama je norhaliza. tapi sebenarnya dia ada banyak nama. nama yang officemate panggil dia, noi. hai kak noi. hahahha. mula - mula pelik. lepastu tak heran dah dia nak pakai nama ape. sebab dulu nama noi tu sesuai dengan karakter dia dan dress up dia masa dulu. kak noi datang dari kampung singgah rumah aku kat shah alam lepastu baru balik rumah dia dekat klang.

kampung dia? perak je. so kira kak noi penutup lah sebab jadi orang terakhir dari jemputan kawan aku. hehehe. terima kasih kak noi datang plus bawak cookies sedap. tak lupa juga buah manggis yang aku mintak. hahahhaa

pada sesiapa yang berminat dengan cookies mables, boleh lah contact kak noi eh. kak noi ni rapat dengan aku dekat ofis. masa mula - mula dia masuk ingat sombong. ahahhaha. tapi lupa pulak kenapa cakap dia sombong. lepastu dah lama, rupanya dia ni manja macam kucing. meoww~


Terima Kasih Sudi Singgah
fatin
gambar dekat atas ni fatin, cousin aku. dulu kitorang suka main tarik rambut masa gaduh. lepastu main malaysian idol kadang kadang main cafe. cafe tu siap masak betul - betul tau. hahaha. dah besar dah dia sekarang. dah kawin, dah ada anak sorang. 

harap - harap aku pun dapat merasa kehidupan bekeluarga macam orang lain. sebab aku bukan tak yakin takdir. cuma orang macam aku ni, siapa jela nak jaga. kurang sana sini. dengan tak lawa nya, tak ada pelajaran tingginya. yelah, zaman milenia semua orang nak cari jodoh yang bila dipandang dua - dua sepadan dan sempurna. kira macam tu lah lebih kurang. 

aku dengan fatin ni dah tak macam cousin. macam hakak hadik je. hahaha. kitorang memang rapat amat. malam tu dia datang rumah, katanya esok (ahad - openhouse) tak datang. sebab tu datang malam. sembang je dia. ahaha. aku ingat betul dia tak datang. 

selamat aku tak layan dia sampai 2 pagi. aku lari awal masuk bilik. werk.


Terima Kasih Sudi Singgah

hahaha. aku suka tutup muka dia sebab aku tak nak orang kenal dia. kira nakkan privacy orang kata. cewah. orang tertentu je aku kenalkan dan tunjuk muka dia. lagipun aku dengan dia pun entah berapa lama. kan? so biar orang tak kenal itu lagi baik. dia ni pun sama. otw dia aku ingat dah nak sampai. rupanya baru gerak nak mandi kot. hahaha. tiga  jam beb tunggu dia.

thanks love datang <3

Terima Kasih Semua

terima kasih semua yang sudi datang jamah makan. kurang lebih minta halal lah ye. insyaallah kalau ada jemputan lagi, datang lah ye.

Thursday, July 5, 2018

Segmen Special Bloglist 7 Juta by sayidahnapisahdotcom

Mieza S | 7/05/2018 03:36:00 PM | 8Comments |
Segmen Special Bloglist 7 Juta by sayidahnapisahdotcom
klik banner/ atau SINI 

aku suka blog sayidahnapisahdotcom sebab blog beliau ringkas, kemas. lagi satu entri senang nak faham. pernah jadikan entri tips berguna pada hari test jpj untuk rujukan masa nak ambil lesen. ehehehe tq kak

Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi

Mieza S | 7/05/2018 03:15:00 PM | 5Comments |
Giveaway 'Nak Hadiah, Jawab Dulu' By OmbakBergigi

APA YANG PERLU ADA DALAM SEBUAH PERHUBUNGAN?

kepercayaan dan keyakinan

kepercayaan
kalau tak percaya dan sentiasa was - was kenapa nak sayang dia? kalau betul sayang, sungguh sayang. harus percaya. kalau rasa sentiasa dibayangi pengkhianatan, slow talk. 

keyakinan
harus juga yakin. kalau tak yakin seolah macam kita meletakkan diri kita pada seorang yang diketahui jahat contohnya pembunuh. tp dalam masa yang sama kita negatif. bila - bila masa je dia akan bunuh kita. tapi kita suruh dia sayang kita? wtf

Wednesday, July 4, 2018

SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ

Mieza S | 7/04/2018 10:14:00 AM | 4Comments |
SEGMEN Tambah Duit Dengan Kerja PARTIME Dari EJULZ
klik banner/ klik sini
teringin nak buat partime masa weekend (pagi sampai petang). tapi tak ada orang yang nak ambil. huhuuu.

Tuesday, July 3, 2018

Lirik Lagu Harusku Lupakan Faeq ft Sella Lila

Mieza S | 7/03/2018 12:27:00 PM | 1Comments |
Lirik Lagu Harusku Lupakan Faeq ft Sella Lila

Dulu akulah yang kau puja
Dulu akulah segalanya
Dulu aku bagaikan permata
Dulu aku pencinta dirimu

Tapi kenapa
Hilang sekelip mata
Cinta pergi setelah ku gembira

Tak bolehkah aku merasa cinta untuk selamanya
Dan mengapa engkau pergi bersamanya
Apakah salah dah ku lakukan
Hinggakan engkau pergi
Tanpa pesan...

Sering aku dipemainkan
Sering jua aku gagal dalam percintaan
*Yang membuatkan aku harus lupakan *(2x)

Tapi kenapa
Hilang sekelip mata
Cinta pergi setelah ku gembira

Tak bolehkah aku merasa cinta untuk selamanya
Dan mengapa engkau pergi bersamanya
Apakah salah dah ku lakukan
Hinggakan engkau pergi
Tanpa pesan...

(Part perempuan)
Dulu memang engkau yang ku puja
Dulu memang engkau segalanya
Dulu engkau bagaikan permata
Dulu engkau pencinta diriku

Maaf bukan sengaja niatku
Maaf bukan ku dah membencimu
Mungkin takdir yang menentukan
Ku harap engkau takkan melupakan

Tapi kenapa ??
Hilang sekelip mata
Cinta pergi setelah ku gembira

Tak bolehkah aku merasa cinta untuk selamanya
Dan mengapa engkau pergi bersamanya
Apakah salah dah ku lakukan
Hinggakan engkau pergi
Tanpa pesan...

Wedding Cyra Sanusi

Mieza S | 7/03/2018 10:57:00 AM | 14Comments |
Wedding Cyra Sanusi

semua orang tahu yang aku dengan dia kawan sejak sekolah rendah. darjah satu barangkali. kenal kami cuma dibawah pokok ceri. tak ada babak dalam drama. cuma skrip budak kecik "Eh, awak yang mengaji dekat rumah Cik Jah tu kan?"

ya dari situ kami kawan. sampai sekarang. gaduh? Pernah. paling bodoh masa darjah 4/5. weh lawak. tak sangka dah besar kau Cyra. sekarang dah jadi emak - emak. tak dapat lah nak duduk satu #gengbujang. sorry lah masa kau nikah dekat masjid aku tak menangis. bukan tak sampai feel. tapi sebab aku tak dengar apa yang tok kadi merepek dekat depan. 

sebab aku selalu baca pengalaman orang, bila tok kadi baca khutbah nikah rata - rata orang dekat belakang jadi sebak. ni semua microphone punya pasal. masa tu memang tak rasa apa - apa langsung tentang kehilangan.

sampailah lepas habis photoshoot, aku rasa kita bakal jauh. sebab kau dah ada kehidupan peribadi yang lebih utama dan berkepentingan. masa tu aku baru nak rasa sedih. 

kehilangan -- 

Majlis Berjalan Lancar

Wedding Cyra Sanusi

aku dah dicop untuk jadi bridesmaid sejak sekolah menengah lagi rasanya atau mungkin lebih awal. aku dah tak ingat. berkali - kali juga aku tolak. logiknya bridesmaid akan wujud dalam kepingan gambar masa photoshoot pengantin. ah! 

aku tak suka nak jadi perosak yang merosak gambar bahagia orang lain. nanti kena buat gaya apetah yang aku rasa aku tak yakin nak buat. sebelum ni aku kena jadi bridesmaid Amira (tapi aku tolak. aku tak yakin) dan akhirnya, aku iyekan jela untuk jadi pengapit Cyra. 

seorang teman dulu pernah menjatuhkan mimpinya dalam ruang tamu rumahku. waktu itu, sudah lewat malam suasana hening dan sangat sunyi. yang ada cuma sepi dan aku di belakang sofa terpuruk jiwa mahu pecah. dia datang mendekatiku dan memeluk tenang. sebelum pergi, dia sempat memberikan sepotong jiwanya untuk memenuhi ruang kosong dijiwaku. kali ini dia benar benar pergi. aku tak tahu sejauh mana kepergiannya nanti. moga - moga, jiwa yang diberikan dulu bisa menjadi penyuluh waktu aku sedang lena memeluk derita. terima kasih sudi berkongsi jiwa MiezaS _ #miezasuhaini #kanvasdakwat #kbba9 #kelabbloggerbenashaari #lifestyleblogger #beautyblogger #likeforlike #malaysianblogger #bloggerMY #instagram #instabeauty #instalife #bloggerlife #lifestyle #vsco #vscocam #vscomy #instavsco #vscolife #vscogram _ #instawedding #wedding #friendshipp #13yearsandstillcounting #kvsa #kolejvokasionalshahalam #voksha #vokasionalshahalam
A post shared by MIEZA SUHAINI (@7kecik) on

ucapan dekat buku aku dah tulis, dekat instagram dah tulis. tinggal nak abadikan gambar dan tulisan di blog. tengah buatlah ni. 

tapi sebelum tu Cyra, aku harap kau tak menyesal pilih aku sebagai kawan dan bridesmaid di hari penting kau. yang mana tak puas hati sebab tak jadi macam yang dah dirancang tu, kau let go jela. hahahah benda dah lepas kan jangan dikenang. 

mungkin tuhan dah tulis perancangan yang lebih baik dan segalanya dah sempurna. 

walaupun ada masalah - masalah kecil yang mengganggu sebelum dan ketika majlis, akhirnya majlis ni tamat tanpa ada sebarang pertumpahan darah atau pertengkaran kecil. syukur -- 

macammana rasanya jadi puan? mesti aneh. sebab aku nak panggil kau puan pun rasa macam nak patah je lidah yang lembut ni. 

Semoga Bahagia dengan Pasangan

Wedding Cyra Sanusi
bridesmaid
jadi inilah muka - muka bridesmaid. aku kenal semua. jadi tak rasa kekok nak berbual atau acah - acah kenal. isu bridesmaid ni yang paling banyak masalah. dari awal nak beli baju sampai lah esok nak majlis. nasib baik pengantin steady je nak terima semua benda. 

yang buat orang tu, nanti kalau kena balik orang buat kau nasib la eh. hahahahhaha. kbye --
hai Cyra,
semoga bahagia dengan pasangan yang kau pilih untuk jadi syurga masa depan.
jadi isteri yang paling ada untuk setiap waktu setiap saat setiap degup dada.
mimpi paling sempurna setiap kali dia terjaga.
menyediakan wajah yang paling indah ketika dia sedang lelah.
bersarapan dengan senyuman paling manis dan secawan kopi panas.
akhir kata.
jangan leraikan sisa kenangan yang cuma kita ada dan rasa.
aku sayang kau.
aku tak tahu mana dulu yang aku akan aku lalu.
samaada bertemu tuhan atau.
bersanding atas pelamin macam kau dulu.
mohon kau ada waktu.
untuk keduanya.
terima kasih sepanjang kita kenal.

Reunion PK SM Vokasional Shah Alam (2011-2012)

antara majlis kenduri kawin dengan open house, majlis kenduri kawin lagi ramai kawan lama yang datang. sebab hari penting kan? kawin pun cuma sekali. dia takkan jadi berkali - kali kecuali kalau memang orang tu sejenis suka bersanding banyak kali. hahahaa. 

cyra maaf sebab lari sekejap tinggalkan majlis. aku mengenang kenangan di rumah amin. kebetulan amin pun buat open house. jadi lepas kawan - kawan PK habis makan, diorang gerak dulu. lepastu aku menyusul dengan Ziha dan Anis. 

Wedding Cyra Sanusi
Cikgu Voksha
Okay ni Puan Hamidah Saiat, guru Programming Development Tools yang aku pernah cerita dekat entri selamat hari guru 2016. throwback sikit lah. zaman sekolah memang cikgu jarang marah. kalau marah dia diam, lepas tu muka merah. maaf cikgu kalau selalu buat cikgu marah dan sakit kepala. 

antara cikgu yang best dan memahami. suka support apa pun student dia buat. suka bagi semangat macam emak - emak bukan sebagai cikgu. sebab tu rasa dekat. cikgu ni memang selalu ada untuk majlis penting kalau dijemput dan kebetulan tak sibuk. terima kasih cikgu untuk selama mana yang cikgu ada.

Wedding Cyra Sanusi
kawan baik
ini Akid Akram. aku pernah tulis entri tentang dia 

dari sekolah sampai habis sekolah dia masih ada kekal. dan aku faham kalau mana - mana kawan aku sibuk dengan urusan peribadi dan masih punya waktu yang terselit untuk aku. kenangan? akid sama macam cyra. walaupun aku kenal cyra lebih lama dari aku kenal akid, kenangan tu macam - macam ada. 

salah satunya? merewang balik sekolah lepak alam sentral yang tak ada pape tu. pusing satu shah alam sebab malas nak tunggu bas jalan arah balik. duduk kedai 3 4 jam cuma minum satu cawan air di tealive. jatuh basikal masa eksited nak rakam video naik basikal. banyak la banyak. 

Wedding Cyra Sanusi
Badz, Anis, Zieha, Ammar, Acap, Haziq, Farisya tak ada dalam gambar

Wedding Cyra Sanusi
dari kiri (belakang) Hakim, Ammar, Haziq, Acap, Akid,
dari kiri (depan) Azri, Amin, Jijul, Mirul, Cyra, Mieza, Mai, Anis, Alyn, Fara, Zieha
Dayah, Farisya tak de dalam gambar
ada yang kongsi gambar 2011 masa PK1, jadi aku masukkan sekali dalam blog lah. kan nak throwback. bukan senang nak throwback ni. jarang - jarang tau. okay semua dah besar, dah cantik, dah hensem. sorang dah lepas. lepasni giliran siapa pulak? weyh dulu comot je. dalam kelas jeling - jeling. 

paling takut dengan mata Dayah. tajam macam nak terbelah jantung aku. hahahhahha. so bila aku cari entri lama - lama ni ada satu entri acah - acah macam cerpen yang tergantung. sila baca bab 1 - voksha. aku tak tahu sambungannya nanti bila dan bagaimana.

Wedding Cyra Sanusi
terima kasih Amin, jemput open house
ada spageti, soto, mee kari. mampu makan mee kari je. sebab dah kenyang. soto tu dah fevret tau. mampu curi sikit dekat mangkok orang sebelah je la. 

Wedding Cyra Sanusi

terima kasih semua yang hadirkan diri ke majlis Cyra. setelah sekian lama tak jumpa. terima kasih punya ruang untuk datang walau sekejap. bagi pihak Cyra, maaf mana yang kurang mintak halal ye. 
biar jauh dan tetap bersambung
sampai penghujung
untuk entri perempuan itu, dua dah lepas. lepasni giliran siapa? 
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.