Hiking di Gunung Berembun Jelebu - Mieza S Mieza S: Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

November 17, 2017

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu
Line up 19 orang

Kalau korang nak tahu, kejadian hiking di Gunung Berembun Jelebu ni telah berlalu lama. Kira cerita ni dah diperam sampai berulat. Sebulan kemudian baru aku berkesempatan untuk menulisnya secara ringkas buat kenangan dan tatapan kawan - kawan. Jadi, pada 18/10/2017 (Rabu) aku telah menyertai ekspedisi ini sebagai ganti menyambut perayaan deepavali. Ha gitu. Bermakna esok memang genap sebulan aku kenal kawan - kawan hiking. Yeayy kawan baru. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Aku dah lama join group Hiking & Camping Around Malaysia (HACAM) sekadar jadi cctv. Lepastu join pulak group whatsapp. Jadi cctv lagi. Bila ada yang kata nak hiking tu aku bagi nama. Maklum saja, aku ni newbie. Ya memang newbie sangat. Boleh dikatakan Gunung Berembun, Jelebu ni gunung pertama yang aku daki. Kalau dengar - dengar cakap orang gunung berembun ni ala - ala bukit (dak - dak padu punya ayat). Kalau gunung berembun adalah sebuah bukit, makanya ini adalah bukit ketiga yang aku daki selepas Bukit Tabur dan Bukit Teresek, Taman Negara

Untuk membuat entri ni, aku banyak buat carian di google. Sebab aku bukan mahir sangat. Aku pun ikut - ikut orang je. Terima kasih la kepada semua blog yang menjadi bahan rujukan aku untuk aku hasilkan entri ni. 

Gunung Berembun, Jelebu

Ketinggian : 1014 meter
Lokasi : Kampung Pantai Baharu (berdekatan Jelebu), Negeri Sembilan

Kalau korang nak kesana, boleh waze ke Masjid Kariah Pantai. Lepastu kena jalan sikit (naik kereta) dan park kereta di tempat parking yang disediakan. Pandai - pandai lah korang. Hahaha. Gambar pun takde aku nak bagi. Huhu. Apa yang menariknya dekat Gunung berembun, Jelebu ni? Sebelum aku merepek. Aku nak bagitahu benda penting. Yang namanya Gunung Berembun, ada tiga (3) dekat Malaysia. Terengganu, Pahang dan Negeri Sembilan. Aku pergi yang Negeri Sembilan punya sebab dekat dekat Selangor kan? 

Untuk ke Masjid Kariah Pantai, kami ber carpool seramai empat (4) orang. Dua (2) lelaki dan (2) perempuan. Nanti aku kenal kan diorang. Korang sabar dulu. 

Apa yang menarik hiking kali ni? Menarik sebab dapat tengok bangkai pesawat zaman dulu. Tu je? Ya, selain tu dapat kawan baru. Hhahhaa. Seramai 20 orang menyertai pendakian kali ni. Kitorang semua berkumpul di Loji Air Pantai dan mendengar sepatah dua kata dari abam otai yang akan membawa kitorang semua sepanjang perjalanan menuju ke jalan yang benar. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Aku lupa macammana rasanya seberang sungai atas batang pokok besar ni. Waktu pergi rilek je lalu tanpa rasa bersalah. Bila nak balik, aku rasa tak boleh dah lalu atas tu. kalau suruh aku basah lalu air pun aku sanggup. Hhahaa. Sebab dah tak larat gile weyh. 

Aku lupa pukul berapa kami gerak dari starting point (Loji Air Pantai). Aku cuma tahu, kami sampai di Lata Berembun pada pukul 8.27pagi. (betullah kata orang, bila kita melalui sesuatu kita mesti catat benda tu biar ingat - my bad). Sebelum sampai dekat Lata Berembun ni semua laju je jalan. Borak - borak, menyanyi bagai. Aku kat depan. Sebab aku tau aku lambat. Hehehe. Kami berehat beberapa minit dekat sini sebelum menyambung perjalanan. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Lepastu sambung perjalanan untuk ke Gua Kambing. Perjalanan ke Gua Kambing tak teruk sangat. Okay lagi. Aku masih boleh bernafas dengan aman. Masa ni aku dah mula borak sikit - sikit dengan kengkawan yang baru kenal. Oh, sepanjang pendakian. Orang yang paling banyak tolong aku ialah ARA! Dia denganbaik hatinya tukar beg dengan aku sebab beg aku berat. Aku pun tak tahu lah apa benda entah yang aku bawak dalam beg tu. 

Aku ada satu benda kelakar nak share. Jangan gelak! Tapi bukan sekarang. Sebab aku nak sambung tulis pasal Gua Kambing dulu. 

Gua Kambing

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Kami tiba di Gua Kambing pada jam 9.59pagi (merujuk kepada jam aku). Ni lah Gua Kambing. Katanya ada wifi. Haaa gitu. Tak caye naik dulu lah. Kat sini lebih kurang macam RNR, Ada pondok kalau nak singgah untuk solat. Ada jugak yang bercamping dekat sini. Dalam gua tu ada banyak perkakasan memasak kalau tak silap aku. Tapi tak tahu samaada memang ditinggalkan untuk kegunaan pendaki lain atau ada pendaki yang bermalam dekat situ masa kami mendaki. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu
Ni la Gua Kambing
Aku tak ingat kenapa namanya Gua Kambing. Macam ada yang cerita pasal kenapa gua ni dapat nama Gua Kambing. Kalau korang rajin, korang google jela eh. Hahahaha. Sebab aku lost. Kami lepak dekat sini agak lama. Makan cekelat, minum air banyak - banyak. Okay ni dah nak sampai Gunung Berembun ni. Sikit je lagi. Masa dekat Gua Kambing ni, ada yang dah jalan dulu. Aku macam biasa lah. Dekat - dekat dengan orang yang aku biasa je. Sebab diorang pun duduk - duduk lagi. 

Tragedi Kelakar di Gunung Berembun

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Untuk sampai ke puncak Gunung Berembun, kami semua melalui track yang mencanak. Aku dah rasa, aku bawak batu bata dalam beg. Berat woi. Newbie memang banyak songeh. Masa ni aku dah rasa, ah kenapa aku boleh buat keputusan nak sambut Deepavali atas puncak Gunung Berembun ni. Tiba - tiba rasa menyesal pulak. Halah, perasaan menyesal tu biasa lah kan. Sebab mental koyak. Tiba di puncak pada pukul 12 tengahari.

Okay tak sabar ni nak cerita. Jangan gelak! Kau gelak aku sepuk dahi kau dengan seliper. Untuk pengetahuan semua, aku ada bawak bekal nasi dengan sambal telor yang aku masak malam sebelum kejadian. Bertungkus lumus weyh aku masak. Hmm. Sebelum mendaki tu aku ada keluarkan barang - barang yang aku rasa tak perlu dalam kereta. Kebetulan aku keluarkan sekali plastik makanan tu. Dan terlupa masukkan balik dalam beg. 

Sepanjang mendaki ada sembang - sembang pasal bekal yang dibawak. Aku ni poyo je sembang. Padahal benda tu tak de dalam beg pun. Sesudah tiba di puncak Gunung Berembun, aku pun selongkar beg cari bekal. Takde weyh takde. Sedih weyh. Aku ingat aku dapat makan nasi dengan sambal telur. Oh my nikmatnya masa tu. Tapi sekadar angan - angan mat jenin kata orang. Aku sekadar buang masa bawak pinggan. Kahkah. Benci aku ingat benda tu. Buat malu je. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu
Di puncak Gunung Berembun 
Rasa tak syok bila sampai puncak ini je yang aku dapat. Ingat dapat bergambar atas batu lepastu pemandangan luas. Tapi -- Okaylah bye. Lama jugak lepak sini sebelum memulakan perjalanan ke destinasi seterusnya. Okay dah jom sambung. Lepastu tak sabar ni nak tengok bangkai pesawat. Katanya kena melalui 5 buah bukit yang turun naik untuk melihat bangkai tu. Aku dah macam. Ah tak kira penat pun penat la. Aku nak jugak tengok. 


 Gunung Telapak Buruk

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Masa aku sampai Gunung Telapak Buruk, aku tak tengok jam. Padan muka. Sekarang aku tak tahu aku sampai pukul berapa dekat sana. Berjaya meredah 5 buah bukit. Lepastu fikir balik macammana nak balik lalu semula 5 buah bukit tu. Masak ~ Aku ingat dah boleh tengok bangkai kapal terbang. Belum lagi rupanya. Aku kena turun bawah pulak (laluan curam - kedalaman lebih kurang 20 meter ke bawah). Uiii. Penat. Akhirnyaaaa sampai jugak weyh. 

Bangkai Kapal Terbang Perang Dunia Ke 2

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu
Ni geng carpool. Dari tepi Ara, Yen dan Abang Bad

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Amacam? Teruja? Hahaha. ini je yang ada. Katanya lebihan bangkai yang lain sudah dibawa ke muzium. Tak tahu lah muzium mana. Cuba korang cari muzium perang ke kalau ada. Hahaha. Okay selesai. Lepastu kami semua (tinggal 6-7 orang) kembali semula ke puncak Gunung Berembun. Kalau tak silap masa ni dah pukul 4 lebih. Rasanya lah. Aku pun tak ingat dah. Berehat dekat sini lama. Sembang - sembang. Aku banyak mendengar je, sebab aku pendengar yang setia. Aku pun tak ingat pukul berapa kami gerak balik. Hahaaha. Masalah bila semua lupa. 

Lata Berembun

Waktu nak balik tu singgah semula ddekat Lata Berembun memandangkan ada yang nak mandi. Aku nak, tapi sorang - sorang tak nak ah. Malu. Ada sedikit sedutan hasil dari gambar kawan - kawan. Pinjam yeee. 

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Selepas azan maghrib kalau tak silap baru kami bergerak turun menuju ke Loji Air Pantai. Sampai pukul berapa cuba teka? Pukul 8.30malam. Lama kan? Pagi tu aku bangun pukul 4. Seharian aku dekat sana. Lemauuuuuuuu. Memang best pendakian kali ni. Banyak yang aku belajar. Kalau korang nak tau pasal bangkai kapal terbang tu, nanti la aku cari dekat google. Setakat ni sahaja. Bbye.

Hiking di Gunung Berembun Jelebu

Rujukan : 
http://noveltyrose.blogspot.my/2016/09/gunung-berembun-telapak-buruk-pantai.html
http://hikingandgardening.blogspot.my/2016/04/lata-berembun-negeri-sembilan.html
http://merentashorizon.blogspot.my/2017/01/gunung-berembun-jelebu.html
http://moonamoony.blogspot.my/2015/11/hiking-di-gunung-berembun.html
http://thejetnut.blogspot.my/2016/05/outdoor-gunung-berembun-gunung-telapak.html
http://mchiker.blogspot.my/2014/01/gunung-berembun-jelebu-negeri-sembilan.html
http://myfir2u.blogspot.my/2015/02/misi-menjejak-bangkai-pesawat-perang.html

Terima kasih pada semua yang membantu jemput dan hantar dengan selamat, pinjamkan stick, bawak kan beg, pinjamkan head lamp, tunggu aku. Terima kasih semuaaa. Muahhhh.

Ni ha entri berkenaan Kapal Terbang Terhempas.

HACAM info

8 comments:

  1. hehe syoknya... lama dah tak join aktiviti ni.. last rasanya Gunung Berlumut, 2015..
    saya pon jadi CCTV je dlm grup HACAM tu.. :D

    ReplyDelete
  2. wah !! bestnya.. walaupun trek mencabar, bila ada kawan-kawan yang support, jadi seronok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan. hahahhaa. terus jadi tak penat. rasa nak ulang balik

      Delete
  3. Teringin nak hiking gunung berembun ni tapi tu lah..ambil masa lama tak mampu rasanya..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala tkpe kk. gerak awal jalan slow2. jgn dikejar gunung tu.

      Delete
  4. Bestnye hiking. Time bujang dulu, rajin hiking..

    ReplyDelete

terima kasih kerana meluangkan masa membaca dan meninggalkan komen.