Disclaimer | Author | Contact


Tuesday, September 19, 2017

8Share Dah Luput

Mieza S | 9/19/2017 05:37:00 PM | 0Comments |

8Share Dah Luput


8Share Dah Luput

Setelah beberapa ketika, akhirnya expired sudah duit dalam akaun 8share aku. Hahaha. Entah berapa bulan aku tak bukak dan share. Sebab aku rasa macam bosan gila nak share. Lagipun earning bapak susah nak naik. Macam malas je. Sebab tu lah aku berhenti main 8share. Duit dalam akaun? Adalah dalam 40lebih macam tu. Hilang? Hilang lah. Sadiskan. Sepatutnya dia remind aku. Bagi notis or something. Mungkin ada kot, aku yang tak perasan. Ha entahlah. 40 je. Macam tahik gigi. hahahha Kbye. Aku menulis entri ini sewaktu hujan sedang turun dengan lebat. 

First Giveaway By Blog Buku Pinky!

Mieza S | 9/19/2017 09:17:00 AM | 1Comments |

First Giveaway By Blog Buku Pinky!

First Giveaway By Blog Buku Pinky!
KLIK BANNER/KLIK SINI

SUPPORT ME!! POKUCU Contest

Mieza S | 9/19/2017 09:14:00 AM | 0Comments |

SUPPORT ME!! POKUCU Contest

SUPPORT ME!! POKUCU Contest
KLIK BANNER/ KLIK SINI
Blog ringan, kemas, loading cepat dan pantas. 

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Mieza S | 9/19/2017 09:06:00 AM | 0Comments |

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Giveaway Comel By Syahirah Valiant
KLIK BANNER / KLIK SINI

Monday, September 18, 2017

Kena Tinggal

Mieza S | 9/18/2017 12:22:00 PM | 0Comments |

Kena Tinggal

Kena Tinggal

Selalunya kalau bab tinggal tinggalkan orang ni, aku lah yang selalu kena. Tapi, kalini aku pulak buat orang. Tak, aku bukan jahat. Aku cuma tak sengaja. Serius tak sengaja. Maaf, blog dah macam diari. Hahahaha. takkan nak buat iklan je kan. 

Seseorang rasa macam nak belanja aku tengok wayang. Barangkali nak membalas budi. So, decide nak jumpa hari Ahad. Waktu decide tu contact hari Khamis ke Rabu macam tu. So lepas da decide memang kitorang senyap tak de nak contact bagai. Ahad pukul 2, 3 pagi macam tu baru dia call aku. Nak dapatkan pengesahan tentang esok. 

Ahad pun datang.

Dia macam biasa lah. Selalu lambat. Dia yang selalu lambat atau aku yang terlalu cepat. Masih tak dapat dipastikan. Tengok wayang macam biasa. Entah kenapa ya haritu, dia asik nak cerita pasal perasaan. Dem betul. 

Oh sebelum tu. Bulan 7 kalau tak silap. Itu bulan terakhir aku jumpa dia. And lepastu dia pun berangkat balik kampung memandangkan cuti sem. Sebelum dia cuti sem, ada dia ajak jumpa. Sebab nak cuti lama katanya. Sebab aku bengang dengan dia, aku malas nak jumpa. Sampai lah beberapa bulan lepastu baru aku tergerak hati nak jumpa. Sepanjang tak jumpa tu, mesej pun memang nak taknak. Seminggu pun boleh kira dengan jari berapa banyak kitorang buat conversation. 

Okay, sambung.

Tengok wayang macam biasa. Habis tengok wayang tu kitorang habiskan masa dengan duduk dan bercerita macam - macam. Tentang perasaan aku dekat dia tu dah lama. Jawapan dia selalunya akan berbunyi tak nak bagi harapan. Jadinya, aku berfikir secara logik dan buat segala bagai sebab kenapa dan mengapa dia tak nak aku. 

Ternyata ada banyak sebab. Hahhaaa. So, aku lupakan tentang perasaan aku dengan dia. Yela, bagai langit dan bumi orang kata. Dan benda tu nak setahun jugak. Aku pun tidak la sekali kali nak ada kan balik perasaan dengan orang yang tak nak aku. Kan?
Aku tak tahu apa masalah dia, nak cerita pasal perasaan. Dia cakap lagi sekali benda yang dia selalu cakap dalam telefon. Lepastu dia kata dia takut nanti kalau bercinta kita jadi lain. Takut nanti kalau jadi pape, terus tak nak kawan lagi. 

Lepastu dia cakap, dia nak cuba lah bercinta. Lepastu paling geram dia tanya pasal si bodoh yang aku pernah cerita dalam entri sebelum ni. Aku terus macam. Ah fak gila. Takde mood. Nak - nak pulak dia asyik buat 'kelakar' ulang - ulang sampai aku rasa, serius tak kelakar and aku rasa 'kelakar' yang dua cuba buat tu satu penghinaan.

Aku bangun untuk kali kedua, dia panggil nama aku. Aku terus meluru jalan. Dan dia langusng tak ikut aku nak pergi mana. At least dia tau kan mana aku nak menyorok. Sebab aku bukan berlari. Bukan nak buat drama la. Tap, aku tiba - tiba rasa macam perasaan aku sedang berkecamuk. Aku g tandas dan air mata aku jatuh laju. Mata merah.

Setengah jam jugak. Aku ingat dia ada dekat depan kedai tu cari aku or what. Tapi tak. selepas setengah jam tu, baru dia call aku. Nampak macam dia tak peduli langsung. 

Geram aku.

Aku text dia. Aku cakap nak balik. Dia tanya aku, aku kat mana. Aku cakap aku dah balik. Last mesej dia , dia cakap aku berlagak. Sebab buat bodoh je masa dia panggil. Tak. Lagipun dia yang asik main - main. Aku boleh terima gurauan orang. Tapi bila dah ulang banyak kali, aku rasa benda tu dah ta jadi kelakar and menyakitkan hati. Lagi satu, mata dah merah. Memang tak la nak hadap orang yang aku tengah geram kan. 

Sebelum aku turun, aku tengok dia dekat tempat aku tinggalkan dia. Dia pun dah takde. Aku tinggalkan dia. Dia tinggalkan aku. 

Kena tinggal.

Thursday, September 14, 2017

Glow ‘N’ Win Contest

Mieza S | 9/14/2017 03:01:00 PM | 2Comments |

Glow ‘N’ Win Contest

Glow β€˜N’ Win Contest

Hai u olls. Harini aku nak kongsikan satu berita gembira yang menakjubkan. Hahaha. Nak hadiah tak? Selalu join contest dari blogger je kan? Ni ada satu contest paling kacang nak join dan memang senang nak menang. Cuma ada tuah dengan tak je. Jadi sebelum join tu, doa jela yang baik - baik dan bersangka baik. Ye dak. Rezeki tu kan ada dimana - mana. Hdiah pun gempak. 


Cara Mudah Menang Contest Glow 'N' Win Contest

Glow ‘N’ Win Contest

Syarat - syarat : 
  • Peserta mestilah berusia 18 tahun ke atas
  • 1 resit 1 penyertaan
  • Tertakluk kepada terma dan syarat
  • Pemenang mesti mengemukakan IC atau pasport asal mereka untuk menuntut hadiah dari Ibu Pejabat.


Cara Menyertai Glow 'N' Win Contest
  • Beli 1 ROYAL EXPERT ADVANCED BRIGHTENING CREAM di mana-mana Peniaga Sah / Stokis
  • Cari risalah maklumat di dalam kotak
  • Isi borang dengan melayari laman web : www.royalexpert.co
  • Hantar borang dan tunggu e-mel pengesahan.
  • 2 pemenang bertuah akan diumumkan setiap 2 minggu. 
  • 1 pemenang  bertuah akan diumumkan pada akhir setiap bulan. 
  • 1 pemenang Jackpot akan diumumkan pada akhir kempen. (termasuk penginapan)

Hadiah yang Ditawarkan
  • Tiket penerbangan ke London dengan penginapan yang dibayar 
  • Elaun Pendidikan - bernilai RM 5000 Setiap
  • Telefon pintar (Samsung S8)
  • RM 500 AEON baucar belanja
  • Pakej Percutian Domestik

Berita gembira bagi mereka yang mahu menjadi peniaga. Hanya serendah RM780 sahaja. jangan lepaskan peluang keemasaan ni. Nanti naik harga sampai beribu jangan menangis. Tawaran ni entah kan bila berakhir. Boleh rujuk poster di bawah untuk keterangan lanjut. 

Glow ‘N’ Win Contest

Oh ya. kalau korang tak tahu mana nak beli Royal Expert Advance Brightening Cream sebab tak jumpa - jumpa peniaga/stokis. Hahaha. boleh beli dengan mudah secara online hanya disini --> www.royalexpert.co dan secara langsung berpeluang menyertai Glow 'N' Win Contest! Selamat bercontest u olls. :)

Royal Expert Advance Brightening Cream
Website : www.royalexpert.co/
Facebook Official Royal Expert Group
Instagram @royalexpertgroup

* Kalau korang ada sebarang pertanyaan mengenai cara pernyertaan contest, mahu menjadi peniaga, tak tahu apa itu Royal Expert Advance Brightening Cream, boleh contact nombor dan emel di bawah : Tak pun layari laman web dan media sosial yang lain. Heeee
No telefon : +60356135626
E-mel: info@oewgroup.com

Monday, September 11, 2017

Sedih Dengar Suria Cinta

Mieza S | 9/11/2017 10:49:00 PM | 4Comments |

Sedih Dengar Suria Cinta

Sedih Dengar Suria Cinta

Minggu lepas hampir setiap malam aku mendengarkan suria cinta buat mengisi masa lapang. Selain mendengar lagu - lagu lama yang memang menjadi halwa telinga tika dulu. Ada satu hari tu, tajuk segmen malam tu apa ya. Aku cukup tertarik. Ramai lah yang berkongsi cerita masing - masing. Dan semua tak nak kalah. 

Aku tak tahu kenapa, malam tu malam paling sadis untuk airmata aku. Senang betul aku menangis bila mendengar perkongsian diorang. Betul - betul mengganggu perasaan aku. Macam aku pulak yang kena tinggal. Macam aku pulak yang sakit sebab cinta. Padahal aku cuma pendengar radio je kot. Tapi aku terasa dekat betul dengan diorang. Kenapa entah. Malam tu malam sadis untuk aku. 

Hampir semua yang berkongsi cerita, baik lelaki mahupun perempuan semuanya tentang kesedihan. Derita betul ya mereka. Aku juga pernah mengalami situasi lebih kurang seperti mereka barangkalinya. Sampai - sampai aku mintak, tuhan tu ambil semula lah perasaan cinta pada manusia lain selain keluarga aku. Aku tak kisah kalau tua dan sepi. Asalkan bukan terus - terus sakit. 

Sedih Dengar Suria Cinta

Ramai orang bodoh yang yang baru nak datang, selalu ulang - ulang tanya soalan sama. Bengkak juga aku nak menjawab. Kalau mula - mula benda ni jadi, aku menjawab soalan dengan air mata jurai - jurai laju. Itu dulu. Sebab aku rasa sakitnya betul - betul mencengkam. Sebab aku tak boleh terima kenapa si bodoh tu pernah wujud untuk aku. Terlalu celaka rasanya. 

Aku tau, setiap antara kita pernah merasai hidup sementara dan menikmati cinta dengan si bodoh macam yang aku rasa dulu. Kata orang, pelangi muncul selepas hujan. Begitulah gamaknya. Sekadar penyedap rasa supaya tidak terus kecewa. Dan tak sangka. Dalam ramai - ramai yang pernah hinggap dan menjadi kotor untuk aku, si bodoh itulah yang menjuarainya. Dia betul - betul mengotori kehidupan aku sampai aku cukup terbeban nak ke depan melihat hari esok. Sebab semuanya adalah tentang kegelapan kelam dan malam. Sial. 

Aku ni sampai sanggup jadi manusia yang menerima apa adanya dia. Baik buruk kurang lebih. Konon superwoman dan mahu jadi penyelamat cinta. Mahu jadi perempuan yang disebut - sebut paling bagus. Paling tidak pernah berkira, paling tidak pernah merungut tentang kurangnya. Paling setia waktu susah. Paling mahu ada, walau dia tidak ada kerja. Tiada wang. Aku sanggup je susah. Topap hidup dia yang dah nak mampos tu. Tapi itulah. Si bodoh itu terlalu bodoh untuk berfikir tentang aku. Betul - betul dia pergunakan aku untuk terus hidup. Eh sial untuk kali kedua!

Iyelah. Aku kan tidak sempurna. Cukuplha kalau ada yang dapat terima. Sudah syukur rasa. tapi itulah. Rupanya salah.

Sedih Dengar Suria Cinta


Oh ya, waktu aku menulis entri ini. Aku masih lagi menjadi pendengar setia suria cinta. Waktu ini lagu Sekelip Mata Kau Berubah nyanyian Lestari sedang berkumandang. Ah. Bertambah geram aku. Aku tak peduli pun dengan hidup dia. Mahu hidup atau mati. Kalau mati, baguslah. Semoga mati dengan aman dan menjadi penghuni syurga. Memang itu yang aku mintak. Sebab aku tak suka dia ada walau cuma datang sebagai bayang - bayang. 

Benda ni sudah setahun lalu. Tapi si bodoh ni masih datang - datang minta maaf segala bagai. Sikit pun aku tak terusik dengan maaf dan cakap - cakap dia pasal Tuhan. Bagi aku dia cukup sial untuk cerita pasal Tuhan. Mulut dia terlalu manis untuk cerita pasal Tuhan. Dia layak untuk bercerita tentang siapa pun. Tapi bukan dengan aku. Dulu.

Ya dulu. Dia selalu ulang - ulang maaf dan ulang - ulang mengenang air mata yang kononnya jatuh ditikar sejadah mengenang jahat nya dia waktu aku dan si bodoh masih berdua. Itu cuma cakap - cakap kosong untuk menagih simpati. Ah sial. Aku masih teringat muka gampang dia yang betul - betul minta kena acu dengan senapang patah! 

Si bodoh ini memang paling bagus berlakon ya. Untuk setahun masa yang terbuang. Aku memang terlalu murah dengan peluang dan kemaafan tentang khilaf orang. Sebab aku mahu jadi yang paling baik dan penyelamat kononnya. Aku mahu jadi yang dikenang orang. Bukan dibuang - buang. Selama peluang itulah, tak pernah dihargai. Walau sekali. Bagi aku, manusia berhak mendapat peluang kedua. Bukan kedua tapi selama aku dengan dia. Itu lah peluang yang aku pernah bagi. Tapi dia tak pernah tahu itu adalah peluang. Yang dia tahu, dia mahu pergunakan aku. 

Sedih Dengar Suria Cinta

Sampai aku lari. Aku tak tahan dengan kesialan yang dia simbah. Selama setahun aku lari, dia sentiasa mengganggu. Entah berapa banyak akaun facebook, nombor telefon dia kacau aku. Selama setahun aku berlari itulah, aku betul - betul mengigil takut. Si bodoh ni macam jelmaan langsuir. Takut~

Sampai aku rasa aku dah boleh berdiri. Now, dia ganggu aku balik. Ada beberapa hari aku diam dari mana - mana media sosial. Cuma untuk beberapa hari. Sebab aku tak lepas nak block dia. Aku tahu, dia memang sial. Hahahahaa. Sebab aku taknak dia tahu aku sedang ada. Eh boleh pulak aku pergi berborak dengan dia. Sebab aku nak tahu apa yang dia nak bagitahu aku. 

Jawapan dia :
Nak tunang, hantar rombongan, kawin, hidup bahagia. 

Dia suruh aku tengok kehidupan dia yang sekarang sudah serba ada. Bekerjaya. Sudah bahagia. Sudah yakin mampu memberi bahagia. Sebab selama aku dengan dia, dia tak ada kerja. Merempat. Tak ada duit. Tak ada apa. Serba tiada. Sudah yakin benar dia mahu aku dengan dia. Sebab dia sudah ada semua. Dan mampu bagi apa yang tak pernah aku dapat selama dulu aku dengan dia. Sudah menyesal dengan apa yang jadi dulu dan bla bla bla.

Aku ingat lagi. Dia pakai telefon yang aku bagi. Dia tak kerja. tapi boleh muncul duit untuk beli baju cantik dan sebungkus nasi untuk makan tengahari kepada seseorang. Mengigil aku baca woi. Aku ni dia tak pernah bagi makan walau 1 sen. Dia boleh belanja orang. Nope. Ex dia. Bukan orang lain. Ex dia yang dia selalu text guna telefon yang aku bagi. Bapak tak tahu malu. Muka  kalis tahik ke apa sial. Alasan tanpa rasa bersalah "terhutang budi". Oh aku lupa. Si bodoh ni tak kerja. Barangkali ex dia tanggung hidup. Secebis anak ikan gitu. Patutla. Muka kalis tahik. Tak tahu malu. Tiada perasaan bersalah. Lagi dimarahnya aku. 

Eh sial lah. Kalau dia jadi orang kaya Malaysia pun. Aku tak nak dengan si bodoh macam dia. Aku dah cukup tertekan dengan apa yang pernah dia buat dengan aku. Bagi aku dia memang tak pernah ada perasaan kasihan dan kemanusiaan. Dia paling penting diri. Penyesalan yang tak sudah - sudah dia jaja tu bagi aku cuma tumpuan agar aku terima dia semula. Itulah yang dulu dia selalu jaja. Setiap kali buat masalah. Tak pernah dia tak jaja penyesalan. Dan setiap penyesalan yang dia tabur, digaul rata dengan kisah - kisah sedih dan cerita - cerita tentang tuhan yang tak ada tolak banding. Seolah penyesalah tu penyesalan paling bermakna paling sempurna paling tak akan terulang kali kedua. Eh sial. Penipu! 

Kalau benar sungguh pun penyesalan tu, sikit pun aku tak menyesal kalau tak maafkan dia. Sikit pun tak akan menyesal. Dia nak menyesal dia punya pasal. Tak ada kena mengena langsung dengan aku. Oh ya, dalam banyak - banyak duit, masa, tenaga, perasaan, air mata yang pernah terbazir selama aku dengan dia. Aku cuma ralat dengan telefon. Telefon yang aku pinjamkan sementara dia mahu kerja. Telefon tu entah la dah kemana. Dia tipu sana tipu sini. Dan akhirnya tidak ada telefon lagi yang dia pulangkan. Minta maaf apetah lagi. Ada maaf. Tapi maaf yang celaka. Maaf yang dibuatt saja - saja meraih kasihan. Oh, dia ni aku boleh samakan dengan pengemis sial. Suka meminta - minta dan memaksa. Itulah dia selama dengan aku. Betul - betul menyusahkan. 

Dia yang mahu kerja, marah - marah aku pula pasal telefon tak ada. Majikan nak call macammana. Ah bodoh. Aku pulak yang baik hati nak selesaikan masalah si dungu ni. Dan akhirnya inilah yang aku dapat. Aku hilang telefon paling bermakna dan paling aku sayang. Aku ralat betul. ! Aku marah betul. Telefon tu tidak akan berganti lagi kenangannya. Kenangannya dah mati. Telefon tu sangat bermakna bagi aku. Telefon yang aku kongsi dengan bapak aku separuh. Yela bila lagi bapak aku nak belikan aku telefon kan? Kan? Eh si bodoh ni memang sial. Sebab selama aku dengan dia, tak pernah dia tanya khabar keluarga aku. Dan dia memang tak nak amek tahu. 

Jujur. Selama aku dengan dia juga. Tak pernah satu sen pun aku makan duit dia. Adalah kot. Dia isi minyak motor aku. Yang boleh dikira pakai jari. Selama setahun cuma 2, 3 kali je dia isi. Selebihnya aku. Sampai duit makan dia pun aku kena suap. Minum petang kawan dia pun. Bukan nak ungkit tau. Aku bukan jenis ungkit kisah sial orang. Aku ungkit sebab nak cerita sialnya dia datang hidup orang dan menyusahkan orang lain sebab nak teruskan hidup. 

Sebab tu, kalau ada orang baru datang. Yang dok bertanya - tanya tu. Aku cerita semua. Sampai yang bertanya tu pun nak terasa sendiri cakap aku samakan dia dengan kisah silam aku. Siapa suruh tanya. Siapa suruh terasa. Aku punya suka la nak samakan ke tak. Ni cakap lebat je, buat tak. Tak de bukti pun orang yang tanya tu tak sama macam si bodoh yang aku cerita. Balik - balik sembang. Perbuatan sifar. Aku cakap lebih - lebih kata aku masalah. Meroyan. Bongok la. Macam - macam la aku kena. Eiii. Geram! Kalau taknak disamakan, buktikan. Bukan sekadar cakap lebat sembang kuat.

Sekarang, bila aku kenal orang. Kalau dia berkelakuan atau perasaan aku mengatakan dia sama seperti si bodoh yang aku cerita, terus aku diam dan tinggalkan. Sebab aku tak nak langsung ulang benda sama. Walaupun perasaan aku salah. Biarlah salah, dari aku mengulangi kali kedua

Sesi meluahkan perasaan. Okay, sudah lepas beban. 

Thursday, September 7, 2017

Lirik Lagu Turun Naik Blasta Rap Family

Mieza S | 9/07/2017 03:38:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Turun Naik Oles Trus feat. Blasta Rap Family

Lirik Lagu Turun Naik Blasta Rap Family

Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik turun naik trus

Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik turun naik trus

Ko tingal oles naik turun naik trus
Ko goyang kasih kluar ko punya jurus
De mulai bikin-bikin de akal bulus,
Supaya de rencana bisa berjalan muluusss

Mayde-mayde
Bertu tubi serangan
Yang di bawah umur harap ada pengawasan
Ini sebuah terlalu banyak penampakan
Sampai oknum dong goyang su raba kiri dan juga kanan

Masing masing mulai kasih kluar jurus jurus
Tinggal pilih yang dari kasar sampai mulus mulus
Dan yang ini macamnya de mau tiru Nicky Minaj
Slikan merapat bagi yang mau berminat

Tinggal turun naik
Oles baik baik
Biar dong dapat like
Biar dong nama naik
Moks macam iyokah!

Goyang biasa sajah
Jang terlalu buat ka!
Nanti orang ketawa
Rencana dong su atur walau medan itu lumpur

Tapi dorang siap tempur
Sampai mentari so timbul
Sungguh matih!
Sampai dong nekat!
Jalan kaki pulang pagi
Walau susah tidur nanti

Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik turun naik trus

Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik
Ko tinggal turun naik turun naik trus

Ko tingal oles naik turun naik trus
Ko goyang kasih kluar ko punya jurus
De mulai bikin-bikin de akal bulus,
Supaya de rencana bisa berjalan muluusss,

Permisi duluh mohh!
Ko tabrak masuk
Buang sedikit kata
Semoga dapat diterima

Lihat ko oles banyak yang tertarik
Ko sangat sadis dan juga menarik
Tapi, jang begitu kah!
Banyak yang baku marah
Hanya karena mau goyang dengan koh
Jadi jang terlalu oleh k!
Sebelum ko dapat lego
Dengan sendal swalallow
Eh adoh!
Turun naik of the night
Party
Top hate is the back
Itu dia mace swag
Goyang ular
Sambil putar
Lagu ini
Tambah liar
Sampe nekat bongkar pagar
Itu dorang sudah lapar
I want to lest go
Ladies come lest go
Sombong dong tatto
Biar dong lego
Rumus buta bro
Goyang mulus tohh
Bayar goyang mohh
Itu modus toh

(sumber)

Monday, September 4, 2017

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian

Mieza S | 9/04/2017 11:23:00 PM | 0Comments |

Lanafira Sebuah Butik Muslimah di Atas Talian

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian

Kalau semalam aku sibuk berkongsi cerita pasal rutin penjagaan muka , harini mood nak cerita pasal butik online yang menyediakan pakaian muslimah. Yeay! Gaji lagi beberapa hari je ni. Boleh lah beli sepasang dua. Kalau selesa, boleh beli lagi untuk bulan depan dan bulan - bulan seterusnya. Koleksi baju pergi kerja pun macam dah berkurang. Setiap minggu ulang baju sama. 

Antara koleksi pakaian muslimah yang tersedia di laman web ini ialah kebaya, long dress, dan modern peplum. Apamacam? Sekarang pun memang tengah trending muslimah pakai long dress. Kebaya pulak orang pakai waktu beraya. Memang fesyen ni tengah laris dekat Malaysia. Kalau korang perasan lah. Aku perasan je. Sebab suka stalk ig perempuan - perempuan yang suka kan fesyen dan mahu kelihatan cantik sentiasa. Tapi, jangan takutlah. Aku stalk je, tak buat benda mengarut pun. Okay? 

Butik Online Muslimah LANAFIRA

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian

Apa yang istimewanya tentang butik online muslimah LANAFIRA ni ialah, mereka sentiasa mengikuti perkembangan semasa dan kehendak pelanggan. Warna - warna yang dipilih pun memikat hati dan memenuhi citarasa semua. Korang yang rasa macam nak berfesyen ala - ala muslimah dan menutup aurat boleh jenguk - jenguk LANAFIRA ya. Tak rugi. Rambang mata lagi. Uiiii. Jangan sampai dah berkenan, stock habis pulak. Menangis dekat bucu katil awak oi. 


Alana Kebaya (Kebaya Moden)

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian

Lawa kan design kebaya moden ni? Gabungan dua warna. Harganya cuma RM140 dan free postage. Paling best, mesra wuduk. Memang sekarang semua orang suka cari baju yang mesra wuduk kan? Senang nak solat. Takde lah basah - basah. Saiz bermula dari S sehingga XL. 


Long Dress (Melissa, Myra, Pucci, Sara)

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian
Melissa Long Dress

Long Dress dekat LANAFIRA ni terbahagi kepada empat jenis. Jadi, korang memang boleh pilih mana - mana jenis long dress yang berkenan dengan gaya korang sendiri. Yang dekat atas tu ialah Melissa Long Dress. Amacam? Ayu kan? Warna pun pastel je. Nampak kelembutan dekat situ. Kelebihan Melissa ni, mesra wuduk, bf friendly (sesuai untuk ibu - ibu), kain tak jarang, tak panas. Harga pun sama RM140 termasuk postage. Kalau nak tengok long dress yang lain cuba korang usha sini --> long dress LANAFIRA

Modern Puplum

LANAFIRA | Butik Muslimah di Atas Talian
Modern Puplum
Kalau nak tengok banyak lagi pilihan pakaian muslimah lain yang cantik - cantik, boleh layari info yang disediakan di bawah. Tak payah susah payah nak ke butik semata - mata nak beli baju. Beli je dekat butik online LANAFIRA. Jimat minyak, masa dan tenaga. 

Info Lanjut LANAFIRA
Laman web : www.lanafira.com/
Facebook : Lanafira Official
Instagram : @lanafiraofficial/

Sunday, September 3, 2017

Rutin Asas Penjagaan Muka

Mieza S | 9/03/2017 11:02:00 AM | 0Comments |

Rutin Asas Penjagaan Muka

Rutin Asas Penjagaan Muka

Rutin penjagaan muka ni, tiada yang salah dan tiada yang betul. Semuanya bergantung kepada individu itu sendiri. Macam aku, sebelum ni aku sekadar membersihkan muka menggunakan pencuci muka. Lepastu tidur dengan aman. Selepas bekerja, aku terasa macam nak menjaga muka pulak. Padahal muka aku bersih je. Maksud bersih bagi aku tu muka tak teruk. Tak ada jerawat gajah. Gitulah pada pemahaman seorang aku.

Jadi, bila dah bekerja. Aku interview orang. Produk apa yang okay. Aku baca blog kawan - kawan. Tanya pendapat blogger yang lain. Gagah weyh. Sebab aku ni macam tak peduli pun dengan penjagaan muka aku yang tak pernah dikisahkan. Sekarang baru nak kisah. Dah rasa diri tua. Jadi ini ialah rutin penjagaan muka yang aku amalkan semenjak dua menjak ni. 

Rutin Asas Penjagaan Muka

Selepas interview sana sini, aku memilih produk GARNIER sebagai eksperimen pertama di muka. Memandangkan makcik aku pun guna GARNIER. Jadi, GARNIER adalah pilihan terbaik. Langkah pertama dimulakan dengan bismilah. Keduanya aku akan mencuci muka menggunakan pencuci muka yang selalu aku pakai. GARNIER jugak. Sebelum GARNIER ape tah. Aku lupa. Pencuci muka ni sukahati korang la nak pakai pencuci muka apa pun. Asalkan sesuai dengan kulit muka dan tak mendatangkan apa - apa mudarat gitu. 

Lepas cuci muka aku akan tonyoh muka aku dengan Micellar Cleansing Water GARNIER (juga digunakan untuk menanggalkan mekap) - selalunya aku akan guna sebelum tidur (hari tak pakai mekap). Segala daki hitam dan kotoran tertanggal dengan mudah. Apa yang best dengan Micellar Cleasing Water ni sebab dia adalah 'water'. Kalau makeup remover lain kan berminyak dan mendatangkan perasaan tak selesa (buat aku rasa muka aku tebal - hahahha) 

Rutin Asas Penjagaan Muka

Selepas tonyoh muka dengan Micellar Cleansing Water GARNIER (guna kapas ya - lupa nak mention), aku apply pula Light Complete Milky Lightening Dew Toner GARNIER. Masa mula - mula aku pakai, aku buat dua kali tonyoh. Hahhahaa. Lepastu bila aku baca review orang, aku dah tak buat dah macam selalu. Cukup la sekali aku tonyoh dengan Miceller Cleansing Water. Jadi aku pakai toner ni sapu - sapu (dap dap muka kau). Toner ni wangi tau. Ada bau pati lemon dan kau akan rasa segar. Tapi tidak lah sesegar kau duduk di tempat sejuk. Tekstur nya juga tak meresap dekat kapas (masa mula - mula aku guna kapas). Sebab dia macam, macam mana eh nak cakap. Ala dia macam likat dan pekat. Sebab tu lah kot nama dia pun ada perkataan milky. 

Rutin Asas Penjagaan Muka

Lepas dah dap dap muka dengan toner, aku pakai serum cream ni pulak. Nama panjang dia? Sakura White Pinkish Radiance Whitening Cream (SPF21/PA+++) . Sepatutnya bila aku guna rangkaian GARNIER Light Complete, seharusnya serum cream pun light complete jugak. Tapi aku seakan lebih tertarik dengan cream warna merah jambu ni pulak. Hahaha. Aci lah. Asalkan produk yang sama. Cream ni setiap kali aku pakai dia macam meratakan melembutkan kuli aku - cewah). Cream ni pun wangi. Bau lembut. Aku rasa kalau yang cream warna oren (light complete mesti bau lemon). Oh ya, tak silap aku, cream GARNIER warna merah jambu ni pun ada 3 jenis. Tak tahu lah apa perbezaan semuanya. Aku pilih yang ni, sebab dia ada serum dan moisturizer. Tak payah lah aku nak beli moisturizer dan serum lagi kan? Sekaligus melindungi kulit dari sinaran uv. 

Aku jarang pakai benda ni waktu siang. Sebab nanti aku rasa tak selesa. Maklumlah nak mekap lagi kan? Nanti rasa berat pulak. Jadi aku gantikan dengan produk lain. 

Rutin Asas Penjagaan Muka
Rutin Asas Penjagaan Muka


Lepas dah pakai semua di atas, aku pakai Magic Skinny Primer ni sebagai tambahan. Kegunaannya untuk menghilangkan hitam di bawah mata. Aku dah pakai selama sebulan lebih. Awal - awal kerja dulu (bulan 2) memang bawah mata aku hitam teruk, sebab selalu tidur lambat. Bila pakai benda alah ni, kulit jadi macam ter'cover'. Tak boleh nak terangkan. Tak pandai. Hahaha. Aku suruh adik aku cuba malam tadi, dia dapat rasa perbezaan pakai dengan tak pakai. Teksturnya sangat - sangat ringan. Macam tak pakai apa - apa. Kulit yang di oles dengan Magic Skinny Primer akan rasa macam sekata. Macam dia tutup ruang kosong lah gitu. Sekarang dah tak risau dengan lingkaran bawah mata. Sebab Magic Skinny Primer adalah jalan penyelesaian terbaik! Ni pun firstime aku pakai primer. Jadi tak tahu nak komen banyak. Aku komen yang aku pakai jela.

Itulah sedikit sebanyak yang dapat aku kongsikan di rutin asas penjagaan muka. Aku ulang balik, benda ni bergantung kepada individu. Ni cara aku. cara kau lain. Hahhaha. 

Produk GARNIER ni mudah didapati di mana - mana pasaraya besar seperti Tesco, Giant dan sebagainya. Magic Skinny Primer ni aku beli dekat Althea Korea secara online. Kalau korang nak usha barang lain pun boleh tengok dekat website Althea Korea. Ada macam - macam produk. Best sebab selalu ada diskaun. Okay dah. BBye. Korang yang rajin tu, kongsi - kongsi lah rutin penjagaan muka korang. Nak tau jugak. 

Wednesday, August 30, 2017

Kita Tak Kan Pernah Sama

Mieza S | 8/30/2017 04:44:00 PM | 1Comments |

Kita Tak Kan Pernah Sama

Kita Tak Kan Pernah Sama

Dulu aku selalu rasa kehidupan orang lain jauh lebih hebat lebih seronok berbanding hidup aku sendiri. Dulu aku suka tidur dan menumpang di rumah orang (tumpang mandi dan tumpang makan sebab sekolah pagi, petang ada koko). 

Aku selalu berasa yang mata aku ni adalah sebuah kamera yang sentiasa hidup setiap kali aku bangun untuk merakam kehidupan aku yang membosankan. Jadi, setiap kali aku pergi rumah orang. Aku akan berharap aku dapat pakai mata dia dan dapat tengok kehidupan dia macam mana. Macam aku cakap. Aku selalu berasa, hidup orang lebih baik dari hidup aku. 

Hahahaha. Aku tahu benda tu memang tak patut aku cakap. Kehidupan kita ni ada baik dan buruknya. Tak semuanya akan bahagia. Dan tak semuanya jugak akan terus derita. Kan? Macamlah aku ni. Selalu rasa kehidupan orang sangat bahagia padahal aku bukan tahu semua pun. Bukan aku pernah nampak semua pun. Dan aku pun, macamlah tak pernah ada kehidupan yang bahagia. Takkan lah selamanya aku tak pernah tak suka.

Aku bukan tamak. Aku jugak bukan tak reti bersyukur. Entahlah. Memang selalu suka cakap macam tu. 

Aku ni seorang pendengar setia. Aku suka dengar cerita orang. Kalau orang tak cerita aku tanya. Adalah modal nak buat cerita. Aku ni perempuan oku (fizikal). Banyak dan ramai 'orang' buang aku sebab mungkin tak selesa atau geli. Tak tahu lah kan. Aku kadang berharap paling tinggi, kalau aku terlahir sebagai perempuan sempurna. Atau manusia yang sempurna fizikal. Lepastu pakai baju lawa - lawa, mekap sikit. Semua orang akan kawan dengan aku. Tak macam sekarang ni. 

So, satu hari tu. Aku duduk dengan seseorang yang aku baru kenal. Dia lawa. Pandai. Dah kawin. Ada suami. Bahagia. Walaupun keluarga dia agak tunggang langgang tapi dari cerita dia sangat bahagia. Setakat gaduh sikit tu biasa lah. 

Masa tu aku jadi pendengar setia. Aku dengar dia cerita. Sampai aku terfikir. Okay, bukan semua perempuan cantik tu bahagia dan seronok memanjang. Dia cantik. Tapi dia ada sakit yang aku tak ada. Aku memang oku. Tapi aku sihat. Alhamdulillah. 

Jadi, aku terfikir. Sekecil atau sebesar apa pun nikmat/bahagia atau derita/sakit orang. Jangan cuba - cuba meletakkan kita sebagai dia. Sebab kita terlahir sebagai kita. Kita adalah kita. Kita tetap kita. Tak kan ada orang lain yang boleh jadi macam kita. Cuma kita sorang je mampu. 

Begitu juga halnya dengan orang lain. Belum tentu dia cantik, kita mampu duduk dekat tempat dia. Boleh jadi, dia cantik. Dan ramai orang tak suka. dan sebagainya. Kan? 

Thursday, August 24, 2017

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

Mieza S | 8/24/2017 04:31:00 PM | 1Comments |

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

a. What do you love about being Malaysian?
Saya suka menjadi rakyat Malaysia kerana kita terlahir dalam berbidang kaum, budaya dan agama. Secara tak langsung, sebagai manusia kita dapat menyelam keindahan dan keistimewaan agama dan budaya orang lain. Kita juga hidup aman damai disini. Tiada perbalahan besar yang boleh menjejaskan sebarang ekonomi atau politik negara. Setakat perbalahan kecil itu biasa kerana, sedangkan lidah juga tergigit inikan lagi manusia. Kita saling menerima orang sekeliling dengan seadanya. 

b. Choose your favorite local brand here 
Jenama lokal kegemaran saya ialah PENSONIC
Merdeka! Merdeka! Blogger Contest


c. Select two product from that brand that you love. The Article must contain screenshots of the products mentioned.


Merdeka! Merdeka! Blogger Contest
Pensonic BOLD Series Stand Fan 16" PSF-4502 With Strong Base & Motor

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest
Pensonic PEO-2001 20Litre Electric Oven With Stylish Handle

Untuk pengetahuan semua, Merdeka! Merdeka Sale akan berlansung dari 25Ogos2017 sehingga 31Ogos2017. Ini bermakna jualan murah lagi! Diskaun sehingga 80% untuk barangan terpilih. Esok melekat ketat dekat laman web lazada disini --> Merdeka! Merdeka Sale . Berbelanjalah dengan jimat! 

Quote #26 MiezaS

Mieza S | 8/24/2017 04:00:00 PM | 0Comments |

Quote #26 MiezaS

Quote #26 MiezaS

Di belakang ade hingar celaka
Bersiul memecah hening
Berteriak ramai
Paling kuat paling hebat
Di tikar langit
Burung terbang
Mencaci maki
Mahu kau mati
. 'Dasar babi' .

*ilham datang ketika duduk semeja dengan beloger yang mengutuk depan bersemuka. 
Kau tahu kau siapa. 😏


Quote #25 MiezaS

Mieza S | 8/24/2017 11:19:00 AM | 0Comments |

Quote #25 MiezaS

Quote #25 MiezaS

Langit masih biru,
Waktu aku nyatakan rindu.

Kau buat tak tahu,
Dan terus berlalu.


SGshop Merdeka Giveaway

Mieza S | 8/24/2017 09:54:00 AM | 2Comments |

SGshop Merdeka Giveaway

Klik banner atau SINI

SGshop Merdeka Giveaway
Done like SGShop

SGshop Merdeka Giveaway
Done share SGSHop

SGshop Merdeka Giveaway
Done like Dulu Lain Sekarang Lain

list out at least 1 item that you would like to purchase with SGshop shopping credit, and include the photo and link.



SGshop Merdeka Giveaway
Perfume lady lasting fragrance fresh natural

FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89

Mieza S | 8/24/2017 09:28:00 AM | 1Comments |

FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89

FACE MASK GIVEAWAY by Asyiqin89
Klik banner atau SINI


Nak mask yang ni :


Quote #24 MiezaS

Mieza S | 8/24/2017 09:19:00 AM | 0Comments |

Quote #24 MiezaS

Quote #24 MiezaS



"Wajarkah aku terus menulis. Andai tulisan itu paling dibenci dan dicemuh? 
Atau yang paling buruk dan paling hodoh?"
-
Writing can educate and inspire others. Teruskan menulis walaupun dicemuh. Let me tell you as i opened up about my suicide attempts and starting to write my journey in form of diary, orang banyak jauhkan diri but i have goal in writing which to inspire. You must have one too and keep on believing in that'
-
Awan JebatπŸ’•

MiezaS

Friday, August 18, 2017

Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

Mieza S | 8/18/2017 02:54:00 PM | 1Comments |

Instant Shawl Giveaway by Mamapipie

Klik banner/SINI 

Tuesday, August 15, 2017

Tragedi Luka Ogos

Mieza S | 8/15/2017 05:11:00 PM | 4Comments |

Tragedi Luka Ogos

Tragedi Luka Ogos

Saja lah aku buat tajuk acah - acah macam tajuk novel. Sebelum meneruskan pembacaan, suka untuk aku ingatkan. Entri ini bukan cerpen tau. Ini entri berdarah walaupun cuma darah kering. Hehehee. Tragedik luka ogos ni berlaku pada hari jumaat waktu pagi. 

Situasi kejadian dia macam ni :
Pagi tu aku pergi kerja macam biasa. Jalan licin, berkemungkinan malam tadi (khamis malam jumaat) telah turunnya hujan. Aku pun bawak motor dengan kadar kelajuan yang berkurangan sebab tahu hujan. Tapi bodohnya aku waktu tu, menunggang motor sekali pakej dengan sedang membenci dalam hati. Maksudnya aku sedang mengomel dalam hati tentang ketidakkepuasan hati aku kepada seseorang. 

Lorong kiri yang aku lalu tu menuju ke simpang kiri. Kalau ikutkan, masa tu aku sorang je yang ada dekat lorong kiri (takde kereta dekat depan-belakang pun tak de). Entah macam mana, kelajuan aku tu maintain tau. Tak de laju takde perlahan. Tiba - tiba kereta dari lorong kanan masuk ke kiri. Dia memang bagi signal. Memang ada. Tapi sejurus dia bagi signal dia terus masuk kiri. Terkejut aku. Sepatutnya lepas dia bagi signal tu dalam beberapa saat baru lah masuk kan? 

Ini tidak. Dia bagi signal terus dia tukar lorong serta merta. Babi betul kereta tu. (situasi bagi signal tukar lorong serta merta ni dah banyak kali jadi-memang babi orang macam ni). Mentang - mentang tengah takde kereta. Nak cepat je. 

Jadi, untuk mengelakkan aku langgar bontot dia, aku break. Tayar depan memang tak berepa nak berbunga pun. Kalau dia tak muncul macam setan secara tiba - tiba tak mungkin la aku jatuh. Sebelum ni elok je aku bawak. Hmmm. 

Lepas dah jatuh tu, aku terus betulkan kasut dan berdiri! Aku cuma tunggu orang datang angkatkan motor aku. Hahhahaha. Adalah brother ni (nak g kerja jugak). Dia kata "adik okay tak?". Aku cakap la "okay - okay. Tolong angkatkan motor". Lepas dia angkat tu, belah kanan aku ada kereta berhenti. Kawan kepada brother tadi. Kakak tu tanya aku dua tiga kali. Okay ke tak. Lepas aku cakap terima kasih dua tiga kali aku pun jalan pergi kerja macam biasa. 

Masa tu tak rasa pedih lagi. Sampai ofis aku tengok seluar aku koyak. Dalam masa yang sama aku duk senyum sorang mengenangkan situasi tadi. Aku rasa macam bodoh gila. Jatuh motor, terus menggelabah nak bangun. Sebab aku fikir malu dan nanti orang duk berkumpul pandangan aku. Selagi aku boleh bangun, aku bangun. Melainkan kalau macam kaki patah ke tangan patah ke kepala terhantuk sampai darah mencurah - curah tu. Takdelah aku nak bangun. Hahaha

Tragedi Luka Ogos
Keadaan seluar waktu tu.

Tragedi Luka Ogos
Tragedi Luka Ogos
Tragedi Luka Ogos

Sampai ofis aku masih buat kerja macam biasa. Berlagak macam tak ada apa - apa yang jadi. Balik kerja pun sama. Aku balik macam biasa. Singgah klinik kejap cuci luka. Doktor tampal kapas dekat tempat luka tu. Lepastu balik rumah pun masih berlakon macam tak ada pape. Yang tahu cuma adik aku sorang je masa tu. Sebab dia terperasan. Mak ayah aku memang aku tak bagitahu. Sebab malas. Kalau bagitahu pun, aku tetap kena buat kerja macam biasa. Kena ke sana sini settlekan urusan bapak aku. So, aku diam je malas bagitahu pape.

Doktor kata kapas tu dah boleh cabut esok. Tapi hari Ahad siang tu baru aku cabut. Waktu tu baru lah aku rasa dia punya sakit. Sebab kapas tu dah mengering dengan luka. Masa cabut kapas tu, aku tarik sekali dengan kulit yang baru nak kering tu. Uiiiii sakit dia. Hhahaha. 

Tragedi Luka Ogos
Bahagian warna pink tu sakit

Luka dekat kaki dengan tangan dah kering. Dekat tangan tu macam payah sikit nak jaga. Sebab nak pegang sabun la, nak makan lah. Agak pedih sikit. Hehhehee. Inilah tragedi luka ogos aku. Hahhaha. Kbye. 

Friday, August 11, 2017

Segmen Bloglist 2.0 by Cik Miela

Mieza S | 8/11/2017 03:36:00 PM | 9Comments |

Segmen Bloglist 2.0 by Cik Miela

Klik banner/SINI untuk join

PLANNER GIVEAWAY BY EECA SHYAA

Mieza S | 8/11/2017 03:31:00 PM | 3Comments |

PLANNER GIVEAWAY BY EECA SHYAA

PLANNER GIVEAWAY BY EECA SHYAA
Klik banner/SINI untuk join. 

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com

Mieza S | 8/11/2017 03:28:00 PM | 9Comments |

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 







Assalamualaikum dan salam sejahtera

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 10 Ogos 2017 sehingga 11.59 malam 30 Ogos 2017. Menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan dan menarik untuk dimenangi oleh para peserta.
Semua blogger dijemput untuk menyertai giveaway ini.

Syarat - syarat :-
  • Follow Blog Sponsor 

  • Like Fanpage 

  • Add To Circle Sponsor 
  • Follow Instagram Sponsor  

  • Follow Twitter Sponsor 
  • Buat entri bertajuk Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri. 
  • Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI



17 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 
 1 September 2017


Sekian , terima kasih




ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

Mieza S | 8/11/2017 03:25:00 PM | 2Comments |

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH

Klik banner/JOIN


© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.