Friday, March 29, 2019

Random Giveaway by Mieza S

Mieza S | 3/29/2019 03:02:00 PM | 25Comments |
STICKY POST ! 
( scroll for new entry )

Random Giveaway by Mieza S

dah berzaman rasanya aku tak pernah buat giveaway/ contest di blog ni. jadi kali ni aku nak adakan semula. hadiahnya aku akan update esok atau malam, ni ikut kelapangan. malas nak cakap banyak, so straight to the point jelah. 


syarat :
1 - WAJIB ada blog dan facebook
2 -  WAJIB like dan share fanpage : kanvasdakwat
3 - WAJIB like dan share fanpage : amo family
4 - buat entri bertajuk : Random Giveaway by Mieza S, copy banner di atas untuk diletakkan di dalam entri, masukkan sekali nama facebook korang dalam entri tersebut dan masukkan backlink ke entri ini. publish.
5 - entri giveaway yang dah siap, boleh diletakkan diruangan komen pada entri ini.




jika sekiranya korang tak ada blog tapi nak join juga, boleh boleh. syarat nya dibawah. sila penuhi supaya tak di blacklist! aku akan semak sorang - sorang.

1 - WAJIB ada facebook
2 -  WAJIB like dan share fanpage : kanvasdakwat
3 - WAJIB like dan share fanpage : amo family

4 - share status ini :


5 - komen done di status facebook yang korang share.

pemenang dipilih menggunakan random.org dan berdasarkan mereka yang memenuhi syarat diatas. jika sekiranya syarat diatas tidak dipenuhi, nama anda serta merta akan digugurkan. korang jangan risau, sebab aku akan semak satu - satu. aku ada banyak masa. HAHAHAH


Friday, March 22, 2019

Lirik Lagu What Can I Do For You? Haqiem Rusli

Mieza S | 3/22/2019 11:48:00 AM | 0Comments |

Lirik Lagu What Can I Do For You? Haqiem Rusli

It took a while
But now I’m here
It’s like a needle in my heart
I got it good
I made mistakes
I said all my apologies

As time flies
You helped me out
You showed me how
A friend should be
I’ll reminisce

And now
All the memories meant to be
History
And now
It’s all bittersweet
You and me
So what can I do for you
What can I do for you
What can I do for you
So what can I do for you

It took some time
For me to heal
I know I’m always in your heart
You’re like a pill
You fixed my pain
I needed you to be right here

As time flies
You helped me out
You showed me how
A friend should be and
I’ll reminisce

And now
All the memories meant to be
History
And now
It’s all bittersweet
You and me
So what can I do for you

All my words
All I do
All my actions
Come from my heart
When you smile
While you’re crying
Got me feeling satisfied

So what can I do for you

Wednesday, March 20, 2019

Lirik Lagu Terbang Zynakal

Mieza S | 3/20/2019 09:56:00 AM | 1Comments |
Lirik Lagu Terbang Zynakal

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang

Mengkaji sekiling
Mereka kuat buat bising
Sahutan tak berpaling
Sedangkan yang paling penting

Cuba mentafsirkan niat yang tersirat
Ini sifir ku buat untuk ku punya peminat kuat
Hari demi hari
Mengkaji dan mencari

Hasil berkualiti dari setiap generasi
Bangun dari mimpi mohon jadi realiti
Demi sesuap nasi dan bawa balik bukti
Angan-angan cuma mahu satu senyuman

Tiada lain, senyuman yang melahirkan
Ulang tayang kenangan
Ulang bayang kenalkan
Betulkan alasan sebelum buat rumusan

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang
Terbang…

Niat hati cuma mahu cuba
Jika salah tegurlah
Ku mengalah terima

Tak pernahkah kau rasa salah
Apa salahnya, itu masalah
Serba salah serah
Tumpah darah merah
Geli jadi gelisah
Benci pun jadi marah

Biarku salah tanpa sedar
Tak nak mengalah tanpa sabar
Yang salah tak nak kalah biar
Yang sudah tu sudahlah dengar

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang

Terbang terbang
Terbang melayang seorang
Jangan biarku seorang
Kalau suka aku boleh ulang
Terbang…

Lirik Lagu Akur Amir Hariz

Mieza S | 3/20/2019 09:52:00 AM | 1Comments |
Lirik Lagu Akur Amir Hariz


Terduduk ku sendiri,
mengenangkan kita berdua bercinta,
mengalir airmataku,
saatku melihat gambarmu

yg kau beri padaku,
Berikan aku kekuatan ,
untuk aku meneruskan kehidupan
sebagai insan yang kesepian,

Setiap hari aku menunggu
panggilan manja darimu,
namun harusku akur
yang kau telah pergi,

sayang,Mahu ku mahukan dirimu,
Dekat, mari dekat padaku,
Akur harusku akur kau
hanyalah mainan hati,

Saatku melihat matamu,
terungkap seribu satu kisah hidupmu,
kau pergi dan kau tetap pergi,
tanpa sepatah kata daripadamu,

Beri aku kekuatan,
untuk aku meneruskan pencarian
pengubat luka yang kau sakiti,
Setiap hari aku menunggu

panggilan manja darimu,
namun harusku akur
yang kau telah pergi,
sayang,mahu mahukan dirimu,

Dekat,mari dekat padaku,
Akur harusku akur kau
hanyalah mainan hati


Lirik Lagu Puas Amir Masdi

Mieza S | 3/20/2019 09:48:00 AM | 1Comments |
Lirik Lagu Puas Amir Masdi

Kau telah pergi meninggalkan diri ku ini
Dan aku terasing dari ingatan yang kau cipta
Betapa kejamnya dirimu
Menyiksa hati yang mencintamu

Puas kah hatimu melukakan perasaan yg menanti
Jawapanmu yg tak pernah menghargai
Oh Ternyata cinta buat diriku
Tak ada lagi

Bahagia kah kau menikamku selama ini
Walau ku bersedih ku rela melihat kau pergi
Betapa kejamnya dirimu
Menyiksa hati yang mencintamu

Puas kah hatimu melukakan perasaan yg menanti
Jawapanmu yg tak pernah menghargai
Oh Ternyata cinta buat diriku
Tak ada lagi

Wooooo....

Cuba rasa perit lukaku
Ku Selalu ingin kau tahu
Andai terpisah jasad dari nyawaku
Ku tetap setia untukmu
Selamanyaaaaaaaa...

Puas kah hatimu melukakan perasaan yg menanti
Jawapanmu yg tak pernah menghargai
Oh Ternyata cinta buat diriku
Tak ada lagiiiiiiiii....

Wooohoooooo.....

Jawapanmu yang tak pernah menghargai
Oh Ternyata cinta buat diriku
Tak adaaa... lagi

Tuesday, March 19, 2019

Lirik Lagu Terok Zynakal feat MontBerg

Mieza S | 3/19/2019 05:23:00 PM | 0Comments |
Lirik Lagu Terok feat MontBerg Zynakal

Mereka kata kamu budak hingusan
tak punya harapan untuk ke hadapan
buktikan hidup mu punya tujuan
tahu arah ke arah kemajuan

bukan niat menindas
niat cuma bertegas
tapi ramai yang keras
kerna terlalu bebas
susunan ayat beralas
buat berbalas kias
mungkin tak cukup jelas
Masih punya waktu jika diatas
jika masa berlalu maaf terungkap
ohh nooo.

Chorus:
 Aku dah mencuba dan
tapi aku tak tahan
cuba perlahan lahan
Buang malu dan segan

setiap kegagalan, setiap kekesalan
ada pintu diketuk, kunci kesyukuran
disaksi sejadah, ku sujud tanda
syukur tak terduga, aaahhh
mungkin tiada yang faham
apa yang dicari, yang pasti
disaksikan apa tindakan
santapan jatuh bangun
budak hingusan yang kau kutukkan
dengan ilmu kau takkanlah lapar
tunjuk ajar guru kau kan dapat
pengamalan dijadikan tauladan
dengan izin tuhan pasti ditunjuk jalan

Aku dah mencuba dan
tapi aku tak tahan
cuba perlahan lahan
Buang malu dan segan

Aku Sebuah Motor

Mieza S | 3/19/2019 01:56:00 PM | 1Comments |
Aku Sebuah Motor

aku dapat idea untuk menulis tentang entri ini sejak pagi tadi. sewaktu dalam perjalanan ke kantor, di atas motor ego. okay baik. jadi aku mulakan sesi perkenalan. aku mula memakai motor ego selepas aku memujuk atuk aku untuk membeli sebuah motor. sebelum tu, aku ada niatkan nak pakai motor kepada ayah aku. aku tahu ayah tak boleh, sebab ayah ada lambakan hutang untuk membina tempat teduh kami sekeluarga.

Duit Muka Motor

atuk aku banyak duit. HAHAH. kalau bukan untuk cucunya, duitnya mungkin untuk sang anak. ye dak? tapi atuk aku tak belikan motor sebiji walaupun aku tahu dia mampu. dia cuma bagi aku rm1000 (atau mungkin rm500 - entah~) kalau tak silap untuk duit muka motor. 

aku lupa apa tujuan aku untuk memiliki motor. mungkin sebab nak kerja kot. aku tak ada transport. kalau nak pergi mana - mana pakai motor ayah je. masa tu baru berhenti uitm (1.sem sahaja). pishang lah duduk rumah, tak ada duit.

 aku terus bagitahu ayah.
"ayah nak beli motor."
"mana dapat duit?"
"mintak atuk."

esoknya terus ayah aku bawa aku ke puchong untuk menengok nengok motor. eh tak tengok, terus bayar! dengan rm1000 pemberian atuk. untuk harga muka dengan nilai yang itu, aku cuma mampu angkat ego s atau kriss baru kalau tak silap. aku taknak kriss tu. akhirnya aku memilih motor ego s, warna purple ni. 

2013 itulah aku kerja speedmart dari seksyen 22 ulang alik seksyen 15. akhirnya 2014, bulan 7 kalau tak silap aku dipilih untuk masuk ke kolej komuniti hulu langat.

Ego s Dari Shah Alam - Kajang

hari pertama itulah, aku bawa ego s dari shah alam ke kajang untuk pendaftaran sekaligus mendaftar masuk rumah sewa. keluarga aku datang naik kereta dan kami berpecah. atas motor itulah, aku menggunakan aplikasi google maps untuk sampai ke tempat tujuan aku nak pergi, sebab tu berpisah dengan kereta ayah aku. kami bertemu semula di kolej komuniti kajang sana. 

gigil juga. itu kali pertama ride jauh. cewah ~  ride ko. hhahhha. acah motor besar. sebelum ni adalah paling jauh. aku pernah sesat sampai ke bukit jalil. itu aku rasa jauh dia padu. aku perempuan tau. dan aku sesat sampai ke sana, aku sorang - sorang tak berteman! 

selepas menjadi pelajar kolej komuniti itulah, aku ulang alik dari shah alam ke kajang sekurang - kurangnya dua minggu sekali atau pada setiap kali hujung minggu. yela, asal hari minggu je aku duduk sorang. housemate pakat balik rumah. hmm ~

dengan motor ini juga lah, ulang alik mengangkut hosusemate dari rumah ke kolej. XD

aku tamat belajar pada 2016 mungkin bulan 2? tak pastilah. tak ingat dah. 

kemudian, dengan motor ego s inilah yang membawa aku ke kl untuk pertemuan dengan doktor. ada dua temujanji yang aku akan lunaskan setiap tahun dan juga sebulan sekali (sekarang dah ditukar kepada tiga bulan sekali) .

temujanji dengan doktor ni semenjak 2013 itulah. semenjak aku ada motor, aku pergi sendiri. kalau tidak, ayah aku akan ambil cuti untuk hantar aku. lepastu aku ambil alih tugas aayah pula untuk hantar adik. adik aku pun temujanji di tempat yang sama. dua temujanji juga. yang pertama temujanji setahun sekali. yang kedua temujanji pada setiap sebulan sekali (sekarang dah tukar jadi tiga bulan sekali).

untuk pengetahuan, temujanji kami tak akan pernah sama kecuali yang setahun sekali tu je. yang tiga bulan sekali, memang tak sama, sebab doktor lain - lain.

motor ini juga lah yang digunakan pada setiap kali nak membeli belah di pasaraya. satu troli penuh dan diangkut oleh ego s. kadang - kadang aku terfikir yang ego ni dah macam van pergi pasar. hahhaha

Motor Ego Banyak Jasa

alhamdulillah. di tahun 2019, aku masih dengan 'beliau'. dengan motor ini juga lah aku pernah kecelakaan yang berpunca dari pengguna kereta yang membeli kereta tidak dipakejkan sekali dengan signal kiri dan kanan. 

tengok gambar dibawah. masih cantik masih baru. 

sekarang motor tu ada crack di depan. untuk menjaga hati 'beliau', ayah aku gamkan kalau tak silap. guna glue gun. untuk tahun lepas, dua kali aku tersadai di tepi jalan, akibat kebocoran 'tube' minyak kot. entah. sebab tube tu makin pendek setelah dipotong. tu bila pam, dia tercabut.

pertama, tersadai di seksyen 7. masatu nak berjimba photoshoot dengan adik di laman seni. sampai di laman seni, motor macam makin slow dan bau minyak kuat. tengok bawah, minyak tengah jatuh mengalir dengan deras. masih buat bodoh dan sempat ambil gambar. balik tu, di depan avenue seksyen 16 motor betul - betul habis minyak. ayah aku penyelamat!

kali kedua, di lampu isyarat seksyen 19. waktu tu perjalanan pulang ke rumah. minyak keluar lagi. aduh. ayah datang sebagai penyelamat! dua kali ayah jadi penyelamat, aku betul - betul rasa sebak. apa pun jadi, ayah aku lah yang akan tolong. sejak dari tu, kalau adik aku lawan cakap ayah aku, aku rasa sedih (tapi kalau aku yang lawan takpe. sebab ayah aku suka nak menang. aku tak boleh bagi menang kalau benda tu memang dah salah). 

__


masih lagi dengan motor ego s yang sama itulah aku pergi dan pulang kerja. dah dua tahun aku di sini. di tempat pertama aku mendapat kerja setelah setahun lebih menganggur. terima kasih ego s. semoga nukilan ini akan sentiasa dikenang - kenang walaupun satu hari nanti 'kau' dah tak wujud. minta maaf sebab selalu sakitkan 'kau'. semoga kita selalu susah senang sama - sama ya :'( eh sebak pulak. 

Aku Sebuah Motor
2014

Friday, March 15, 2019

Lirik Lagu Kamu Ben Ladin

Mieza S | 3/15/2019 09:04:00 AM | 0Comments |
Lirik Lagu Kamu Ben Ladin

sanggup buat apa saja
selagi dirimu disampingku
sanggup ku mereda susah
selagi diriku disampingmu

kamu kamu
buat segalanya hanya untuk kamu
kamu kamu
buat segalanya

tatkala suara kotak hatiku berbunyi
ku lemas atas dunia yang dikarang
asyik tahanan diri yang cuma mahu bebas
ah ruang waktu jasadku lari dengan keadaan

tanganmu memimpin tiap perjalanan
sayangnya aku tabah kurangkah alasan
yang dialas terpatri jadi kebiasaan
keputusan sembunyi didalam samaran

ungkapan lamaran hidup mati bersama
terima tiap takdir merasa kita sama
percaya kita walaupun drastic
dan jika cinta kita dikenal bak lagu kasih

dan ia, ianya disekat didalam bukuku
namamu tidak asing diukir di jiwaku
usah termangu diganggu wahai kasih
tetap kutunggu tanpa buntu atau letih

sanggup buat apa saja
selagi dirimu disampingku
sanggup ku mereda susah
selagi diriku disampingmu

kamu kamu
buat segalanya hanya untuk kamu
kamu kamu
buat segalanya

tatakala suara kotak hatiku berbunyi
di ruang lapang jiwa meski tidak bersunyi
kerana ada sifatmu yang sentiasa menghuni
temani dikala bumi asyik menghakimi

cara menolak ikatan hubungan tempuhi tiap onak
meskipun cedera kamu lawan lunak, serentak
atas nada rendah
kurang tinggi suara, dan hayati tiap madah

selami tiap bait puisi
jika dijamin disisimu kan takat ku janji
akan dipakat panji atas menara gading
dan biar mereka perhati tiada yang setanding

tiada apa yang dapat dibanding atas pertolonganmu
jadi ku rela terima peluru dari sesiapa yang cemburu
dan mula mengacu dan menarik picu
demi cinta ku bantu meskipun

sanggup buat apa saja
selagi dirimu disampingku
sanggup ku mereda susah
selagi diriku disampingmu

kamu kamu
buat segalanya hanya untuk kamu
kamu kamu
buat segalanya

akan selalu daku ada bersamamu kasih
akan selalu daku ada disisimu masih
harungi segala cabaran halangan bersama
harungi s'gala kesedihan dan rintangan bersama

harap ia akan kekal hingga penghujungnya
harap semuanya bukan sebentar sahaja
tetapi jikalau ianya bukan ditentukan
bersama selamanya harap engkau dapat terima

meski kita belum tahu apa yang berlaku
meski kita belum tahu apa yang menunggu
yang terpaksa tapi perlu
yang datang belum tentu
yang pulang lebih satu
yang tinggal hanya aku

sanggup buat apa saja
selagi dirimu disampingku
sanggup ku mereda susah
selagi diriku disampingmu

kamu kamu
buat segalanya hanya untuk kamu
kamu kamu
buat segalanya

Lirik Lagu Lelah Mengalah The Mirza

Mieza S | 3/15/2019 08:57:00 AM | 0Comments |
Lirik Lagu Lelah Mengalah The Mirza

Dulu ku tak tahu
Kalau cintamu kau bagi dua
Dulu ku tak tahu
Kalau kau sudah ada yang punya

Kini ku mengerti
Betapa sakitnya hati ini
Kini ku sadari
Telah lama ku dikhianati

Lelah hati ini
Lelah hidup denganmu
Walau ku terlanjur sayang pada dirimu
Namun ku sesali semuanya ku sesali

Untung saja aku tak sampai bunuh diri
Lelah ku mengalah
Lelah memendam rasa
Luka hati ini tak dapat terobati

Telah sekian lama hidup bersandiwara
Biar ku mengalah asal engkau bahagia
Dulu ku tak tahu
Kalau cintamu kau bagi dua

Dulu ku tak tahu
Kalau kau sudah ada yang punya
Lelah hati ini
Lelah hidup denganmu

Walau ku terlanjur sayang pada dirimu
Namun ku sesali semuanya ku sesali
Untung saja aku tak sampai bunuh diri
Lelah ku mengalah

Lelah memendam rasa
Luka hati

Wednesday, March 13, 2019

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

Mieza S | 3/13/2019 05:01:00 PM | 0Comments |

Hari Kedua di Pulau Pinang


hari kedua di pulau pinang, tak ada hujan. sedangkan dalam media sosial penuh dengan viral ribut di sekitar kuala lumpur dan purajaya. kami masih menikmati hari - hari indah di pulau pinang dengan tenang. malam tenang. pagi esok bangun, jalan basah. tahulah kami, semalaman hujan turun tapi kami tak sedar.

Roti Canai Gemas Road

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

sarapan hari kedua di roti canai gemas road. walaupun ramai orang, tapi tak perlu menunggu lama untuk mendapat tempat duduk. pekerja di sana alert dengan kehadiran pelanggan yang memenuhi ruang menunggu di depan kedai. 

menu special disini ialah roti canai special yang mempunya dua variasi iaitu ayam dan daging. aku memilih ayam. special sebab ada telur mata dan cheese. sedap weyh. sedap! aku tak tipu. kalau nak banding dengan hari pertama tu, ini jauh lebih baik. aku bagi 4.5 bintang. tak boleh bagi lima sebab terlalu sempurna. 

gabungan cheese, telur dan ayam tu sangat membantu selera aku pagi tu. kari dia sedap tau. bukan besher besher. 

Penang Hill - Bukit Bendera

dah kenyang makan? kami berangkat ke bukit bendera. untuk hari kedua, kami menggunakan grab car. sebab setiap point mempunyai jarak yang agak jauh. duit pun masih ada lebih. hehe. jadi kami manfaatkan duit lebihan yang ada untuk tidak merasa penat. 

langit panas, cuaca sangat baik. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

waktu beli tiket tu tak nampak sangat pun ramai orang. kaunter tiket tu hambarudin je. sekali dah beratur dekat dalam, hamek kau. haaa. panjang juga lah barisannya. nasib baik air cond kuat. takde la rasa penat. pulau pinang panas tau. ni first time sampai bukit bendera. 

jakun sikit naik train naik atas tu. sebab laluan dia 'mendaki'. telinga dah pekak sebelah sebab naik tempat tinggi. fadhilah dan ainul memang bawa bekal payung takut panas matahari. selamat boleh berteduh. 

paling struggle bila nak ambil gambar dekat kunci mangga banyak - banyak tu. panas dia, fuh ~ 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

walaupun panas, gambar mesti boleh pergi jauh. terima kasih fotografer tak berbayar, fadhilah. aku mencari juga kerusi yang orang selalu ambil gambar. tak jumpaaaaa. lepas bergambar di kawasan mangga yang dipenuhi cinta expired, aku dan kawan - kawan ke tempat lebah dan rumah 7orang kerdil. 

aku tak bergambar pun dekat rumah orang kerdil tu. tak besh. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

sebenarnya dekat bukit bendera ni memang banyak gila gambar. tapi ini jelah yang aku masukkan. hahaha. banyak - banyak nak pergi mana? ye dak. 

Penang Road Famous Chendol

dah tengahari panas, kami menuju ke penang road famous chendol pula. masih sama, dengan menaiki grab car. rupa - rupanya chendol ni dekat je dengan area hotel. takla dekat, tapi dekat juga. hahahah. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

beratur panjang juga, tapi aku tak makan pun. tak selera la. sebab aku bukan peminat chendol. aku rasa sikit isna punya chendol. not bad. cuma aku pelik, apa yang sedap sangatnya chendol ni. besher besher je. huhu. beratur panjang pun sebab viral je kot? 

tak habis dengan chendol, kami menuju ais tingkap pula! 

Ais Tingkap

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua'

aku tak tahu apa menariknya ais tingkap ni. mungkin kalau nak nampak retro, kena order yang jenis ikat tepi. baru nampak rare gitu. aku rasa ia cuma sirap biasa ? yang ditambah perasa macam strawberry mungkin? lepastu ada biji selasih. mungkin itu istilah untuk 'serbat'. hahahha. ke hape tah sebutannya. aku lupa. aku tak order pun ais tingkap ni. 

aku order lemon laici. lebih lega tekak waktu panas - panas. 

Pasar Chowrasta

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

time to shoping ! kami ke pasar chowrasta. lepastu singgah jeruk pak ali. tempat wajib kan? banyak juga lah aku beli. dan beban waktu nak balik. hahah berat oi! dekat pasar chowrasta ni diorang memborong baju, sakan. aku tak beli pun. sebab tak minat. * padahal duit dah habis beli jeruk. huhu.

Makan Tengahari di Deen Maju Nasi Kandar

orang cakap deen maju nasi kandar ni berhantu. ye ke? hahaha. waktu membeli belah di jeruk pak ali, aku dah serabut kepala nak kena beratur. sebab fadhilah cakap, ramai orang. grr.

sekali sampai, memang terbukti ramai. beratur sampai ke luar. aduhai malas la. lama juga la beratur panas - panas kat luar tu. rupa - rupanya, beratur lama dekat luar bukan sebab ramai pun. tapi sebab dia macam stuck dekat tempat nak ambil makanan. 

dalam kedai banyak je kosong. aku ingat full pack. huhuu

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

jadi ini lah marketing strategy ye. kalau nak buka kedai, pastikan jaga sorang je dekat bahagian makanan. biar lambat - lambat sikit. kalau sedap, lagi panjang orang beratur. makanan dia not bad. tapi entahla. biasa - biasa jela. bukan peminat mamak pun. jadi memang tak boleh nak kome banyak pun. hahha nanti korang ke sana jangan lupa singgah deen maju ya? 

Gani Famous Pasembur

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

orang cakap, datang pulau pinang antara makanan wajib yang perlu rasa ialah pasembur. nah! aku dah rasa, boleh tahan juga. kedai ni dekat dengan padang kota kalau tak silap. lepas je beli, terus gerak pantai bukit feringgi. ainul mengidam katanya.

Pantai Batu Feringgi

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Kedua

dari gani pasembur nak ke pantai batu feringgi memang kena naik grab car. dia punya jauh tu. 30km - 40km juga. sampai di sana dalam jam 6 lebih nak pukul 7 juga. menikmati pantai dan bergambar. sampai manghrib baru kami pulang.

jadi itulah aktiviti hari kedua kami.

bajet hari kedua (makan sahaja)
gemas road; roti canai ayam + teh ais = rm10
penang road ; chendol = rm3
ais tingkap = rm2.50
deen maju ; nasi kandar + teh o ais limau = rm10
total : rm25

untuk total, tunggu ni akhir entri okay? takecare.

hari pertama di pulau pinang
hari kedua di pulau pinang
hari ketiga di pulau pinang

Tuesday, March 12, 2019

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

Mieza S | 3/12/2019 10:44:00 PM | 2Comments |
Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

percutian aku kali ini, dirancang oleh fadhilah beberapa bulan yang lepas. lama woi rancang. HAHAH. akhirnya jadi juga, alhamdulillah~ mungkin ini merupakan pengalaman pertama travel bersama kawan - kawan secara peribadi bukan disponsor. eh --

kali ini aku ke pulau pinang. ini merupakan entri peribadi. jadi sukahati aku nak tulis apa. kalau aku tak tulis secara terperinci untuk ke sesuatu tempat, kau google jela. tak payah komen cakap blog aku tak ada informasi. grr.

okay mari mulakan 'perjalanan' ke pulau pinang.

Perjalanan ke Pulau Pinang dari TBS

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

susun atur perjalanan aku diuruskan oleh fadhilah dan kawan - kawan. hahah aku tak buat apa pun. sekadar bagi cadangan/ pendapat jika dia memerlukan perkhidmatan aku. kami semua berkumpul di TBS (terminal bersepadu selatan). 

ternyata google map cuma membantu 50%. sepatutnya dia kena tulis semua perjalanan dari semua public transport. ini tidak, aku kena buat carian satu satu. dari point a ke b guna kenderaan 1, dari point a ke b guna kenderaan 2, dari point b ke c guna kenderaan 1. pedih rasa. 

ada banyak cara untuk ke terminal bersepadu selatan. samaada kau naik ktm, lrt atau klia transit. naik bas punboleh rasanya. tapi aku tak tahu. untuk aku yang datang dari shah alam, aku memilih pengangkutan menggunakan ktm. lebih cepat dan pendek. cuma nanti di kl sentral kena tukar laluan. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
dari kiri : aku, fadhilah, ainul, isna

aku tak kenal kawan fadhilah. dekat tbs tu baru berkenalan. aku rasa sehingga aku menulis entri ini, aku masih lupa nama diorang. hahahha. ainul. ha yela ainul. sebab nama dia ada dalam whatsapp. sorang lagi entah. nanti aku tanya fadhilah. 

tengok, beg aku paling besar. apebenda lah aku bawa tu. 

--

okay nama dorang ainul dan isna. 

harga tiket dari tbs (terminal bersepadu selatan) ke penang sentral (butterworth) dianggarkan dalam rm30 - rm40 mengikut jenis bas dan waktu. kami bertolak pada jam 11.30malam. sampai disana dalam jam 3.40pagi macam tu. pishang ah nak tunggu pagi. surau pun kunci. kitorang duduk la merempat kejap sementara nak tunggu subuh. 

lepas je subuh, aku dengan ainul sarapan di penang sentral. makan roti canai dan teh tarik (menu cliche di kedai mamak). fadhilah dengan isna taknak makan, sombong. hahahha. nak juga tunggu dekat transfer road tu ha. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

dari penang sentral ke tempat tujuan kami tu naik feri. feri ni harganya rm1.20 (sehala). jakun tak naik feri? tak kot. sebab aku dah besar. huhu. kalau dulu ye aku jakun sikit. sekarang dah okay. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

perjalanan di dalam feri nyaman. sebab cuaca masih pagi. angin tampar muka aku tanpa segan silu. waktu pagi ramai juga yang naik feri. kira penuh la feri tu untuk satu perjalanan. 

Roti Canai Transfer Road

kami bersarapan di roti canai transfer road. oh lupa nak bagitahu. semua lokasi untuk travel kali ini, adalah dari senarai lokasi yang menjadi buah mulut orang dalam internet. feri berhenti di pangkalan raja tun uda. dari raja tun uda ketransfer road ni kami naik bas CAT (shutter bas). percuma ya. kalau tak tahu, boleh install apps moovit. senang dan pantas. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

kedai ni duduk kat tepi jalan. tapi ada lagi bahagian dia dekat jalan sebelah sana. kami duduk yang belah sana. macam lot kedai. isna, dhi dan ainul order roti canai ayam. aku pula order telur goyang. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

sumpah ni first time makan telur goyang. aku tak tahu telur goyang tu sebenarnya rasa dia macam mana. secara jujurnya aku tak reti. bagi aku so so jela rasa dia. orang lain tak tahu lah. tak habis pun aku makan. memang aku kenyang, tapi telur goyang ni memang tak sedap. sori. ayam kari tu not bad. ayam lembut. kalau datang sini, order roti canai je okay kot. 

lepas je makan, dengan heret batu dekat belakang. kami bergerak menunggu bas CAT semula untuk kembali ke pangkalan raja tun uda.

Chew Jetty

lokasi seterusnya ialah chew jetty. kami ke sini dengan hanya berjalan kaki sahaja. perjalanan dalam 300m - 400m sahaja. kau nak travel kan? jangan malas jalan kaki. kena rajin. panas takpe. bukan selalu kan? yang tak boleh kena panas boleh beli payung atau pakai topi. senang je solusi dia. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

masuk percuma guys. ada tabung tepi tu. kalau nak bagi sumbangan boleh dengan seikhlas hati. dekat sini ada jual barang juga. kiranya kawasan perumahan orang cina. boleh bergambar. dekat hujung ada tokong. kat situ pun boleh bergambar. jetty ni kecik je sebenarnya. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
air surut
walaupun beg besar, ia bukan satu halangan untuk aku bergambar ya. tak mungkin aku akan lepaskan peluang ni. bila tahun lagi entah aku akan datang sini. mungkin ini terakhir ? ah entah. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

walaupun gayat, aku masih tetap nak berdiri dekat situ. pada setiap kali aku nak berpaling ke belakang dan terpandang air yang bergerak. aku rasa aku macam nak jatuh. hahaha. dan setiap kali itulah aku akan berlari nak ke pangkal awalnya. 

Penang Street Art

perjalanan kami diteruskan ke penang street art. untuk ke sana, kami memilih untuk berjalan kaki lagi. dekat je. tak jauh mana pun. aku tak de gambar untuk dipublish disini untuk tatapan umum. aku akan kongsikan gambar aku selebihnya di instagram. jangan lupa follow ya. lepas dah penat berjalan dan bergambar sekitar sini, perjalanan diteruskan dengan memburu fruitmade. 

Fruitmade

fruitmade terletak di lebuh cannon, george town. ia adalah sebuah 'bar' kecil yang penuh dengan buah. fruitmade mempunyai pencuci mulut yang sangat sedap. ya sedap sebab menggunakan buah asli. ada fake ke? eh bukan. maksud aku, asli tak bercampur dengan benda lain 100% buah kot. sebab rasanya sangat sedap. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

aku order smoothies perisa apa tah. lupa. hahha. tapi sedap. guava? eh entah. serious duh lupa. peach kot? ha peach la berdasarkan gambar. hahahhaha. aiskrim pula kami order perisa mango. serious tak tipu. memang sedap.

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

peringatan semua, kalau tak pandai makan buah naga jangan order. nanti tak habis. hahaha. aku tak tahu apa rasa buah naga. sebab aku memang tak pernah makan buah naga langsung! diorang membazir guys minum tak habis. hahahha ayukk.

70's Ice Ball

sebenarnya bila makan ais krim buah dan minum smoothie buah, kenyangnya berganda. tapi kenyang air jela. masa ni dah pukul 11 lebih rasanya. kami masih belum boleh check - in. katanya check - in jam 2.30. masa masih panjang. dan kami semua masih perlu  mengheret beban. hahha.

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

walaupun jam baru menunjukkan jam 11 nak masuk ke 12. teriknya seperti jam 2petang. serious guys. peluh - peluh belakang aku. yang penting, makeup masih on point. phewww ~ 

panas - panas macam ni makan benda sejuk memang seronok. jadi kami cari pula ice ball. ice ball ni berdekatan dengan street art dan fruitmade. jadi tak risau jauh. masih boleh pergi point a ke point b dengan hanya berjalan kaki sahaja. ni macam ais kepal yang dicurah perisa. ada macam - macam perisa yang boleh dipilih. 

geng travel aku kali ini memilih perisa 'abc' kot. im not sure. hahah. aku rasa sikit je benda alah ni. manis. aku tak reti nak gigit ais dia. hahhaha. tunggu cair lambat sangat duhh.

Restoran Kapitan

masa ni memang perut penuh dengan air weyh. tapi fikir nanti tak makan tengahari boleh mati. aku ni dah cepat lapar. jadi nak taknak kami berjalan kaki pula ke restoran kapitan. restoran tu terkenal dengan ayam tandori. ha memang aku pergi pulau pinang ni makan mamak je weyh. HAHAH. aku balik selangor aku taknak tengok mamak! 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

menu yang jadi pilihan di sana ialah seperti dalam gambar. aku lupa nama specifik dia. tapi ada ayam tandori lah. sebab ayam tandori dia femes. sedap la. boleh la. tak menyesal beli. nasi ni order dua. sorang setengah. haha sebab banyak. aku lupa yang hari tu hari jumaat. lama betul kami lepak kedai. lupa semua lelaki nak solat jumaat. kah! 

kami pelanggan terakhir. sebab nak kejarkan sampai pukul 2. duduk punya duduk, sampai pinggan kena kutip. itu cara 'halau' paling halus. hahhahaha. 

Check - in Hotel Chennai

akhirnya, setelah sejam lebih di restoran kapitan. kami berangkat ke hotel chennai untuk check - in. aku betul - betul dah barai. beg berat. panas. mata tak larat. badan penat. lepas check - in nak kena keluar balik ni. memang jadual yang fadhilah buat full gila. cuma bijaknya dia aktiviti semua berakhir sebelum malam. hahhaa. jadi, malam ada banyak masa untuk lepas lelah. terima kasih dhi, hugs sikit ! 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama


Wonder Food Museum

aktiviti seterusnya ialah ke wonder food museum. ini memang tempat wajib setiap kali datang ke pulau pinang. kalau tak datang sini, rugi. hahhaa. aku tak tahu berapa minit dan saat kami berada dalam ni. tapi gambar memang banyak gila. aku terpaksa padam yang  mana tak berkenaan. lepastu aku gabungkan banyak gambar jadi satu sebab nak ruang letak dalam entri. 

jadi nikmatilah gambar - gambar di dalam muzium makanan ni. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

tiket untuk masuk ke muzium ini cuma rm10. kalau korang nak beli gambar yang diorang print, boleh beli dengan harga rm10 sahaja. murah kan? manalah tahu nak buat kenangan kan?

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
makanan gergasi

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
meja makan dengan tema masing - masing

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
travel buddies yang masuk air

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama
patung

yeayyy. akhirnya dah habis dalam muzium. semua makanan palsu dalam ni kelihatan betul - betul nampak real. aku asik tekan je semua makanan. sebab nak pastikan tu tipu. hahha. ya ternyata palsu. penat - penat pun, bergambar sakan. perempuan kan ~ 


Hameed 'Pata' Special Mee (Mee Sotong)

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

lepas je habis bergambar, kami beransur ke hameed pata special mee. mee yang famous dekat kedai ni ialah mee sotong. not bad. untuk orang yang tak suka pedas, takpayah lah makan. hahaha, nak kata pedas macam samyam tu tidak. tapi, yelah pedas. merahnya mengancam oii. aku order mee sotong goreng. 

Tempat Viral Pulau Pinang - Hari Pertama

untuk aku cakap sedap tu tak la. biasa - biasa je rasa dia. untuk sepinggan dengan harga yang ditawarkan agak berbaloi. oh aku lupa, kau kena beratur panjang untuk menikmati mee sotong ni. lamaa tau. apa yang aku nampak, dia lebih mengutamakan kepada yang bungkus berbanding orang yang datang lebih awal dan beratur. bertabah lah ye. hahhaa



selepas kenyang makan, kami berjalan - jalan ke padang kota. tempat untuk beriadah. tak ada apa yang menarik. sekadar tempat bersantai - santai. padang kota ni sebelah dia pantai kot. tapi tak boleh turun, sebab ada tembok. sekadar nak tengok - tengok duduk kat tembok tu boleh la. 

ramai mat motor. sempat jugak aku pandang jeling - jeling. ternyata tak ada yang pandang aku semula. hahahhaa nampak gaya kena duduk satu level dengan retis ni, baru ada orang pandang. KAHKAH! 


Keistimewaan Hotel Chennai

apa yang menarik nya bila korang menginap dekat sini ialah ada jakuzi di rooftop. boleh lepak - lepak menikmati pemandangan malam. ada buaian dan kerusi meja disediakan. dibuka sehingga jam 1 pagi. menarik kan? tapi kami lepak sekejap je dekat situ. kebetulan maghrib sedang menghampiri. 


malam tu, kami tidur dengan nyenyak. ainul? tidur satu katil dia sorang. kesian isna ruang yang minimum. fadhilah beruntung sebab dapat tidur dengan aku. aku tidur sopan. HAHHAHA. weyh korang, entri ini adalah hari pertama. aku akan sambung menulis untuk hari kedua dan ketiga pada entri seterusnya. harap tak bosan menunggu dan baca. terima kasih ya.

bajet kewangan 3hari2 malam di pulau pinang
tiket bas pergi dan balik + hotel 3hari2malam + tiket feri + grab + wonder food museum + tiket bukit bendera ( + tiket gallery bees)  = rm230

bajet hari pertama (makan sahaja)
transfer road ; roti goyang + teh o ais + roti banjir = rm14
fruitmade ; aiskrim + smoothies = rm9
restoran kapitan ; nasi + ayam tandori = rm10
hameed pata special mee ; mee sotong + teh o ais limau  = rm7
total : rm40

untuk bajet hari kedua dan ketiga beserta total, tunggu di entri seterusnya ya? okay aku chau dulu. bbye

hari pertama di pulau pinang
hari kedua di pulau pinang
hari ketiga di pulau pinang

Lirik Lagu Hadapi Legacy Hood

Mieza S | 3/12/2019 10:48:00 AM | 1Comments |
Lirik Lagu Hadapi Legacy Hood


TATO
Diam sejenak sendiri dalam gelap suram mengintai diri masa lalu ,
Tiada abjad mampu disusun tuk gambarkan perasaan aku ,
Angka demi angka terus silih berganti hari demi hari,
Langkah demi langkah yang telah ku mulakan hasilnya hari ini .
Kerja keras usaha tak dipandang , banyak hasil ku dibuang,
Tunduk seketika lihat bumi lutut rebah sujud pada tuhan ,
Kadang usaha mati matian tak hirau siang malam ,
lupa usaha demi usaha tak bererti jika lupa tadah tangan
More walk less talk , work hard in silent whatchu wanna be man ,
Biar sunyi hilang jejak langkah muncul kembali dengan habuan ,
Tawan kembali dari belakang buat mereka yang melawan ,
Aku tetap kedepan , biar yang mengata sebab mereka dibelakang

YLO
Nasib banyak ku elak ku gelak taknak mau suara serak
Asyik banyak tanya kena cucuk dalam eh salah cerita
Juara dalam kisah buat lemas itu minda
Waran yang tak tak seberapa suka nilai dek ! Berpada pada
Hati kosong sakit tu ku tanggung biar aku tak faham hati ini pendam
Lek chill ! weh aku gila weh aku gila weh aku gila
Sanggup silap mata dalam diam benda tu depan mata
Nanti sah yang akan faham bila hidup nomad tu tiba masa
Cari cari peluang yang ada jangan tunggu tunggu ini diri
Hiasi jiwa yang pernah diluka cepat sembuh untungnya tu kan pulih
Arus kini tak selari bak hujan takda pelangi
Walau rebah tak dipandang aku takkan eyyy terus begini

AZZ
Tertekan ambil peluang bertenang di pantai,
Dugaan yang datang kita cuba santai,
Aku cuba bangun cari jalan kita ,
Hilang diri mana boleh jumpa ?
Stop stop wrong way jalan kurang baik,
Skill tung-gang terbalik bagus pergi balik,
Bila balik jaga diri tahan hati,
Jangan sedih jangan sedih lain kali boleh cuba lagi !
Keseimbangan aku imbangkan kejahatan yang kau lakukan,
Langkah demi langkah tebus segala dosa,
Kejar dunia lupa pahala (kadang kala)
Bertembung satu derita tak terkata harap aman d sana ...

Chorus ( TujuJari )
Macam mana ku nak pergi
Apa saja ku hadapi
Yah yah yah yah !
Hadapi hadapi !
Hadapi hadapi hadapi !

AIRSEEYAW
YAW ! sudah aku tekankan orang lain jurusan
Jarang jarang orang sembang depan depan aku
Nega nega nega nega!!! jangan jadi gila gila
Air... A !
Benteng binaan banyak bagusnya sudah selesai soal si dia
Satu maju dia mula adukan Ramai sudah mula buat aduan Nah nah
Layan lagu sambil smoke lu bah nah nah nah
Bunyi hal yang ni ganding mental koyak gema suara kalah Eyeah!!
Bukan senang suluh jalan macam bayang banyang mula hilang
Bukan senang orang pandang bila turun tayang panas baran
Pedang tumpul ku simpan kawan Karang judul itu bukan senang
Susun rumi buat banyak bunyi kaji baris baru faham mata hati

DNL
walau banyak rintangan, sesak berjalan, merentas setiap perit dugaan,
aku jalan kehadapan sendirian tanpa berteman.
sakit tidak tertahan, sedang cari bekalan,
kehidupan, aku simpan, tunggu saat manis kejayaan.
Berbalik Pada Semua ,
Al-kisah Qalam Dunia,
Mantera,
Sihir Tutup Rezeki Gelap Hati , Batu Ikut Jalan Mati.
Berganti, Usaha Selagi Mampu, never give up matlamat nombor satu.
dan aku bersatu untuk maju.yang lalu tinggalkan dahulu.
seruan banyak berbunyi, sasaran datang kemari.
gerak geri satu hati gerak geri dalam seni.
gerakan secara senyap.dalam gelap, tidak toleh kembali woo ! banyak silap.
relax chill layan feel , usaha tanpa penamat jangan sampai kena kill.
okay deal homie tetaplah bersama angkat panji jangan kalah silap mata jadi skill.

Chorus ( TujuJari )
Macam mana ku nak pergi
Apa saja ku hadapi
Yah yah yah yah !
Hadapi hadapi !
Hadapi hadapi hadapi !

© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.