Saturday, February 29, 2020

Trip ke Hatyai 2 Malam

Trip ke Hatyai 2 Malam

ikutkan kite punya agenda nak ke da nang, vietnam. eh ape entah, lupa. masa tu 13haribulan hari isnin, akid whatsapp "weekend ni ada apa - apa plan ke?" aku jawab jelah tak ada, dan esok aku nak buat passport. kebetulan aku ambil cuti esoknya untuk selesaikan beberapa hal selain buat passport. masa tengah sunyi makan mekdi menghadap dinding, aku whatsapp akid. aku bagitahu passport aku dah settle. 

masa tu juga akid ajak aku jumpa. HAHAHAHA. kitorang lepak dekat nu sentral sambil menikmati kopi vietnam. kononnya nak berbincang berkenaan trip hujung minggu. sudahnya, memang tiket flight semua mahal. ini rancangan percutian mengejut. tidak ada simpanan, tidak fikir apa - apa. cuma dalam kepala otak hari minggu tak nak ada dekat malaysia. eh! 

Hatyai, Thailand

Trip ke Hatyai 2 Malam

akhirnya setelah pulang ke rumah dengan baki kopi yang ditinggalkan diatas meja, kesepakatan telah menjumpai titik noktah. hari minggu aku akan dihabiskan di hatyai! hatyai adalah lokasi trip bff yang dicadangkan tasya tempoh hari. nasib lah. 

Internet diluar Negara

Trip ke Hatyai 2 Malam

sebelum ke luar negara, perkara yang paling dibimbangkan ialah internet! kalau boleh nak ada internet 24jam tanpa henti. setelah google segala bagai, antara penyelamat dinegara orang ialah pocket wifi, data roaming, sim global, dan kad sim luar negara. yang lain aku tak tahu. jadi akid yang menguruskan urusan sim sebab aku tak berapa tahu hal ini. 

jadi akid beli sim tunetalk. sampainya kami disana, akid mengalami masalah teknikal. telefonnya tidak berfungsi langsung untuk mengakses internet. telefon aku pula, okay je. cuma whatsapp agak perlahan.

Trip ke Hatyai 2 Malam
sumber: googe

sesampai kami di stesen keretapi hatyai, kami membeli sim baru yang lebih efektif dan padu. sim dtac, harganya sekitar 190 bath sahaja. boleh dijumpai berdekatan dengan stesen keretapi (mall depan stesen). dah tak payah pening - pening lagi. lega! walaupun duit terbang. aku masih lagi tolak campur nak hafal duit yang tinggal. hahahha.

Itinerary Hatyai 3 Hari 2 Malam

Trip ke Hatyai 2 Malam

ini itinerary ringkas yang aku siapkan sepanjang trip ke sana. rasanya ada banyak juga tempat tak sempat singgah.  betul - betul tak ada masa nak kejar semua. mujur akid berpengalaman travel solo. jadi dia lebih tahu bagaimana cara untuk ke sana sini dengan mudah.

ini merupakan kali pertama aku ke luar malaysia. ini juga kali pertama aku travel berdua sejauh ini. entah. aku pun tak tahu apa aku fikir. mungkin sebab aku rasa selamat dengan akid kot, walaupun sepanjang duduk dalam keretapi fikiran aku jauh melayang tentang nasib aku jika dijual disini atau tak boleh pulang ke malaysia semula. hahaha.


Hari Pertama

Trip ke Hatyai 2 Malam

KL sentral ke stesen padang besar
tiket ets gold : rm76
tiket ets platinum : rm102
jangkamasa : 5jam
bertolak : 7.15 am
duduk dalam keretapi lama - lama buat ape? kami sama - sama buat carian tempat menarik untuk dilawati. perjalanan yang panjang. tak boleh tidur, tak boleh pejam mata. semua tak boleh. awal pagi tu eksited beli kopi sebab nak acah - acah travel. kakak stranger siap tolong pegangkan bungkusan kopi untuk menjayakan sesi bergambar tepi tingkap bersama kopi. orang malaysia memang suportive.

Trip ke Hatyai 2 Malam
bekal dari ibu akid

dalam keretapi memang ada kafe. cumanya, makanan yang korang tengok dalam gambar tu bukan dari kafe. kami bawa masuk dari luar. aku tak pasti kalau makanan luar dibenarkan atau tidak untuk masuk ke dalam keretapi. sewaktu melepasi guard untuk turun ke bawah, aku rasa dia notis je aku pegang beg berisi makanan yang penuh. ini bekalan dari ibu akid. bangun seawal jam 5pagi untuk membekalkan makanan kepada kami,  supaya tak kelaparan sepanjang menempuh perjalanan. terima kasih ibu akid <3

kami berbual mesra sementara menunggu jam berlalu pergi. kadang bosan kami diam melayan perasaan masing - masing. kami tiba di stesen padang besar lebih kurang jam 12/1 petang. hanya kerana mahu pengalaman sensasi ke hatyai menaiki keretapi lama dengan tingkap terbuka, kami membuang - buang waktu sehingga jam 3petang. agaknya kalau naik ets sampai padang besar jam 3 atau 4 pun masih sempat nak naik keretapi dengan tingkap terbuka ni. hahahha.

Trip ke Hatyai 2 Malam

untuk ke hatyai menaiki keretapi dengan tingkap terbuka, kalian harus membeli tiket terlebih dahulu. seperti yang kalian lihat, kaunter tiket akan dibuka jam 2.30 petang. hakikatnya, kaunter dibuka pada jam 3petang ya. tiket ke hatyai bernilai rm8. selepas membeli tiket, polis bantuan memberi arahan untuk mengambil borang putih. kemudian urusan imigresen berjalan seperti biasa barulah kami dan yang lain menaiki keretapi.

Trip ke Hatyai 2 Malam

Trip ke Hatyai 2 Malam

perjalanan mengambil masa 1jam. begitulah sehingga tiba di stesen keretapi hatyai, tempat pertama  yang dituju ialah kedai telefon untuk membeli sim baru. kami menginap di bhava residence selama 3hari 2malam termasuk sarapan pagi. jarak dari stesen keretapi ke tempat penginapan agak jauh. jadi kami memilih untuk menaik grab 100bath.

selepas meletakkan bag masing - masing, kami keluar semula untuk memulakan langkah pertama. tempat pertama kami agak jauh dari lokasi penginapan. akid cuba beramah mesra dengan kakak cantik yang menjaga kaunter kalau - kalau ada driver murah - murah. dari carian grab, perjalanan kami ke point a, b dan c mencecah sehingga 1000++bath juga. akhirnya pihak hotel menelefon seorang driver tuk tuk. kiranya kami menaiki tuk tuk peribadi.

Steinless Steel Temple

Trip ke Hatyai 2 Malam

tempat pertama kami ialah stenless steel temple yang terletak di atas bukit nun jauh. kiri kanan hutan gelap tak bernyawa. seram boh. hahaa. 

Trip ke Hatyai 2 Malam
hasil gambar
inilah hasil gambar diatas sana. aku duduk atas ni memang istighfar je ingat tuhan. aku takut  hati aku terikut 'ngaji' sekali yang dibaca oleh sami. yang ni kelakar. aku tak tahu berbaloi ke tak. bagi aku pelancong yang datang sini bagi kali pertama, elok lah datang singgah. duduk atas ni angin kuat. best! cuma 'lagu' dia kacau jiwa sikit. aku rasa budak kecik tak payah naik kot. 

Floating Market 

Trip ke Hatyai 2 Malam
pemandangan dari atas dan bawah floating market hatyai
bukan ni je makanan yang ada, belah atas pun ada gerai lain yang menjual pelbagai makanan. 

Trip ke Hatyai 2 Malam
meriah kau. macam open table.padahal open sampan

datang thailand aku masih makan tomyam sebab fevret. harga bagi tomyam kung adalah 40bath dan kami minum air kelapa 25bath. 

Trip ke Hatyai 2 Malam
tomyam kung
perjalanan dari bhava residence ke steinless steel temple ke floating market ke bhava residence semula dengan menaiki tuk tuk peribadi ialah 700bath. kalau naik lagi 2 3 orang mungkin lebih berbaloi. naik berdua macam agak mahal. logiknya, perjalanan kami dari hotel ke point a dan b kemudian kembali semula ke hotel adalah sejauh 35kilometer. okay lah kot harga tu. 

sebelum tiba di hotel, sempat singgah 7 eleven. aku hampir hampir rambang mata dengan barangan yang dijual di dalamnya. jakun sekejap. 



Hari Kedua 

Trip ke Hatyai 2 Malam
sarapan pagi untuk hari kedua

hari kedua kami akan menjadi lebih lama diluar. ada banyak tempat yang mahu dijejak. entah sempat entah tidak. kami berjalan kaki ke stesen bas hatyai yang berjarak 2kilometer sahaja dari tempat penginapan. eksesais sikit selepas bersarapan ya. semoga turun la dua ke tiga kilo. 

hari kedua kami disini akan banyak dihabiskan di songkhla. kami memilih pengangkutan van dengan 34bath sahaja sejauh 30kilometer. 


Samila Beach

samila beach adalah pantai yang terkenal dengan patung duyung yang terletak di gigi pantai. dah sampai sini mesti lah bergambar dekat situ kan? sebelum ke sana, aku mesti kena ada gambar lompat satu. hahahha. dah lama tak main lompat - lompat ni. jadi ini hasilnya ya. 

Trip ke Hatyai 2 Malam

masa ni baru pukul 10pagi. jadi kami bersiar - siar sekitar pantai untuk meninjau keadaan sekeliling. ada beberapa gerai yang menjual makanan ringan seperti aiskrim untuk dimakan sepanjang lepak dipantai. ada juga yang menunggang kuda. ada juga yang berbaring manje di atas rumput sambil berkelah makan angin. 

Trip ke Hatyai 2 Malam
samila beach golden mermaid statue

tak banyak yang kami buat disini. sekadar menjadi pemerhati dan menikmati angin pagi yang deras menampar pipi. lama juga kami duduk memandang pantai. aku duduk sambil melepas keluhan - keluhan kecil biar terbang dibawa angin thailand, supaya tidak ikut aku pulang.


Tangkuan Hill 

destinasi seterusnya ialah tangkuan hill yang hanya berjarak 700meter sahaja dari pantai. kami memilih untuk berjalan kaki ke sana. tiket untuk naik ke atas ialah 30bath. lif untuk naik ke atas seakan mengenang perjalanan naik ke bukit bendera . eh. 

atas ni banyak monyet. berhati - hati ya kalian. 

Trip ke Hatyai 2 Malam

dari atas tangkuan hill, kalian boleh melihat bandar songkhla dan laut yang terhampar luas. angin deras. duduk atas ni aku sekali lagi mengenang kenangan yang masih berpaut tak mahu pergi. berat betul rasa. kalau duduk sorang - sorang  mesti nangis. kah! 


Nakornnaijai by Sasatorn Coffee at Songkhla

Trip ke Hatyai 2 Malam

selesai mengambil angin di daerah tangkuan hill, kami turun dan menaiki grab dengan bayaran 90bath ke bandar songkhla. akid mahu memburu kafe hipstur. ha gituu. jadi kami melalui bandar tanpa arah tujuan sehinggalah bertemu dengan beberapa kafe yang dirasakan menarik. 

aku suka reka hiasan di luar kedai. tapi maaf, aku tidak pula menangkap gambar. aku lebih mahu mengejar kopi. kami memesan latte dan cappuccino. setiap satunya 70bath. tiba - tiba aku menyesal kerana tidak membawa pengecas telefon. plug terhidang didepan mata. aduh. bateri pula hampir mati. perjalanan masih jauh. mujur akid membawa penyelamat! dan aku selamat. kami meninggalkan kafe seraya melihat bateri semakin bertambah.  


Cafe Der See Nakornnok

akid lapar. kami singgah disini. menikmati nasi nasi ayam beharga 70bath sambil melihat pemandangan laut. sekejap sahaja kami disini. sekadar singgah. kemudian pergi.

Trip ke Hatyai 2 Malam


Heart Made Coffee And Eatery Songkhla

Trip ke Hatyai 2 Malam

destinasi seterusnya masih lagi sebuah kafe. terletak berhampiran antara satu sama lain. kami memesan mint coffee dengan harga 80bath. ini antara kopi yang enak berbanding kopi lain sebelumnya. aku beruntung kali untuk carian yang terakhir kami menemui apa yang kami cari. jam sudah mahu menginjak 2. kami bergegas mencari van semula di perhentian bas songkhla untuk pulang kembali ke hatyai. bayaran dikenakan adalah sebanyak 35bath

aku masih belum makan sedari tadi. kami sempat singgah central festival hatyai untuk membeli makan. bukan di dalam mall ya, tapi diluar. boleh rujuk instagram aku untuk tengok story. eh promote instagram. okay bye. 

aku beli tomyam sekali lagi. 1 set tomyam bersama nasi cuma 60bath. tomyam ni, kena hirup dengan perlahan atau kau akan tersedak pedas. berhati - hati ya.

Trip ke Hatyai 2 Malam


Greenway Night Market dan Asean Night Bazaar

Trip ke Hatyai 2 Malam

jarak antara keduanya hanya 500meter sahaja. dari tempat penginapan, greenway memenangi jarak paling jauh. jadi kami memilih untuk ke greenway terlebih dahulu sebelum ke asean market. di kedua - duanya ada tempat makan. 

kalau kau tanya aku, aku lebih suka jualan makanan di greenway. lebih bersih, lebih cantik. lebih kemas, lebih teratur. untuk jualan barangan pula aku lebih memilih keduanya. ,dua - dua ada barangan pilihan yang kau suka. cuma ongkosnya harus tinggi ya. hahaha.

aku membeli belah cuma di asean night market. sesuai dengan nilai ongkos yang tinggal di saku seluar. t shirt beberapa helai dan beberapa ketul keychain untuk dibawa pulang. ole ole cliche.

Trip ke Hatyai 2 Malam

setelah puas menghabiskan wang, kami pulang. aku tidur lewat, entah tidak mengantuk kali. susah benar mahu lelap. 


Hari Ketiga

Trip ke Hatyai 2 Malam

seawal 7pagi kami berdua sudah duduk dibawah menunggu sarapan dihidang. kenapa masa aku taip ni, aku rasa menyesal tak habiskan makanan yang dihidang. ruginya T_T

hari terakhir disini memang kami bersiap awal kerana sudah mahu pulang. destinasi yang mahu dituju agak jauh dari lokasi penginapan. kami memilih untuk menaiki grab dengan bayaran 330bath termasuk ke destinasi yang kedua. 


Mosque Centre Hatyai 

Trip ke Hatyai 2 Malam
mosque centre hatyai

bagi kalian yang singgah di masjid ini, kalian harus tahu ya. tidak ada tuk tuk. harus menggunakan grab kali. disini tidak ada yang menunggu. jika ada pun, mungkin van yang membawa penumpang dibawah travel agensi. entah. walaupun matahari agak memancar, kami tetap tak putus asa menangkap gambar kerana mahu kelihatan ala taj mahal. 

Trip ke Hatyai 2 Malam

sekitar sini memang tidak ada apa - apa pun. cuma masjid yang menjadi tarikan. selepas berhempas pulas untuk gambar, kami ke kimyong market. di sini ada pelbagai kekacang yang dijual. bagi mereka yang suka makan kacang boleh singgah ya. ada pasar pagi dan jualan di dalam lot kedai. ada macam - macam. 

sebelum beli semak sakunya ya. seperti aku! hahahha.


The Containers Cafe

Trip ke Hatyai 2 Malam

kami ke sini dengan bantuan google sahaja. di sini kami memesan karamel latte. aku akhirnya sudah buat keputusan. diantara semua kafe yang aku jejak, hanya satu yang paling best! di heart made coffee. 

Trip ke Hatyai 2 Malam

lama kami lepak menghabiskan masa disini. kami pulang sekitar jam 11pagi menuju ke tempat penginapan. mahu berkemas pulang. kembali ke tanah air. eh macam jauh sangat aku pergi. halah - halah.


Pulang Semula

Trip ke Hatyai 2 Malam

hari ketiga tiba - tiba rasa down bila tengok tangga jejantas yang menjulang. rasa macam hiking ditengah kotaraya. betul - betul rasa nak terkebelakang. dengan rasa nak terjatuh di tengah - tengah jalan dari atas. ketakutan yang sukar dibendung bila berada di ketinggian. aduh. 

sebelum menuju ke perhentian bas, kami sempat singgah di central festival hatyai untuk makan tengahari. sempat juga aku merasa ais krim dairy queen, boleh tahan enak. 

Trip ke Hatyai 2 Malam
menu makan tengahari di central festival hatyai

kami ke stesen padang besar dengan menaiki van. tambang bagi perjalanan kami ialah 50bath seorang. perjalanan mengambil masa 1jam. oh ya, lupa. dari tempat semak passport untuk ke stesen padang besar, kalian boleh memilih samaada mahu berjalan kaki atau menaiki motor. aku dan akid memilih untuk menaiki motor dengan bayaran rm7. elok kalau bayar dalam bath. tapi wang disaku sudah tidak ada lagi. hahaha. 

Trip ke Hatyai 2 Malam

aku dan akid tiba di kl sentral pada jam 10malam lebih sikit. mari kita buat kira - kira. 



total hangus pengangkutan dan tiket
hari pertama
1 - tiket ets pergi balik = rm76 + rm102
2 - tiket keretapi dari padang besar ke stesen hatyai = rm8
3 - grab dari stesen hatyai ke hotel = 100bath
4 - tambang tuk tuk dari hotel ke hotel semula (temple dan floating market) = 700bath

hari kedua
1 - van ke songkhla = 34bath
2 - tiket tangkuan hill = 30bath
3 - grab ke songkhla town = 90bath
4 - van ke hatyai = 35bath

hari ketiga
1 - grab ke mosque dan komyong market = 330bath
2 - grab dari kimyong market ke the containers = 94bath
3 - van ke stesen padang besar (imigresen) = 50bath
4 - motor dari border ke stesen = rm7


total hangus makan
hari pertama
1 - floating market = 64bath

hari kedua
1 - sasatorn coffee - 70bath
2 - cafe der see = 70bath
3 - heart made coffee = 80bath
4 - central festival hatyai = 60bath
5 - greenway = 60bath

hari ketiga
1 - the containers = 80bath
2 - central festival haytai (termasuk ais krim) = 90bath

pengangkutan = 1463bath (rm195) +  rm193 = rm388
makan = 574bath (rm77)
hotel : rm191 (3hari 2malam)

total keseluruhan = rm656 (tertakluk kepada berapa orang kau pergi, kemudian bahagi sama rata. huhu. dan nilai yang aku tulis ni tak fix. boleh jadi pengurangan atau penambahan pada bahagian penukaran mata wang).
** ada benda yang kami kongsi, ada benda yang kami beli sendiri.

terima kasih hatyai untuk keramahan budi dan pengalaman kota yang tak berbagi. semoga kita bersua lagi dikemudian hari.

okay dah mengantuk. selamat malam kalian.

Lirik Lagu X Missing U Dayang Nurfaizah X Faizal Tahir X Tuju X Yonnyboii

Lirik Lagu X Missing U Dayang Nurfaizah X Faizal Tahir X Tuju X Yonnyboii

Inikah penghujungnya
Kesudahan semua
Dan bukannya ku pinta
Begini akhirnya

Tutup saja semua cerita
Lupakan saja semua
Semua janji yang tercipta
Cukup sudah kau mainkan

Perasaan dan hati
Setiap kali kau pergi kau kembali kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Dan tiap kali ku menjauh
kau tetap kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Setiap kali kau pergi
kau kembali kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Dan biar ku
berterus terang sesungguhnya oh
I’m not missing u
I’m not missing u yeah

Tak kuasa aku melayan
Segala pujuk rayu dari mu
Tak mahu lagi
ku cuba untuk pertahan

Tak adakah rasa bersalah
Kau lakukan aku begini
Tak mampu lagi
aku bertahan

Lupakan saja semua
Semua janji tercipta
Cukup sudah kau mainkan
Perasaan dan hati

Setiap kali kau pergi
kau kembali kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Dan tiap kali ku menjauh
kau tetap kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Setiap kali kau pergi
kau kembali kata
I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah

Dan biar ku
berterus terang sesungguhnya oh
I’m not missing u
I’m not missing u yeah

Setiap kali kau pergi berjauhan
Rindukan setiap detik perbualan
Ku sakit bila separuh ku dipisahkan
Bagaikan pungguk rindukan bulan

Kehilangan cahaya ku rindu,
Kehilangan hingga hujung waktu
Tapi ku tetap percaya
Rindu di sebalik luka

Harapan kembali terbuka
Tolong kata jangan ini tentang rindu
Peluang terakhir menusuk kalbu
Apa lagi yang ku pinta

Tulus jiwa ku untuk mu
Hanya untuk mu
Setiap kali kau pergi
kau kembali kata

I…I’m missing u
I…I’m missing u yeah
Yeah yeah yeah yeah
Kembali kata

I’m not missing u
I’m not missing u yeah

Thursday, February 27, 2020

Lirik Lagu Terlanjur Cinta Hael Husaini x Cakra Khan

Lirik Lagu Terlanjur Cinta Hael Husaini x Cakra Khan

Terlanjur cinta kepadamu
Tak mampu aku lepaskan
Yang seharusnya kulepaskan
Tak bisa beranjak dari kenangan

Meski kucoba semua tlah terjadi
Kuberi kau cinta, tapi kau balas luka
Ku tawarkan rasa, kau hancurkan asa
Inikah cinta yang pernah kamu janjikan

Tak kuasa kutahan derai air mata ini
Semua rasa yang tercipta
Kau ceraikan dengan sempurna
Mungkinkah aku yang bersalah

Tak bisa beranjak dari kenangan
Meski kucoba semua tak terjadi
Kuberi kau cinta, tapi kau balas luka
Ku tawarkan rasa, kau hancurkan asa

Inikah cinta yang pernah kamu janjikan
Tak kuasa kutahan derai air mata ini
Kuberi kau cinta,
tapi kau balas luka

Ohh
Ku coba setia walau kamu mendua
Ku coba bertahan, kamu tak bertahankan
Inikah cinta yang pernah kamu janjikan

Tak kuasa kutahan
Tak kuasa kutahan derai air mata ini

Wednesday, February 26, 2020

Jumpa Tasya Lagi

Jumpa Tasya Lagi

aku tahu kita berdua sibuk dengan hal masing - masing. lagi - lagi bila dah kerja. cuti tak sama, waktu kerja beza. nak cari waktu sesuai tu alahai. tapi sebab tasya dan aku ada kongsi beli kasut, jadi semalam aku dapat jumpa tasya. alasan nya nak jumpa sebab nak bagi kasut. hahaha. kalau tak sebab kasut, mungkin sebulan dua lagi agaknya baru jumpa kan sya. 

jadi kami plan berjumpa ditengah; nu sentral. biasa jumpa dekat sephora. hahahhaa. tipikal perempuan kebanyakkan ye dak. tasya pas kasut. sebab lapar kitorang lepak dekat foodcourt memandangkan dah hujung bulan. haahhaa. duit aku semakin menipis guys. tasya je yang masih tebal. eh. 

aku lupa lah nak ambil gambar kasut ralit sangat sembang gosip weyh. kalau jumpa tak gosip memang tak sah lah dia ni. 

Jumpa Tasya Lagi

aku memang betul - betul lupa tentang janjitemu dengan tasya. nasib baik hujung - hujung waktu aku nak balik dia whatsapp. aku pun bawa motor macam orang gile, sebab nak kejar train. takut dapat jumpa sekejap je. dah lama sangat tak jumpa dia ni. rinduuuu. 

tahu tahu je tasya aku dah tak ada gambar baru. hahaha. kitorang kalau jumpa memang wajib bergambar. lepak berjam - jam. sembang gosip non stop sebelum balik gambar dulu. hahah lepastu baru lah balik dengan tenang. tu lah setiap kali lepak mesti kena bersiap, sebab komfem akan dapat gambar baru. boleh tukar profile picture. eh. hahhaa

Friday, February 21, 2020

Kucing

Kucing


aku takut kucing sebenarnya. entahlah. dulu okay je. sekarang tengok kucing dia punya level takut macam nampak singa weyh. tu kalau dia bukak mulut besar tayang taring aku dah gelabah. kalau dia duk pandang aku lagi aku takut. komfem kena kejar weh. HAHAHHAHA.

aku rasa ketakutan aku bermula bila aku terpijak ekor kucing. semenjak itu, aku tak lagi mendekati kucing. bila aku makan dekat kedai, aku sanggup nyorok muka supaya tak terpandang muka kucing. aku memang taknak bertentang mata dengan dia. nanti firasat dia terlalu kuat mengatakan aku sedang rasa takut. lagi lah nanti dia agah aku. tak duduk aku dekat kedai tu nanti.

selain itu, aku jadi takut kucing sebab keluarga aku pun dah lama takde kucing. masa makcu aku muda muda dia bela kucing. kucing dia la yang aku selalu pegang dulu. hehehe.

2020 aku masih lagi takut. cuma, adik lelaki aku rajin bagi makan dekat kucing yang berkeliaran dirumah. kebetulan masa tu sedang cuti sem. bila dah habis cuti siapa lagi nak bagi makan kan? hahaha. aku lah yang kena beli makanan.

semenjak hari tu, seekor kucing ni sangat suka gesel kepala dia dekat kaki aku. bila aku nak pergi kerja, mesti dia gelabah nak naik motor sekali. bila aku balik kerja, dia lari kejar motor aku. ala comel >.< dia sayang aku lah tu. hahahha. aku teringin nak dukung dia, macam baby. tapi sebab aku dah lama tak pegang kucing. takut lah nanti bila angkat dia keluarkan kuku sebab dia ingat aku ancaman T_T . ajar aku macammana nak dukung kucing.

aku pernah tulis pasal dia dekat sini; KUCING. lagi satu, aku takut nak dekat dengan kucing sebab nanti dia muntah lah, dia gigit la. aku nerves sikit bila aku pegang kucing lepastu rasa dia punya tulang / pernafasan. aku takut. lepastu aku terfikir, ni kalau mati aku ke yang kena settle T_T biadab nye aku ni.

lepastu setiap kali aku pegang kucing mesti aku fikir dia ni main dekat luar kotor ada kutu lah apa lah. lepastu aku kena beli spray kucing pulak ke? lepastu dah kenapa kucing ni jadi 'tanggungjawab' aku pulak? padahal sekadar nak bagi makan je. ah jahatnya aku.

complicated - nye aku ni.
aku sayang kau kucing, cuma tak reti nak hargai macam orang lain. sory kucing.

Lirik Lagu 7 Nasihat Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta

Lirik Lagu 7 Nasihat Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta

Siti Nurhaliza
Anak pipit jangan tak dihirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta
Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

Siti Nurhaliza
Nak dilenturnya buluh, biar dari rebungnya
Kelak pasti mereka, kan terjaga akhlaknya
Nak dibentukkan tubuh, bukan dari benkungnya
Susun atur mereka, sebelum kenal dunia

Habis main di tanah,
sebelum senja ke rumah,
Takut nanti tersalah,
bawa pulang masalah
Tak endah yang sekarang,
cakap jangan sebarang
Elok awal di larang,
untuk kau jadi orang

Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta
Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

Luca Sickta
Ya, satu
Hendak berjaya mendada jangan
Pastikan jika malu bertanya sesat jalan
Biar lapar sehari asalkan kenyang bertahun
Biar berkerut dahi asahkan minda beralun

Kmy Kmo
Kedua
Semua nasihat cam petua
Ketua perlu jua
nak sihat sampai tua
Masuk semua benua,
pelusuk dalam luar
Hormat tanpa bersua,
walau darjah sempoa

Luca Sickta
Tiga,
Lain liga lain cara
Elak geliga dalam rasa media massa
Dahulu kerna lidah badan kan binasa
Sekarang kerna mata jemari berbicara

Kmy Kmo
Cara bicara yang keempat
Semua telinga harus peka
Nenek moyang yang nasihat
Majoriti ramai leka, terlena
Dibuai mimpi dek dunia cereka
Hanyut dihempas ombak tinggi gah lupa mereka

Luca Sickta
Lima
Usah dikira kanan kiri
Cermin untuk diri kerna hidup tiada siri
Kerna hidup tiada sisi
Bila hati mula hitam
Lupakan kisah silam
Nilam usah disiram

Kmy Kmo
Kusiram yang keenam
Biar mekar dalam hati
Ingati putus urat dan tenaga urat besi
Korbannya bukan calang
Tak hilang dimakan hari
Bajakan jasa-jasa mereka dengan budi-budi

Siti Nurhaliza
Anak pipit jangan tak di hirau
Gusar esok ke sarang si rimau
Anak didik harusnya dirisau
Gusar esok engkau yang dipisau

Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta
Dulu tunggu diturut balik
(dulu tunggu turut balik)
Dulu diam sekarang celik
(dulu diam sekarang celik)
Dulu tahu waktu balik
(dulu tahu waktu balik)
Dulu diam sekarang cerdik
(dulu diam sekarang cerdik)

Wednesday, February 19, 2020

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

selamat ulang tahun ke dua puluh lima kepada diri sendiri. semoga maju jaya, memadam kisah - kisah sedih dan rajin mengait bahagia. semoga panjang umur dan mula menyebar rasa dan kebaikan kepada semua manusia. 

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

terima kasih kepada rakan sekerja merangkap keluarga kedua. terima kasih kepada keluarga, kawan - kawan yang tak lupa memberi ucapan manis dan doa - doa.terima kasih keluarga #kbba9 kerana tak lupa wish berjemaah pada setiap tahun. 

terima kasih juga kepada kakak yang menggelar dirinya 'annoying sis' kerana memberi hadiah. ini kali pertama aku terima hadiah setelah berapa tahun melalui fasa kenaikan umur. hahhaha. 

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

terima kasih untuk kek kek yang sedap. terima kasih untuk air tangan semata - mata sambutan kejutan hari lahir yang tak tersangka. dah lah masa tu sibuk ukur saiz kasut. huhu. terima kasih untuk waktu sepanjang menunggu kek siap. 

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

Selamat Ulang Tahun Ke Dua Puluh Lima

terima kasih kepada semua yang tak lupa. 

sengaja aku padam 'alert' harilahir difacebook. aku tak pasti kalau setting tu berfungsi, hahhaa. bila benda tu wujud, ramai yang wish. kali ni, semua kawan - kawan termasuk bff rapat aku lupa. sengaja aku tak repost tag - tag kawan dari instagram supaya tak siapa yang tahu tentang hari ini besar makna buat aku. 

ternyata aku semakin dewasa untuk melupakan semua  hal - hal remeh; hari lahir yang ku anggap besar seperti rakan - rakan lain yang sedang dewasa. 

tak apalah. aku faham. kita semua sedang leka merai bahagia sendiri. 

buat yang pernah ada dan masih kekal ada, terima kasih sudi terima aku. 

doakan aku jumpa jodoh. terima kasih semua. 

Monday, February 17, 2020

Lirik Lagu Aku Kau Dan Muzik Akim & Stacy

Lirik Lagu Aku Kau Dan Muzik Akim & Stacy

Wangi menarik darimu
Melekat dalam minda
Berlegar di ingatan
Bersarang di hati

Pandanganmu kepadaku
Memutikkan rasa cinta
Imaginasiku
Sentiasa berdua

Dekat...
Ku rasa tenang bahagia
Terlayang-layang di atas tali
Dibawah sinaran bulan

Hentak ke bumi
Mengikut rentak melodi
Dada berombak bernafas kencang
Bila kau di depan mata

Asyik terbawa
Berlagu irama cinta
Terbayangkan kita berpelukan
Bernyanyi di atas syurga

Friday, February 14, 2020

Lirik Lagu Jatuh MC Syze Feat Sophia Liana

Selalu bermain cinta
Tapi kali ini aku jatuh
Tak tahu jika tulus
Tapi tak pernah cukup

Ingin selalu bersama
Mimpiku bersengkang mata
Rasa melayang bila
aku jatuh cinta

Kau lah satu
Kau pertama
Kau lah satu
Kau pertama

Ingin selalu bersama
Mimpiku bersengkang mata
Rasa melayang bila aku jatuh cinta

Bukan jahat tapi nakal
Pasang satu je memang gagal
Takde hal nak layan semua
Malam esok ulang semula

Tapi cerita dulu dah habis
Hati nyaris hilang terhakis
Kamu hadir nafas baru
Senyuman kamu buat aku

Jatuh ke dalam kamu
Aku tinggalkan kisah dulu
Ni cerita baru
Kita mula kita cuba
Semua kau sempurana
Aku kau yang punya

Yeah kamu lain
Aku dah tak nak lain
Ini benar bukan main-main

Selalu bermain cinta
Tapi kali ini aku jatuh
Tak tahu jika tulus
Tapi tak pernah cukup

Ingin selalu bersama
Mimpiku bersengkang mata
Rasa melayang bila aku jatuh cinta

Kau lah satu
Kau pertama
Kau lah satu
Kau pertama

Harapan hampir hilang
Tapi sudah ku bilang
Bila hati bersilang
Boleh nak capai bintang

Dari dulu memerhati
Langkah-langkah
Yang telah di beri
Kekeliruan turut hadir
Rasanya seperti bertemu semula
Dan itu takdir

Lepas tak di ujah
Dia pula terhegeh-hegeh
Datang ke mari
Pada mula-mula
Kau yang ku puja
Tapi lama-lama
Adakah kau ku cari

Kenapa rasa kita sebegini
Kenapa dia masih di sini
Kenapa rasanya sukar nak lari
Masih lagi rasa hati telah di gari

Bukannya tak suka
Ternyata memang
Kau yang punya
Walau tak sempurna
Itulah cinta

Selalu bermain cinta
Tapi kali ini aku jatuh
Tak tahu jika tulus
Tapi tak pernah cukup

Ingin selalu bersama
Mimpiku bersengkang mata
Rasa melayang bila
aku jatuh cinta

Ingin selalu bersama
Bila jatuh cinta
Bila jatuh cinta

Lirik Lagu Ingkar Cahya

Lirik Lagu Ingkar Cahya

luka
rindu
usang
serentak semalam
semusim
oh hati
jauh
sekadar sebentar
dalam aku singkap mimpi
yang tersergam
semoga diri sua bintang
yang bersinar
biar
biar
biar
biar
biar
ingkar
biar
biar
biar
biar
saja
biar
biar
biar
biar
biar
hingar
biar
biar
biar
semusim
oh hati
jauh
sekadar sebentar
dalam aku singkap mimpi
yang tersergam
semoga diri sua bintang
yang bersinar

Wednesday, February 12, 2020

Helmet

Helmet

pagi tadi kan. ada kucing nak manja - manja dengan aku depan pintu. dia manja sebab aku bagi dia makan. fyi, aku takut kucing. takut kucing keluarkan kuku dia lepastu cakar aku sehingga lapisan kulit terakhir. HAHAHHA. teruk ya imaginasi aku. tapi kucing ni tak pernah lah buat aku macam tu.

kalau pagi - pagi aku nak sidai kain, dia gesel kaki aku. aku pernah nak terjatuh sebab dia. aku pernah terpeleot (tak reti eja) kaki sebab nak elak dia. punya la aku neves. kalau aku balik kerja, laju gile dia lari kejar. comel je. aku teringin nak dukung dia macam beby tapi takut la. dulu aku boleh. sekarang takut aku boleh pergi jauh. mungkin sebab aku pernah terpijak ekor kucing dan kucing tu cakar aku. terus takut.

pengalaman aku tidur rumah kawan yang ada kawanan kucing. aku tidur. bila kucing naik atas kaki menggelupur aku bangun istighfar. kawan tidur sebelah boleh bantai gelakkan aku. punya jahat perangai, bila aku nak amik mood tidur, dia suruh kucing2 dia duduk dengan aku. dasar kuaja.

yang sebenarnya aku cuma nak bagitahu. pagi tadi kucing ni duduk depan pintu, tunggu aku keluar. aku pegang helmet. helmet tu jatuh atas dia. aku terlepas sebab aku neves dia macam nak terkam aku. shian dia T_T . 

bunyi kuat weyh kena tulang. aku serbasalah. aku harap dia tak mengadu dekat mak dia sebab mak dia garang. lepas helmet tu jatuh dia macam tergamam kejap terus lari pandang sana. nasib baik waktu aku usap - usap kepala, dia tak marah. cuma dia tak pandang aku T_T. 

harap dekat akhirat aku tak stuck sebab jatuhkan helmet atas kepala kucing. takut lah dia tak 'redha'. hmm

ha tu je lah nak cakap. takde benda nak borak dah. okay bye.

Lirik Lagu Sayang Haqiem Rusli

Lirik Lagu Sayang Haqiem Rusli

Aku di sini akan terus menanti
Dirimu dirimu dirimu
Walaupun sakit tak pernah ku peduli
Dirimu dirimu dirimu

Saat kau hadir di dalam diri ini
Ketawa gembira bersama
Walau seketika cinta antara kita
Suatu saat ku harus mengalah

Ku masih di sini menunggu dirinya
Dan masih berharap akan kekal selamanya
Suatu saat ku harus mengalah

Sayang yang ku cintai
Sayang engkau ku sayangi
Jangan engkau permainkan

Sayang jangan engkau pergi
Sayang jangan engkau lari
Jangan engkau permainkan cintaku padamu

Ku masih di sini menunggu dirinya
Dan masih berharap akan kekal selamanya
Suatu saat ku harus mengalah

Sayang sayang engkau ku cintai
Sayang engkau ku sayangi
Jangan engkau permainkan

Sayang (sayang) jangan engkau pergi
Sayang (sayang) jangan engkau lari
Jangan engkau permainkan cintaku padamu

Tuesday, February 11, 2020

Tuhan Merahmati Perjalanan Abam

Tuhan Merahmati Perjalanan Abam
sumber gambar: cempedak cheese

semalam mendung sedari pagi. emak ada whatsapp aku "sidai baju dekat luar ke? mendung kan?" aku tak sangka, mendung sebab langit akan memayungi kepergian abam. langit seolah mengerti kita akan kehilangan orang - orang baik. 

Dunia Sudah Tua


dunia terlalu tua untuk menampung orang baik - baik. 

betul lah kita di ambang akhir dunia. semakin banyak kematian orang baik, banyak penyakit merebak berjangkit yang tidak mempunyai penawar serta bencana alam besar yang mengorban ribuan manusia. 

dunia sudah tua. aku masih terkejut dengan berita pemergian abam. pemergiannya dirasai seluruh rakyat malaysia. begitu ramai yang menyayangi beliau. kebaikannya dicerita semua sedangkan waktu hayatnya, dia tidak ada apa - apa langsung. baik benar kerja tuhan. 

aku selalu teringat ayat: "kita semua manusia biasa, yang membezakan kita cuma amalan." sebab kita hidup di bumi dan bermasyarakat bersama manusia, kita lebih gemar membuat perbandingan dunia antara kita berbanding amalan akhirat sesama manusia. hanya orang yang begitu menjaga amalannya yang tuhan akan tunjuk saat kematiannya. entah. 

semalam dok tengok video yang orang dok share pasal kawan - kawan abam, keluarga abam, ikut sama menangis. pagi tadi tengok pulak dekat youtube, nangis lagi. padahal tak pernah ada pertalian apa - apa pun kenapa kena rasa sedih. entah. sebab dia dekat dengan masyarakat kot. hm. 

tuhan, semoga Engkau merahmati Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Ridzuan (abam), ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan damai di rumah sana.