Disclaimer | Author | Contact


Tuesday, August 30, 2016

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Mieza S | 8/30/2016 07:29:00 PM | 1Comments |

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

 Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Rasanya ini mungkin kali pertama mendekati krew production untuk rakaman di 'belakang takbir'. Melihat bagaimana krew production buat kerja. Susah juga kan? Kena jaga lighting, sound semua lah. Kalau tak jadi kena ulang sampai jadi, sampai perfect. Sabtu lalu, aku dan beberapa rakan dari #KBBA9 turut sama melalui pengalaman berada dalam dewan di IDCC Shah Alam ketika rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd. Seramai 60 orang artis baru dan lama bergabung meletup dalam acara rakaman #GemaTakbirRaya kali ini. Antara yang datang pada hari itu adalah Waris, Saleem Iklim, Aris Ariwatan, Fee Haiqal, Ameng, Firman, Mel Wings, Rozz Bloodshed, Fadzlee Sufri, Qody, Azmir Arif  dan ramai lagi.

Perasaan aku waktu tu? Hahaha. Nak mengalir air mata sebab eksited. Selama aku dibesarkan oleh emak dan ayah, lagu - lagu diorang yang menjadi dendangan hawa telinga aku. Sampai lah aku dah besar panjang ni. Konon - konon macam satu perasaan yang memang tak dapat nak ungkap. Sebak ada gak. Terfikir macam, dah berusia diorang. Yela, dari kecik aku layan lagu diorang. Tapi, gagah diorang datang nak menjayakan rakaman #GemaTakbirRaya ni. Tabik pada otai - otai lama dan juga artis baru.

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd 


Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Kalau nak tahu, #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd ini akan disiarkan dikaca televisyen pada Hari Raya AidilAdha di TV Al Hijrah. Jangan lupa saksikan ya. Mesti tertanya - tanya kenapa dan mengapa digabungkan artis baru dan lama ni? Ya, kalau nak tahu. tujuannya adalah untuk memartabatkan artis Malaysia dengan melibatkan diri dalam program keagamaan dan kebudayaan. Selain itu, program macam ni juga dapat mengubah persepsi negatif masyarakat yang menganggap artis tidak berperanan dan tidak menyumbang kepada agama, bangsa dan negara.

Tak semestinya jadi artis hanya untuk memberi memberi hiburan kepada peminat semata - mata. Program macam ni memang sangat bagus bagi aku. Banyak nilai - nilai murni yang dapat ditonjolkan. Artis juga sebenarnya berperanan untuk membawa masyarakat ke jalan yang benar.

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Kita selalu complaint bila tengok drama - drama atau apa sahaja rancangan di televisyen dengan memberi komen  - komen negatif. Padahal kita tak tahu, bagaimana susahnya orang - orang yang terlibat samaada secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan rancangan tersebut. Perancangan yang sangat teliti memang diperlukan dalam memberikan hasil yang berkualiti. Pengalaman baru, apabila aku dapat tengok sendiri apa yang terjadi dan berlaku ketika rakaman sedang dijalankan. 

Memerlukan semangat kerjasama yang tinggi dalam kumpulan kerja. Tak sabar rasanya nak tengok hasil dari rakaman #GemaTakbirRaya tempoh hari. Lagipun bukan mudah tau nak bagi arahan pada enam puluh orang. Ada macam bagai ragam manusia dekat dunia ni. Tahniah pada Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd sebab berjaya membuat program macam ni dengan kerjasama seramai 60 orang dalam kalangan artis. Tahniah Tahniah.

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam
Bergambar kenangan bersama KBBA9 dan Kak Noraniza Idris
Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam
Selamat Hari Lahir Kak Noraniza ^_^

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

Mengapa IDCC Shah Alam Jadi Pilihan?

Bila lalu highway nak ke Tasik Shah Alam mesti akan nampak bangunan IDCC Shah Alam ni. Tapi tak pernah sekali pun aku ke sana. Bangunannya yang sangat besar. Terdapat 7 tingkat dan pelbagai fasiliti di dalam bangunan tersebut. Sangat sesuai untuk dijadikan tempat persidangan, pameran, majlis perkahwinan, majlis korporat dan banyak lagi. Paling best, tak payah nak kalut pasal tempat letak kereta. Sebab ada ruang yang besar untuk memuatkan sebanyak 2200 buah kereta dalam satu - satu masa.  

Terdapat 11 Hall Dewan Bonque yang terletak ditingkat atas bangunan dengan ruangan yang sangat besar. Kalau nak tahu, Dewan Bonque ini pernah dicatatkan dalam "Malaysian Book Of Records" pada tahun 2015 sebagai dewan banquet terbesar di Shah Alam. Dan sekali lagi mendapat pengiktirafan dalam "Malaysian Book Of Records" menerusi persembahan 'singa' terbanyak dalam satu masa. Wow! 

Dewan Banquet ini mampu menampung seramai 8000 hingga 10000 orang dalam satu masa. Boleh bayangkan tak besar Dewan Bonque ni? Jadi, kalau rasa nak buat majlis kahwin, boleh buat dekat IDCC Shah Alam ni. Memang sangat puas hati! 

Rakaman #GemaTakbirRaya oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd di IDCC Shah Alam

IDCC Shah Alam

Laman web :  www.idcc.com.my
Emel : enquiry@idcc.com.my
Hubungi : +603 50313333.





Friday, August 26, 2016

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Mieza S | 8/26/2016 07:49:00 PM | 2Comments |

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Pernah dengar SHRDC? Kalau aku, ini mungkin pertama kali. Sebab aku jarang nak ambil tahu nama badan bukan kerajaan dan masih belum banyak membaca. Rasa teruja bila diberi peluang untuk bekerjasama dengan Selangor Human Resource Development Centre (SHRDC). Masa mula - mula sampai bangunan SHRDC, tak pernah terbayang pun dalam ni ada kelas, makmal, auditorium. Tak tergambar dan terbayang. Sebab sekali pandang nampak macam pejabat - pejabat tempat orang bekerjaya.

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Ramai tidak tahu yang sebenarnya Selangor Human Resource Development Centre telah mewujudkan Program Perantisan Kemahiran Belia sejak sekian lama bagi lepasan SPM, SKM Tahap 3 dan Diploma. Penubuhan ini adalah melalui kerjasama diantara Kerajaan Malaysia, Kerajaan Negeri Selangor & Industri. Antara industri yang terlibat bersama SHRDC adalah Panasonic, SONY, Dell, Motorola, ShinEtsu, MEMC dan banyak lagi. Kalau nak sebut satu - satu memang panjang nak menaip. Cukuplah kalau yang membaca tak terlalu pening nak pilih syarikat mana satu jadi pilihan hati. 

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Program Perantisan Kemahiran Belia

Apa yang best mengenai Program Perantisan Kemahiran Belia ialah semua pelajar yang mengikuti program ni tak payah pening - pening nak fikir pasal kerja bila habis belajar. Macam aku cakap tadi, industri yang terlibat bersama SHRDC akan mengadakan temu duga pada tarikh yang ditetapkan oleh pihak SHRDC sendiri atau pihak industri. Andaikata temuduga tu berjaya, lepas je habis peperiksaan pelajar terbabit akan terus diserap masuk ke dalam syarikat berkenaan (untuk program lepasan SPM).

Nampak, terus ada kerja. Ini bukan lagi janji macam universiti yang selalu aku dengar dalam kuliah. 'Awak habis je belajar, kompem akan ada syarikat akan ambil awak. Sebab zaman sekarang memang ramai yang nak orang dalam bidang yang awak belajar.' Daaaa~ Tetap juga kena kehulur kehilir cari kerja. Kan? Kalau tak, kenapa ramai yang menganggur.  

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA

Cerita pasal pengangguran. Lambakan graduan saban tahun juga penyumbang kepada kadar pengangguran di Malaysia. Kalau tengok iklan di laman sesawang penuh dengan kerja kosong dalam kerajaan mahupun swasta. Tapi kenapa masih wujud penganggur? Tu aku tak faham. Semestinya ramai yang berharap dapat bekerja dalam bidang yang pernah dipelajari dulu. Betul tak? Tapi masalahnya kenapa semua iklan mesti ada tulis syarat minima SPM, Diploma dan bla bla bersama pengalaman? Tu aku tak faham. Ingat keluar universiti terus mampu nak dapat pengalaman bidang berkenaan? Paling tidak pun dapat pengalaman di supermarket, pam minyak, fast food. Betul tak? 


Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA
Makmal Solar

Program Perantisan Kemahiran Belia ni serius bagus. Sebab nak jadi sebahagian darinya tidak memerlukan keputusan yang perfect! Cukup lah kalau niat nak belajar tu ada. Lagipun yuran kursus untuk Program Perantisan Kemahiran Belia ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Wah, rezeki ni. Peluang macam ni memang kena tangkap cepat - cepat. Kalau terlepas peluang ni, nak tunggu peluang akan datang memang jauh dan lambat. Sertailah dan jadi sebahagian dari Program Perantisan Kemahiran Belia untuk maju diri, masyarakat dan negara! 

Di SHRDC, mereka lebih mengutamakan latihan praktikal untuk memudahkan para pelajar faham dan terbiasa dengan suasana kerja sebenar dalam alam pekerjaan nanti. Namun, latihan teori juga turut diberikan agar kedua nya berjalan seiringan. 

Program Yang Ditawarkan di SHRDC

Terbuka kepada :
  • Lepasan SPM
    • Indsutrial Automation Engineering (Penyeliaan Kejuruteraan Industri Automasi)
    • Solar Technology (Pemasangan dan Penyelenggaraan Sistem Solar)
    • Manufacturing Technology (Kejuruteraan Teknologi Pembuatan)
  • Lepasan SKM Tahap 3 dan Diploma
    • Malaysia Meister in Mechatronic

Antara sijil yang dianugerahkan selepas tamat pengajian untuk lepasan SPM :

  • MC-091-3:2013 Industrial Automation Engineering Supervision Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 (SINGLE TIER)
  • SEDA, Malaysia
  • Certificate II in Engineering BOX HILL INSTITUTE MELBOURNE, AUSTRALIA

Antara sijil yang dianugerahkan selepas tamat pengajian untuk lepasan SKM Tahap 3 dan Diploma :

  • Malaysian Meister in Mechatronic & Malaysian Skill Advance Diploma (DLKM) 
  • MC-090-5:2013 - Industrial Automation Engineering Management

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA
antara Penganugerahan dan Penglibatan

Kelebihan Program Perantisan Kemahiran Belia

  • Bekerja sambil belajar
  • Yuran ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia kepada semua belia Malaysia.
  • Elaun/Gaji ketika dalam tempoh latihan
  • Manfaat tambahan dari syarikat
  • Tempoh pembelajaran yang pendek
  • Pekerjaan terjamin selepas tamat tempoh belajar 
  • Sekiranya gagal dalam peperiksaan, calon dibenarkan menjawab sampai LULUS
  • Sekiranya gagal temuduga bersama syarikat, pihak SHRDC akan bertanggungjawab sepenuhnya. 
Program Perantisan Kemahiran Belia ni hanya memerlukan sijil SPM sahaja. Bagi yang gagal jangan gundah gulana, kerana SHRDC dengan terbuka akan menerima mereka dan mencurahkan ilmu segala. Pengajar juga bukan biasa - biasa. Mereka semua datang dari industri itu sendiri. Ini memudahkan pengajar menyampaikan maklumat dengan mudah. Penyampaian yang disampaikan juga turut sama berjaya kerana pengalaman mereka itu sendiri. 

Bagi yang masih menganggur dan tidak mempunyai sebarang pekerjaan, rebut peluang ini. Jom Daftar Program Perantisan Kemahiran Belia.

Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA
Sempat Selfie dengan 'go-kart'
Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA
Mesin pembuatan (plastik)


Seronok melawat bilik kuliah dan segala makmal di sini. Selain dari melawat, ilmu juga turut dikongsikan. Hehehe. Menarik. Antaranya adalah perkongsian serba sedikit berkenaan ilmu solar serta ilmu pembuatan (plastik). Kami ditunjukkan bagaimana terjemahan idea dari seorang manusia, dicurahkan diatas sekeping kertas dan menjadi realiti boleh disentuh. Wow. Selama ni kemain aku komen - komen benda ni tak lawa la, simple sangat lah apa lah. Tak tahu pula, pembuatannya sangat rumit! Benarlah, hidup bukan seindah yang disangka. Cewah, nak berbahasa pulak aku.


Untuk maklumat lanjut mengenai program, boleh terus klik pautan ini --> Program Perantisan Kemahiran Belia.
Untuk mengetahui temuduga seterusnya boleh klik pada pautan ini --> Taklimat dan Temuduga Terbuka Program Perantisan Kemahiran Belia .


Peluang Belajar Sambil Bekerja dengan SHRDC Secara PERCUMA
Lakaran Lukisan Pelan

SHRDC juga turut membuka peluang untuk mereka yang mahu menyewa auditorium dan bilik seminar. :)


Hubungi : 

Tel : 603 – 5513 3560
Fax : 603 – 5513 3490
Email : info@shrdc.org.my

Wednesday, August 24, 2016

Pengumpulan Dana Sahabat Uwais

Mieza S | 8/24/2016 10:00:00 PM | 0Comments |

Pengumpulan Dana Sahabat Uwais

Pengumpulan Dana Sahabat Uwais

Semoga Menjadi Anak Syurga

Mieza S | 8/24/2016 09:00:00 PM | 1Comments |

Semoga Menjadi Anak Syurga


This is the amazing moment when a Syrian newborn cries for the first time - after a barrel bomb almost kills his pregnant mother.

Lirik Lagu Damai Yang Hilang Nowseeheart

Mieza S | 8/24/2016 08:00:00 PM | 1Comments |

Lirik Lagu Damai Yang Hilang Nowseeheart

Lirik Lagu Damai Yang Hilang

Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil mengoncangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawapan

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

Anak-anak kecil mengoncangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

Tuesday, August 23, 2016

Adakah Babab Dot Net yang Bersalah atau Perancang Umno Yang Merancang?

Mieza S | 8/23/2016 11:42:00 PM | 2Comments |

Adakah Babab Dot Net yang Bersalah atau Perancang Umno Yang Merancang? 


Adakah Babab Dot Net yang Bersalah atau Perancang Umno Yang Merancang?

Rakan blogger ArzMoha yang prihatin, PM aku di Facebook. Dia tanya URL blog dan tanya aku untuk mendapatkan kepastian tentang gambar. Dia hantar aku satu gambar. Dimana gambar tu aku pernah letak dalam entri Sweetheart DD Cosmetics. Entah macammana ada gambar aku. Aku pun cari lah. Aku taip tajuk entri yang berkenaan. 
"pak menteri umno ni bagi alasan paling bangang dalam sejarah"
Lepastu keluar link banyak - banyak. Aku ke bahagian image. Ternyata ada gambar aku. Mungkin sebab hashtag kot. Entah. Lepastu aku tekan gambar yang pakai baju warna hijau lepastu keluar page macam kat bawah. So aku pun klik pada link tersebut --> http://babab.net/artikel/pak-menteri-umno-ni-bagi-alasan-paling-bangang-dalam-sejarah.html 


Adakah Babab Dot Net yang Bersalah atau Perancang Umno Yang Merancang?

Tapi tak ada pun gambar aku pun dalam entri tu. Tapi kenapa ya boleh jadi macamni? Adakah Babab Dot Net yang Bersalah atau Perancang Umno Yang Merancang? Hmm. Siapa ada jawapan. ? 

Puisi ASEAN 2016

Mieza S | 8/23/2016 09:00:00 PM | 0Comments |

Puisi ASEAN 2016

Puisi ASEAN 2016

KL Zine Fest

Mieza S | 8/23/2016 08:49:00 PM | 0Comments |

KL Zine Fest

KL Zine Fest

OAG Merdekarnnival

Mieza S | 8/23/2016 08:00:00 PM | 2Comments |

OAG Merdekarnnival

OAG Merdekarnnival

Weekend At The Park

Mieza S | 8/23/2016 07:00:00 PM | 0Comments |

Weekend At The Park

Weekend At The Park

Maksud Move On Yang Sebenar Bagi Dia

Mieza S | 8/23/2016 11:17:00 AM | 0Comments |

Maksud Move On Yang Sebenar Bagi Dia

Maksud Move On Yang Sebenar Bagi Dia

Monday, August 22, 2016

Episod 15 : Kau Pergi Jua

Mieza S | 8/22/2016 05:00:00 PM | 0Comments |

Episod 15 : Kau Pergi Jua

Episod 15 : Kau Pergi Jua



aku jalan-jalan sendiri.

tasik permaisuri sunyi sepi. pelik. selalunya pagi-pagi jumaat begini ada juga tiga-empat kerat manusia berjogging. jika ikutkan feel tak larat, dr khamis minggu lepas jadual aku pack giler. mengejar dateline artwork, hal-hal kat kolej lagi, iskandar accident dll. suppose aku ada class kul sebelas nanti. see how la. kalau larat aku pi. kalau tak aku juz siapkan keje-keje puan roha tue kar rumah aje. assignment iklan katanya. ada lagi tiga puluh peratus.

otakku ligat memikirkan hal iskandar. padaku, akulah manusia paling bodoh jika terus-terusan menolak perasaanku sendiri terhadapnya. entahlah. bukan tak sudi tapi aku rasa aku perlu corakkan life aku sendiri. iskandar baik. malahan lebih dr itu. bukan sempurna tp istimewa.

"K, i masih tunggu jawapan dr you...". iskandar memegang erat jari-jemariku. renungannya tajam. aku tahu dia benar2 serius.

"sabarlah, you kan masih tak sihat lagi. get rest k. jangan fikir banyak sangat. nanti keluar kita bincang." aku tahu kata-kataku bisa buat iskandar kecewa lagi. aku lihat dia mengeluh. nasib baik hanya aku dan dia aje kat bilik tuh.

sudah masuk hari kelima iskandar di hospital. doktor masih menasihatkan dia berehat. saban hari aku tidak putus mengunjunginya sampaikan mama iskandar pun dah betah dengan kehadiranku. cuma aku perasan, tan sri ishak kadangkala seperti tidak senang aku melawat anak bujangnya itu. ah, maybe telahanku aje.

"baby... nak buah!", rengek iskandar manja. aku gelihati melihat mimik mukanya. comel!!

"buah apa you nak, buah hati or buah tangan?".

"erm, seriuslah. tolonglah kupaskan mangga tue for me. i nak you suap. pleaseee...!".

"ngada...".

itulah iskandar. karenahnya kadang-kala buat aku terhibur juga. aku bahagia jika melihat dia gembira. namun untuk mengatakan dia adalah untukku masih terlalu awal rasanya. tiga bulan mengenalinya sesungguhnya belum cukup untuk membuatkan aku menerima kehadiran iskandar sepenuhnya. ah, nanti-nantilah.

aku teruskan berjogging. masuk track ketiga aku berhenti seketika. duh, penat juga. lencun satu badan. dah lama aku tak workout begini. sengaja aku freezekan akaun di gym. nak tgok perbezaan. kalau ada perubahan maybe aku akan tamatkan sahaja. bukan selalu pun pegi. takde masa sebenarnya. rutinku hanyalah mengadap pc sahaja.

"auchh..!". aku terbangun.

"aduhh... sakitt!". seorang wanita terjatuh ketika berjogging. aku memapahnya ke bangku berhampiran.

"di mana?".

"sini...", ujarnya seraya menunjukkan ke pergelangan kaki. aku mula mengurut-ngurut perlahan. sesekali dia mengaduh. actually bukan pandai pun. terus-terang, itulah kali pertama aku mengurut orang. perempuan plak tuh. ada sikit-sikit perati nek imah time dia mengurut orang kampung.

"lega?".

"ya, thanks!".

"errmm... pandai awak. saya ira. amira!".

"err... K. panggil aje saya, K." macam pernah kulihat si amira ni tp lupa di mana.

"K?". amira seperti pelik mendengar namaku.

"thanks, K!". aku senyum seraya mengangguk perlahan.

"boleh jalan?".

kulihat amira cuba-cuba melangkah.

"saya tolong...". aku memimpin lembut tangan amira. nyata dia tidak membantah.

tiba di kereta, amira memintaku tunggu.

"awak sudah bekerja?". aku geleng.

"studi, grafik. kadang-kala freelance juga," ujarku jujur.

amira kelihatan menulis-nulis sesuatu.

"nah, ini nombor saya. hubungi jika ada apa-apa ya!".

amira natasya

tel : 012-33246984

amira natasya.. amira natasya... di mana aku dengar nama ini ya? aku membelek-belek not kertas yg dihulur amira itu seketika.

amira sempat melambai2 kepadaku sementelah hilang dr pandangan. aku kembali ke kereta. mood untuk berjogging? hilang begitu sahaja. ah, tiga track. cukup dulu untuk hari nie.

aku menyimpan nombor amira di dalam wallet. selamat!! hidupkan enjin. satu tempat - gerai roti canai di bdr tun razak. ngidam!

dah dua hari aku tersasar untuk ke hospital. cuba-cuba juga menelefon iskandar tapi tak berjawab. mesti dia merajuk aku tak datang mengjenguknya seperti selalu. aku tekad. tamat aje kuliah hari itu, aku bergegas ke damansara.

"ya, encik... cari siapa?". seorang nurse menegurku.

"err, saya mencari encik iskandar. dia takde kat bilik. you tau mana dia pergi?".

"oh, encik syahir iskandar ya? doktor dah benarkan dia keluar semalam. tan sri ishak dan isterinya sendiri yg datang menjemputnya. ada apa-apa yg boleh saya bantu?".

"errmm... tak apalah. thanks!". aku kebingungan. masakan iskandar tidak memberitahu?

aku melangkah keluar dr bangunan hospital. tahan cab - aku ke sri hartamas. rumah is!

"iskandar keluar sama cik puan. maaf ya!".

aku menghempas pintu. geram!

beg sandang ku campakkan ke sofa. habis berterabur keluar buku-buku di dalamnya. dekat setengah jam aku menunggu macam org bodoh kat luar rumah tadi. datang je si bibik tuh bagitau iskandar keluar plak dengan mamanya. tiba-tiba aku terasa syak. seperti ada sesuatu yg buruk berlaku kepada iskandar. aku terbayangkan wajah curiga tan sri ishak tiapkali dia merenungku.

"K, dah makan?".

"eh, abg ada. ingat belum balik lagi. mahu keluar ke? smart semacam je...".

"dinner. ngan ary. mau ikut?".

aku geleng perlahan. no mood!

"gaduh ker?".

"orang kenyang-la. dah makan. thanks!".

aku terus masuk bilik. nanti byk soal plak abg aku nih. tak kuasa nak layan.

aku membelek2 kembali gambar2 aku ketika bersama iskandar. ada la lima, enam keping yg mmg kusimpan. selebihnya kat dlm pc. hatiku tersenyum riang tatkala menatap wajahnya. iskandar seakan tersenyum padaku. manis dan kacak.

"sorry, K. kita tak boleh bersama...". huh? aku berpaling.

"maafkan i. i kena pergi...".

"pergi..? ke mana...".

"maafkan i...".

"tapi kenapa, is... kenapa...". aku mula menangis semahu-mahunya.

bayangan iskandar kian hilang dr pandangan mataku. aku mula mengejarnya.

"is, tungguuuu...!".

K.

P/s : Bukan karya aku.

Episod 14 : Selamat Hari Jadi, Is!

Mieza S | 8/22/2016 04:00:00 PM | 0Comments |

Episod 14 : Selamat Hari Jadi, Is!

Episod 14 : Selamat Hari Jadi, Is!

birthday iskandar.

hari nie juga genap tiga bulan perkenalan kami. 'drama minggu ini' di madam kwan's minggu lalu berkali-kali membuatku berfikir.

ah, patutkah aku menerima saja lamarannya? bingung!

"K, jangan lupa. six o'clock ya. you have to come early, sayang!". masih terngiang lunak suara iskandar di corong telefon semalam.

hampir ke pukul dua petang.

secara jujurnya aku masih belum membeli apa-apa hadiah untuknya. hatiku sedikit berbelah bagi sebenarnya. ah, mau pergi atau rehat di rumah saja? aku berkira-kira sendiri.

"kal! temankan i. klcc!". belum sempat haikal menjawab aku pantas mematikan hp.

klcc.

puas satu klcc kami pusing namun tak jumpa apa-apa hadiah yg sesuai. haikal tarik aku ke topshop. si kal ni mmg 'hantu topshop'.

"tak sesuai...", ujarku.

"mark and spencer?".

"ermm... maybe?". kami gerak ke concourse.

jenuh membelek2, aku memilih sehelai tie dan kemeja-t. habis duit poket aku bulan ni. duh!

tiba-tiba...

"K, aku rasa lebih baik kau jangan pandang kiri...". haikal menyiku.

"napa...". tanpa disuruh aku dah pun menoleh.

iskandar!

dr jauh dengan jelas aku dapat melihat kelibat tubuh iskandar yg sedang berjalan sambil berpelukan dengan seorang wanita. cemburu? perlu ke aku nak rasa camtuh...

apa dia buat kat sini? bukankah sepatutnya dia berada di rumah bersiap-siap untuk acara pada malam nanti?

aku mengerling jam. hampir ke pukul lima setengah.

suruh aku datang pukul enam, konon!

"nah, ambik!". aku mencampakkan barangan yang dibeli kepada haikal. tanpa berlengah aku terus berlalu menuruni eskalator ke P2.

"K, tunggu!".

desa petaling.

"kriiinnng... kriiinnnggg!".

"K...".

"no-kal. please! don't you ever pick up...", aku menegah. hadiah yg dibeli tadi kucampakkan ke tepi. haikal cuma terdiam. dia buat-buat membaca majalah.

iskandar...

"c'mon, baby! where are you...". penat dia mendail. dr tadi K tidak menjawab panggilannya. sms pun tak berbalas. iskandar mula gelisah.

"hai, bang long! sorry lambat. fik temankan lisa shopping tadi...". iskandar pantas mendakap mesra syafik, kembarnya yg juga baru pulang dr luar negara. mereka sama-sama ke australia dulu. tapi kerana menukar jurusan, iskandar memohon pertukaran ke london.

"hello, is. happy birthday, ya! it's for you...". lisa mengucup iskandar.

"uh, thanks, lis. have yourself k. abang ada hal jap. fik, cari mama. jap lagi kita borak ya!".

syafik menarik lisa. mereka ke ruang tengah.

hampir lapan malam.

iskandar mula tak keruan. org kian ramai memenuhi perkarangan banglo mewah tepi bukit itu. masing2 datang mengucapkan selamat untuknya.

iskandar melilau seketika. dia mencari-cari kelibat tan sri ishak.

"papa!".

tan sri menoleh.

"ya, is. kenapa kamu ni. muram aja? tak gembira?".

"is nak keluar sebentar. ambil angin!". belum sempat tan sri ishak menegah iskandar telah pun berlari ke parking bawah.

"sorry, pa!". rav4 biru gelapnya dipandu laju. hanya satu di dalam kotak fikirannya. K!

"K, kau sure tak nak pergi nih? apa pula kata si is tu nanti...". K bungkam. sakit hati sebenarnya membayangkan apa yg dilihatnya tadi di klcc.

siapa perempuan tu agaknya? bukan main mesranya lagi berpeluk-pelukkan dengan iskandar.

ayoo, kes jeles la nih?!

tapi, ah iskandar kah itu? hish, takkan org lain pula... mustahil!

iskandar masih tekun memandu. dia mula membelok perlahan ke jalan mahameru. fikirannya masih lagi berlegar-legar memikirkan soal K. ah, di mana agaknya dia? macam-macam soalan.

tiba di persimpangan sg. besi, iskandar gagal mengawal kenderaan. keretanya terbabas melanggar penghadang jalan. pandangannya gelap. hanya bunyi riuh kedengaran. iskandar kaku.

K!

"K, kau masih berdegil ya?". aku tunduk. malas melayan ema dan aina. sah-sah si haikal yg jadi tukang lapor. dah jenuh dia memujuk aku semalam now giliran minah dua org nie plak. sorry!

"nah, baca nih!". zafir menghulur paper yg baru dibelinya di 7E tadi.

"ada apa...".

"baca aje...".

"anak ahli perniagaan terkemuka kemalangan...". aku terus membaca... membaca dan membaca... uh, kakiku tiba-tiba lemah. rasa nak terkulai time tu gak. aku cuba mengawal diri. serta-merta otakku ligat teringatkan iskandar. apa yg aku dah lakukan??

"fir, temankan aku ke hospital. now!".

"aku ikut...". ema mencelah.

"i pun...".

"hey, kelas macam mana...?".

"ah, takpe. nanti kita bagitau puan roha lah...".

tidak dapat aku gambarkan perasaanku saat itu. memikirkan iskandar, jiwaku bercelaru. tiba-tiba terdetik rasa bersalah di hatiku. menghukumnya tanpa usul-periksa. sekuat mungkin, aku cuba mengawal emosiku. ema di sebelah tak henti2 cuba menenangkanku. zafir memandu.

"is...".

"kamu siapa?".

"err...".

"kami kawannya...".

"kawan?". tan sri ishak mengerut. dia tidak menyangka iskandar punya kawan-kawan remaja seperti itu.

"ya, uncle. kami kawannya. saya ema, yang ini aina, ini zafir dan yg hujung sana tu, K. boleh kami melawatnya, uncle?". aku sedikit gusar dengan pandangan tan sri ishak.

"hey, ini K kan? nak lawat is ya?". seorang wanita tiba-tiba mencelah. yup! aku mengenalinya. itulah mama iskandar. nasib baik kami pernah berjumpa.

"apa khabar aunty! macam mana dengan is?".

"dia ok. cuma luka-luka sikit aje. syukurlah tak apa-apa. masuklah tapi jangan bising-bising sangat ya. dia perlu rehat. aunty dan uncle kamu dah nak balik ni. tengok-tengokkan is ya!." nasib baik ada mama si is nih. aku menarik nafas lega.

"K, kau masuklah. kami lepak di luar aja. nanti apa-apa sms yer!". aku angguk. saat ini hatiku cuma mahu bertentang mata dengan iskandar.

"is...". dari jauh terpancar senyuman di bibir iskandar. nampak dia begitu gembira melihat kehadiran K.

"sorry, i can't move...".

"it's ok. sorry bout last nite...".

"uh, nevermind. hey, you datang ngan siapa?".

"my classmate...".

"uh, ok...".

"i thought you won't come. i sedih...". ada riak2 hiba dalam nada suara iskandar.

"i really miss you. i went to you place malam tadi...". tambah iskandar lagi. kata-katanya kian membuatkan aku rasa bersalah.

"i.. i... i'm... err... sorry...". airmataku mula menitis. aku menangis semahu-mahunya melihatkan keadaan iskandar. perasaan bersalahku begitu menebal. kalaulah aku 'tak buat perangai' malam tadi sudah tentu is tak jadi camni...

"baby, pleaseee... don’t cry. it wasn't your fault, dear. i yang nak careless." aku tunduk. bungkam.

"nasib baik my twin brother follow i. itupun sebab papa i risau i keluar rumah tinggalkan majlis camtu je...".

"your what? twin?".

"yup! syafik, my twin brother. sorry i tak sempat nak introducekan kat you. dia baru balik dr oversea last week."

adoii, mak! sah-sah la yg aku nampak kat klcc semalam tuh syafik, adik kembar iskandar. patutlah mesranya lain macam aje ngan that girl...

(rasa nak hantuk je kepala ni kat katil now! dushh.. dushh... dushhh...).

"baby, kenapa? u orait?". aku angguk. buat-buat ok sebenarnya. walhal dlm hati tuhan je tau perasaanku tika itu...

"tuk.. tukk...".

zack!

"hey, is! sorry aku tak tau kau kemalangan. your mom call tadi bagitau. kau ok?". jelas zack risau. termengah-mengah dia seketika. helmet pun masih kat tangan.

"uh, K kau pun ada. sorry ganggu you guys. aku singgah jap jer nih. dr kelas tadi. terus bergegas ke mari. erm, dah lama sampai?". aku cuma senyum. dalam hati masih lagi salahkan diri sendiri.

dalam diam, aku cuba membisikkan, "selamat hari jadi, is!".

K.

P/s : Bukan karya aku.

Episod 13 : Biarkan Musim Itu Berlalu

Mieza S | 8/22/2016 03:00:00 PM | 0Comments |

Episod 13 : Biarkan Musim Itu Berlalu 

Episod 13 : Biarkan Musim Itu Berlalu

"K, bunga!".

aku kaget. rasanya valentine lambat lagi.

"sapa?".

jessy, rakan sekelasku menggelengkan kepala.

"uihhh... dalam diam rupanya cik abg kita nie ya! K, sapa kasi?". tanya zafir tak sabar. erm, bingung juga ya. aku melihat-lihat seketika. ada kad!

"dariku, untukmu. moga berbahagia selalu...".

ringkas sahaja tulisannya. aku cuba meneka-neka. siapa ya?

"jangan-jangan tasha tak? dia kan dr dulu minat kat kau...". ema mencebik. benci dia mendengar aina menyebut nama perempuan berangan tuh.

"dia kan dah ada pakwe. anak pengetua lagi. takkan kut...", aku cuba sedapkan hati.

"alah, K. jangan-jangan kak kiah, cleaner kolej kita nie tak? kan dia selalu ushar2 kau masa nak gi taruk beg? cun haper. hahahaha...". serentak dengan itu pecah ketawa di kalangan mereka. siyol kau fir! akak cleaner tu kau bagi aku...

sudahnya cerita bunga itu mati di situ sahaja. kemunculan puan roha menjadikan ruang kelas senyap sunyi. masing2 kembali fokus dengan subjek yg diajar.

lunch time.

"K, lepak mana?".

"eon?".

"jom!".

kami berempat menapak ke foodcourt yg terletak di bawah bangunan eon. pot biasa. now baru kul dua belas. masih awal lagi. org tak ramai.

zafir dan aina mencari tempat. aku dan ema ke kaunter no. 19 - gerai favourite!

"berapa, kak?".

"hai sayur je?". aku sengih.

"dua ringgit...". aku menghulur dua keping not kertas seringgit.

"K, beli air ya. soya!". aku meninggalkan ema. dia menunggu nasi goreng.

"hai, K. awal hari ni. sorang je?". aduh, mak! ngan abg air pun jadi ya...

"berempat - mana bleh sorang. nanti ada yg suka ambil kesempatan!". abg air tuh cuma sengih. faham aku bergurau.

"lamanya. nak tercekik aku. abg air tuh ngurat kau lagi yer?!". ujar ema separuh geram.

"layan jer...". celah zafir. aku dan aina hanya tergelak.

hari-hari kami makan di eon. ada la 2, 3 org mat-mat kelantan yg kerja di kaunter jual air tuh notice aku camner. maybe diorang cop aku nie jambu kot. takat sakat2 camtuh je, bukan luak pun.

selasa.

hari cutiku. ingatkan nak lepak umah aje. tetiba pulak si iskandar ajak lunch di klcc. aku pantas bersiap. ok juga. kebetulan ada beberapa urusan di sana. bleh jalan2 sama. asyik terperap aja.

"baby, you want me to come and pick you?".

"no, thanks. i pegi sendiri. lagipun i ada kad lrt...". "oh, ok. so see you around one o'clock ya sayang... muahh!". klik!

klcc.

aku melilau-lilau seketika. waktu sudah hampir ke lunch hour. org kian ramai. sambil2 menunggu iskandar menelefonku, aku melangkah ke topshop - ah, sekadar 'cuci mata' sahaja.

"baby, i kat depan topshop dah. wait u here!".

dr dalam jelas kelihatan sesusuk tubuh iskandar. kekar. aku tersenyum seraya melambai2 perlahan padanya. iskandar datang merapati.

"ada yg you berkenan?". iskandar dah siap kuarkan wallet. aku pantas menggeleng.

"tengok aja!".

"u sure?". aku dah mula menarik tangan iskandar.

"kita makan di mana?".

"i dah book meja kat madam kwan's. tapi kalau u tak suka kita boleh makan tempat lain."

"ermm... ok je. as you wish!". iskandar senyum. manis sekali. itulah yg aku paling gemar tentangnya. senyumannya! ah, cair sekali...

madam's kwan.

"this is for u...". aku melihat kotak kecil itu. apa dia?

pantas aku membukanya...

it's a diamond ring!

oh, iskandar!

"you suka?".

aku tak tau nak kata apa...

"i plan nak bagi you malam valentine nanti. tapi i lupa u said you tak celebrate valentine, so i think this is the right time. i tak leh tunggu sayang... i betul2 dah sayangkan you. ini tanda cinta i pada you. i harap you sudi...".

saat itu, waktu itu mahu sahaja aku terjun dr tingkat 4 suria klcc ke concourse. eh, jap. terjun buat apa - mati la. cemana aku nak ckp aku juga cintakan dia? ERM.

"i tau masih terlalu awal untuk you buat keputusan. ok la, i tak paksa. kalau you dah ready nanti you pakai la cincin tuh. at least i tau, you dah bersedia!".

lidahku kelu untuk terus berkata-kata. inilah pertama kali seorang lelaki melafazkan aku kata-kata cinta - siap ngan cincin sekali. terharu - betul2 aku terharu dan terkedu.

oh, is!

" i mahu you buat keputusannya sekarang ! you pilih i atau dia ?!".

"siapa ?".

" indra !".

"joe, please okay. don’t be so childish la. both of us just a friend. i’m sure that you know about it, rite ? i still love you…".

" arghhh… pergi mampos la dengan kata-kata sayang you tue. you hanya pandai bercakap tapi mana buktinya yang you betul-betul sayangkan i ?!".

"joe! sampai hati you cakap i macam tue. selama nie…".

"listen here, K! i dah bosan dengan segala alasan you tue. apa you ingat i nie tunggul ?! tak tahu apa yang you dan indra buat kat belakang i selama nie ?".

"joe… apa maksud you. i.. i tak faham ?".

"heh, tak faham konon. dah cukup you cuba mainkan perasaan i, K! mulai hari ini, you bebas buat apa yang you think that’s the best for you.

antara kita, cukup sampai di sini sahaja!".

"joe, waittt…!". johan telah pun memecut laju lantis hitam miliknya dan terus hilang dari pandanganku. gelap!

"K, sayang... u ok?".

aku tersentak. huh?

duh, aku berkhayal rupanya.

"sorry...".

ah, panjang cerita. kisah lama. erm, di mana joe agaknya?

K.

P/s : Bukan karya aku.

Episod 12 : Andai Kau Tahu

Mieza S | 8/22/2016 02:00:00 PM | 0Comments |

Episod 12 : Andai Kau Tahu

Episod 12 : Andai Kau Tahu


hampir dua minggu berlalu. aku dan iskandar kian intim. susah nak terangkan sejauh mana keintiman kami. yg pasti, dia terlalu sukakan aku. terlalu. kadang-kala iskandar buat aku jadi segan dan keliru. kenapa? ah, perlukah aku bercerita. seakan membuka pekung di dada. hmm. kisah-kisahku. ya!

aku bukanlah sebaik yg disangka. hidupku penuh noda. aku tak mahu iskandar juga terpalit sama. hari2 ku bergelumang cerita.

lelaki.

datang dan pergi. lee, zieman, edy, DA dan idham. nah, sebut sahaja. cuma antaranya. maaf, aku tak tujukan pada sesiapa. pada yg tahu, tahulah. layakkah aku untuk mendampingi iskandar?

"K, u okay sayang?". aku tersentak.

"macam tak sihat aja... i bawak u ke klinik ya!". geleng.

"it's ok. i'm fine."

"sure?". angguk.

"kalau camtuh kita lunch dulu. nanti habis lunch kita sambung shopping ya. u nak makan apa?".

"apa-apa...".

kami ke secret recipe di bawah lot 10. aku cuma memesan segelas oreo saja. tak berselera.

"sayang, please makan la apa-apa. takkan minum oreo je. kenyang ke?".

"it's ok. u makan dulu. kalau i lapar i order apa-apa later k."

aku membuka hp. saja off tadik. malas diganggu katanya.

uh, ada lima sms baru.

salah satu...

"i saw you u juz now kat isetan. ngan sapa? bf baru ya! wanna meet up?". DA!

aduh... masa bila la plak dia nampak aku nih. hurm. dah lama aku tak jumpa DA. rasanya hampir dua bulan kami terputus hubungan. aku sendiri yg mengelakkan diri. yer lah. separuh mati aku suka kat dia dulu. takkan nak jadi pipi tak mancung... opss, hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong pula. itulah perangai aku. cepat sgt melatah.

"baby, apakata u pindah je tinggal ngan i? my dad nak kasi kunci kondo baru kat hillpark nanti. tak yah la lagi stay ngan you brother. jauh kan nak gi kolej?".

"baby...".

"uh... ya... hah... apa tadi...". duh, sorry. tak sedar plak iskandar tanya aku something.

"kondo... ya... kenapa?".

"u ok ke tak nih... lain macam aja... i cakap pasal kondo la sayang. my kondo kat hillpark tuh. dah siap renovate dah. next month bleh pindah kot. i nak ajak u...".

"no!".

"uh?".

"no... wait... err, maksud i... ermmm... nanti... ya, nanti...".

"nanti? apa yg nanti? u tak sudi...?".

"no. maksud i, awal lagi la nak ckp benda2 camnie. kita pun baru aja kenal kan? cam sekarang nie pun ok apa. hari2 kita jumpa rite?".

"tak sama...". ada nada sedih dalam getar suara iskandar.

aku mati kata. tak tau nak cakap apa. tiba-tiba ternampak kelibat DA. dr jauh dia pun dah senyum2 kat aku. alamak!

"hai, K! lama tak nampak kat gym...".

"oh, dah jarang pergi...".

"kenalkan, iskandar. is, nie DA."

"hai...".

"err, duduklah!".

"no thanks. i tunggu kawan. dia masuk tower records jap. it's ok. saja nak say hi kat u tadi je."

"uh, ok. thanks. bye!".

"bye!".

aku perasan riak wajah iskandar lain macam.

"ex u?". aku buat-buat tergelak. cover sebenarnya!

"ex i...? ermmm... sort of! nape, u jelous? hehehe...". ex ker? ntah la. aku pun tak pasti.

"nothing. saja nak tau...". iskandar menyambung makan. dia pretend cam takder apa-apa. aku dapat rasa dia cam jealous. duh, susah juga ya.

kami ke bangsar selepasnya. si is nak gi butik kawan dia kat dalam BV. saja nak singah-singah. baru buka katanya. aku follow aje.

bangsar village.

"hah, mir. kenalkan... nie la K yg aku dok cerita2 tuh. K, this is my close-close frend, zamir. dia lah tuan punya butik ni. besar kan?".

aku memandang sekitar. boleh tahan juga bussiness butik ni ya. ramai juga pelanggan. kalau ramai contact ok la. aku pasti zamir nie bukan calang-calang.

"iskandar!".

aku dan iskandar berpaling serentak.

"uncle yusoff! eh, untie maya pun ada. what a suprised!".

aku cuma memandang gelagat mereka. bingung seketika.

"oh, sorry. kenalkan... my friends, K. this is zamir, boutique's owner...".

aku dan zamir pantas menyalami kedua-dua uncle dan untie iskandar.

"handsome-handsome teman kamu ya, is!". uncle yusoff memandangku. tiba-tiba aku jadi tak selesa.

"er, untie ngan uncle nak ke mana nih?". nasib baik iskandar pantas mencelah.

"uncle ada meeting ngan klien tadi. untie kamu nie hah, saja mau ikut uncle. bosan sorang-sorang di rumah katanya. dah berapa lama kamu balik ke malaysia? tak dtg jenguk uncle pun?". aku notice, mata uncle yusoff tak lepas-lepas dr melirik ke arahku.

"err... baru lagi la, uncle. tak sempat. insyallah nanti saya datang ya!".

"ok.. ok. kami gerak dulu!".

lega. bukan nak menyangka buruk, tetapi seperti ada sesuatu yg 'aneh' tentang uncle yusoff. riak iskandar juga seakan mahu menyorokkan sesuatu dr pengetahuanku. ah, mungkin andaianku sahaja.

"romantik kan?".

"siapa?".

"you uncle dan untie tadi...". iskandar sekadar mengangguk.

isnin.

aku ke kolej sepertimana biasa. sejak2 dah buka semester baru ni, pergaulanku dengan teman-teman lama agak terbatas. zafir, aina dan ema. boy apatah lagi. sibuk ngan shooting sana-sini. paling kurindu tentunya ema. perempuan separa lelaki itu becok sekali mulutnya. paling kusuka bebelannya. ah, mana dia hari ni. tak datang kelas ke?

"hey, K! apa kau buat kat sini?". aku pantas berpaling.

"zaki!" hampir menjerit aku.

"kau juga belajar di sini ya?". aku angguk. brader, gua dah nak habis pun...

"ko baru daftar ke?".

"a'ah. first sem. mak aku suruh sambung belajar balik...".

"oic. patut la. erm. dah breakfast?".

"skip. aku dah janji ngan cik beyonce kita nak lunch karang. ada kelas now. jumpa ko round 12. wait aku kat entrace kay?". cik beyonce? aku teringatkan sherry, yg rupanya ada iras-iras beyonce sikit.

"sherry u mean?".

"yup! hehehe...".

"orait, sure!".

zaki.

hahaha... tak sangka plak dia pun study sini. bagus gak. patah tumbuh hilang berganti kata orang. at least ada gak ler teman aku kat sini.

tinggal aja lagi dua semester. ah, lamanya. ramai juga yg asyik bersoalku pertanyaan yg serupa.

"K, bila nak habis ni?".

"orang lain kalau umur u dah start kumpul reta tau. kawin!!".

erk.. kawin?!

no way!

perkataan yg paling kugeruni. tidak sekali-kali. jauhkan dr ku ya.

air mataku menitis.

K, u menangis?

no-la. aku menyeka perlahan. teringat mama.

mama dan sengketa papa.

buat sakit hati aja. sampai bila? ya, tak habis2. sudahnya aku dan ika yg jadi mangsa.

last aku balik raya dulu. ada juga ika dan mama bertanya.

"K, raya haji. tak balik?".

aku harap mereka bisa faham keadaanku. K sayangkan mama dan ika. kalian segala-galanya. betapa aku bencikan perempuan sekalipun, ika dan mama terkecuali.

"hey!". aku menoleh. ema!

"nangis? tak maluuu...".

"mana der. yang kau tiba-tiba muncul nie apahal? dah lupa nak bagi signal dah??".

"alah, lepak la. sorang je ke? yg lelain mana...".

"dah masuk kelas. tunggu kau aje...".

"sorry, lambat!". K.


P/s : Bukan karya aku.

Hadiah Tidak Dituntut

Mieza S | 8/22/2016 12:39:00 PM | 3Comments |

Hadiah Tidak Dituntut



Seperti yang dijanjikan, seramai 3 orang pemenang akan dipilih melalui GA Follow dan Like yang telah tamat paada tempoh lalu. Tapi, aku dengan bahagianya menambah seorang lagi pemenang. Malangnya, hanya dua (2) orang sahaja yang respon. Dengan ini, hadiah yang tidak dituntut akan terbatal serta merta. Kecuali dengan budi bicara. Cewah. Penat dah aku tunggu dua (2) orang ni. Tapi tak respon - respon. Dah lama sangat ni. 

Sunday, August 21, 2016

Menang Buku Filosofi Kopi

Mieza S | 8/21/2016 08:25:00 PM | 3Comments |

Menang Buku Filosofi

Menang Buku Filosofi Kopi

Tak sangka aku terpilih dan dipilih dalam Peraduan Tag dan Menang yang dianjurkan oleh Susano Books Malaysia. Alhamdulillah. Rezeki aku. Susano Books Malaysia merupakan salah satu akaun instagram yang menjual buku dari Indonesia. Ada tak dekat sini penggemar buku Indonesia? Aku salah satu nya. Tapi bukan peminat tegar. Sebab terpaut dan tercinta dengan kulit buku yang bersahaja ditambah dengan tajuk yang aku kira sangat segar untuk dibaca. Bagi aku lah. Aku kira ini juga pertama kali aku mendapat hadiah buku dari mana - mana giveaway yang aku join. 

Filosofi Kopi merupakan sebuah buku dari Indonesia. Merupakan kumpulan cerita dan prosa satu dekad. Terdapat 18 buah tajuk cerita yang dikumpulkan di dalam buku Filosofi Kopi ini. Aku baru baca 8 buah cerita. Antara lapan - lapan buah yang aku baca, paling best ialah Filosofi Kopi. 

Menang Buku Filosofi Kopi

Kopi Yang Anda Minum Hari Ini :
BEN's PERFECTO

Artinya :
Sukses adalah
Wujud kesempurnaan Hidup

Pak Seno titip salam. Dia juga titip pesan, kita tidak bisa menyamakan kopi dengan air tebu. Sesempurna apa pun kopi yang kamu buat, kopi tetap kopi, punya sisi pahit yang tak mungkin kamu sembunyikan. Dan di sanalah kehebatan kopi tiwus..., memberikan sisi pahit yang membuatmu melangkah mundur, dan berfikir. Bahkan aku juga  telah diberinya pelajaran," napasku harus dihela agar lega dada ini, "bahwa uang puluhan juta sekalipun tidak akan membeli semua yang sudah kita lewati. Kesempurnaan itu memang palsu. Ben's Perfecto tidak lebih dari sekadar ramuan kopi enak."

Kopi Yang Anda Minum Hari Ini :
Kopi Tiwus

Artinya :
Walau tak ada yang sempurna,
Hidup ini indah begini adanya. 



Kalau berasa nak beli buku Indonesia terjah sini --> Susano Books Malaysia 

GIVEAWAY : 1st Anniversary Blog & My Birthday

Mieza S | 8/21/2016 03:35:00 PM | 4Comments |

GIVEAWAY : 1st Anniversary Blog & My Birthday

JOIN

Book Giveaway by Abam Kie and Friends

Mieza S | 8/21/2016 03:26:00 PM | 5Comments |

Book Giveaway by Abam Kie and Friends


Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

Mieza S | 8/21/2016 03:18:00 PM | 8Comments |

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh



Langgaq Fest

Mieza S | 8/21/2016 02:00:00 PM | 1Comments |

Langgaq Fest

Langgaq Fest

Langgaq Fest




Teaser

Blackout Rumah Api

Mieza S | 8/21/2016 11:00:00 AM | 0Comments |

Blackout Rumah Api

Blackout Rumah Api

Ice Cream oleh Beatburns

Mieza S | 8/21/2016 08:00:00 AM | 0Comments |

Ice Cream oleh Beatburns




Facebook : Beatburns
Insatgram : Beatburns
Twitter : Beatburns

AKTA HASUTAN oleh UPTOSIXTEEN

Mieza S | 8/21/2016 12:05:00 AM | 0Comments |

UPTOSIXTEEN - AKTA HASUTAN


Facebook : Uptosixteen
Instagram : Uptosixteen
Twitter : Uptosixteenband

Saturday, August 20, 2016

Episod 11 : Cinta Datang Lagi

Mieza S | 8/20/2016 11:00:00 PM | 0Comments |

Episod 11 : Cinta Datang Lagi

Episod 11 : Cinta Datang Lagi

aku kian resah. dah hampir ke pukul satu sentengah. mana la si zack nie tak datang-datang lagi. iskandar ralit membaca paper. ingatkan pas mandi tadi terus aje nak blah, bleh pula dia buat dono kat ruang tamu tuh. K mencebik geram.

"dear, meh la sini. dok rapat ngan i. ada story pasal siti nih. u minat siti kan?".

aku buat-buat tak tahu. tak kuasa nak melayan.

"ting tonggg...!". bunyi loceng. aku bernafas lega. terpacul wajah zack di pintu rumah.

"nape lambat...".

"shhhh... is mana?". tak sempat mulutku nak membebel si zack dah menekup.

"is!".

"hey, zack... datang pun. sorang je, kamil mana?".

kamil who?

"kamil keluar. ada hal katanya. you ok?". iskandar pantas mengangguk. dia mengerling tajam padaku seraya mengeyit perlahan. uh!

"jom keluar!".

"hey, ke mana?".

"ada la. ikut aje!".

rav4 biru gelap membelah ke jalan istana seterusnya masuk ke jalan duta. aku hanya jadi pak turut. dalam hati terfikir juga. siapa tuan punya kereta? masakan zack yg masih belajar mampu memilikinya? iskandar kah?

"ke mana kita...".

"ok, sampai!". aku terkebil-kebil sendiri. rav4 yg kunaiki berhenti betul2 di hadapan pintu pagar sebuah banglo mewah di pinggir sri hartamas.

"rumah siapa nie zack?". soalku perlahan sebaik kami menapak turun.

"kita makan tengahari di sini." ish, lain yg kutanya lain yg dijawabnya. zack pun dah jadi dua kali lima ngan iskandar. aku makin bingung.

"hah, is.. zack! lambat balik. pergi makan lekas. mintak sama mak jah kat dapur sana. sejuk nanti lauk2 tu hah."

"sorry, ma. is dr umah kawan tadi. ada hal. kenalkan, K." meskipun agak bingung aku cuba menyalami wanita yg dipanggil 'ma' oleh is tadi.

"K, mama saya...".

oh, mama. aku angguk tanda hormat.

lewat petang.

aku kembali ke rumah. tiba-tiba sahaja hatiku jadi girang. aku sendiri tak tau kenapa. sedetik aku teringat kembali layanan iskandar di rumahnya siang tadi. zack tak habis-habis mengusik kami. aku yg agak tak selesa mulanya kian betah. mama iskandar juga baik. mak jah pun ok. paling aku suka ikan sambal masakannya. berselera.

"tutt... tuttt...". handphoneku berdering.

"hai, baby! dah sampai rumah?". aku senyum sendiri. hatiku berbunga dipanggil begitu.

"erm, dah. baru sampai..", ujarku acuh tak acuh. saja.

"zack mana? dah balik?".

"a'ah. ada hal katanya. nak gi jemput *kamil kat stadium. thanks anyway!".

*kamil - teman baru zack (baru kenal katanya...)

"what for?".

"lunch kat your place tadi. mak jah masak, sedap...".

"hahahaa... suppose i yg cakap thanks kat you coz sudi datang. sorry la tak cakap awal2. saja nak buat suprised."

"i see... hmmm...". duh, romantik la pula mamat nie. kalau la kat depan aku dah sure aku peluk2 dia time nie gak. ayooo, K. cemana nih...

dekat sejam kami berbual. rasa cam sepuluh minit jer. aku pun tak sedar.

"next week my birthday. you kena datang tau! as my very special guest...".

"K... K... kenapa nie?". aku tersentak. abg man menepuk-nepuk bahuku. alamak, berangan rupanya. malu... maluuu...

"ingat sapa?".

mana ada sapa-sapa. erm, abg dr mana nie?".

"gym...". wah, semangat betul abg aku sorang ni. petang-petang ahad camnie pun dia bantai gi gym. no wonder la body pun dah makin ketul2. ala-ala fit gitu. makin sayang lah si ary pas nih...

"K, abg nak kuar dinner kul lapan. ikut?".

"mana?".

"usj. gazebo."

gazebo. lama gak tak lepak sana. dekat je ngan subang jaya. leh ajak haikal sekali. lama juga aku tak kontek dia. teman lama actually. rajin dia join aku jogging petang-petang dulu di tasik permaisuri. apa khabar agaknya dia? aku cuba-cuba mencari nombor telefon si haikal. nasib baik jumpa...

"kal, datang tau. i rindu kat you!".

"ha'ah. iyelah tuh rindu. yg lama senyap apahal...".

"sorry dear... jumpa nanti kita borak2 ya!". klik!

gazebo, subang.

"hello, K! hai, bang man... sorry lambat. i singgah amik my 'papa'...".

"papa you? papa you ikut sekali ker... mana?".

"ish, you nie K. bukan papa i-lah! nie hah - my papa!". aku dan abg man saling berpandangan.

"hi, hisham...".

"K...".

"azman...".

"cute tak?". haiyoo... boleh la tahan. layannnn... kata farah fauzana.

"so apa cerita?". hah, itulah trademark si haikal tiap kali kami jumpa. selagi aku tak bercakap atau memulakan apa-apa, itulah soalan rasmi dia. sementara abg man dok interview si hisham, aku borak-borak ngan haikal. seriously mmg dah lama gila aku tak jumpa dia. al maklumlah dah busy ngan catwalk sana-sini, nak kacau pun segan. tambah pula dah kenal bf baru nih. not bad juga pilihan si haikal kali nie. pilot katanya. entah betul, entah tidak.

"so you seeing someone? cepat la bagitau. tak sabar nih...". aku cuma tergelak.

"nope...".

"tipu!".

"hehehe...".

"baru kenal la. tak berani...".

"alah, bagitau je la. pleasee...".

aku mengalah. satu persatu cerita iskandar aku luahkan pada haikal. nyata dia mmg paparazi yg setia. ah, aku bercerita pun bukan apa-apa. belum tahu pun aku dan si is macam mana. sekadar berkongsi cerita apa salahnya. sekurang-kurangnya ada juga yg mahu mendengar apa yg kurasa saat ini.

"baru semalam? K, u memang bitch!". kami sama-sama tergelak. abg man dan hisham berpaling.

"i pasti dia mmg suka kat you. hah, you janganlah pula nak buat hal lepas nie. layan dia bebaik. ingattt... lelaki baik2 nie bukan selalu muncul tau! tengok macam i...", seraya menjeling hisham. tersipu-sipu mamat tuh.

well, aku akui. aku nie bukanlah baik sangat pun. nak dapat lelaki baik bukannya senang. tambah2 dalam dunia plu nih. susah.

aku kembali mengingati saat lunch tadi. betapa ceria wajah iskandar. dia tak henti2 menceritakan perihal aku waima pada mak jah sekalipun. segan pula. hmmm...

K.

P/s : Bukan karya aku. 

Semak Kelajuan Server Dengan Bitcatcha

Mieza S | 8/20/2016 10:30:00 PM | 1Comments |

Semak Kelajuan Server Dengan Bitcatcha

Semak Kelajuan Server Dengan Bitcatcha

Tangan gatal nak mengetest kelajuan server. Konon. Padahal tak faham sangat pun. Bitcatcha ni betul ke idak? Saja aku berlama - lama dekat sini dan test banyak - banyak kali. Dia punya gred berubah je. Mana satu betul ni?? Nak cuba juga? Tekan sini Semak Kelajuan Server

Episod 10 : Misteri Iskandar

Mieza S | 8/20/2016 09:54:00 PM | 0Comments |

Episod 10 : Misteri Iskandar


Episod 11 : Misteri Iskandar

"K, maafkan aku?".

"ah, semudah itu?", mahu sahaja aku tuturkan padanya.

zack!

ikutkan hati, aku terkilan sebenarnya dengan sikapnya yg menuduhku membabi buta dulu. zack meletakkan segala kesalahan seratus-peratus di bahuku. "ok, no sweat! i'm happy you're back. what's past is past..", aku tidak pasti kata-kataku ikhlas atau sebaliknya.

"ah,K. kau baik...".

"hey, don't mention lagi...".

aku senyum. wajah zack juga kembali ceria. aku menjemputnya datang ke desa petaling untuk dinner.

"kau masak?".

"yup! tak percaya?".

"erm, mesti sedap. what time i shud be there?".

"lagi awal lagi bagus. boleh swimming sekali!".

"ok, set!".

lama dia menghilang. akibat terlalu ikutkan kata hati, hubungan kami berentakan. tapi, ah. mengenali zack. kata-kata reza dulu menyedarkan aku. "zack baran, dia pemarah..".

nah, kesannya aku yg terkena.

"AJ dah tinggalkan aku...", ada nada kesal pada butir suaranya. aku tahu zack sedih. aku cuba cool kan dia.

"datang nanti kita cerita ya!".

petang itu seperti yg dijanjikan zack tiba di rumahku. dia pantas memelukku erat.

"sorry ya!".

"hey, kan dah janji tadi. don't mention...".

"oh, ok. janji!".

"jom, makan! lapar?". kami menikmati hidangan. sambal tumis ikan bilis, masak kicap dan sayur goreng. semuanya lauk kegemaran zack.

"kau masih ingat ya?". ujarnya berselera.

"tentu...".

selesai makan, kami ke ruang tamu. aku memetik suis tv.

"K...".

"ya?".

"aku sedih...".

"AJ?". zack angguk. dia rebah ke sisiku. itulah yg sering kami lakukan dulu. hubungan kami agak rapat. zack dan aku bagaikan pasangan sahabat yg sukar dipisahkan. cuma kehadiran AJ sedikit-sebanyak menjarakkan kami. kemuncaknya, aku dituduh perampas.

"kau masih cintakan dia?".

agak lama zack merenung soalanku. dia bungkam.

"come on, zack... relaks la. kau perlu masa untuk lupakan dia. sabar k?".

"kau masih sendiri?". aku kaget. soalan zack seakan menjeratku pula.

"erm, kira-kiranya...".

"aku dengar kau bersama edy. mana dia?".

ah, zack. perlukah kau ungkitkan aku lagi cerita lama. edy itu tak ubah umpama cerita sampah yg ingin aku campak jauh-jauh. tak kuasa aku nak ingatkan lelaki itu lagi.

kesal?

tak juga. cuma hingga kini aku seperti orang bodoh bila memikirkan bagaimana aku bisa berperasaan terhadap edy.

"kau marah?". aku kembali merenung zack.

"why should i? aku ngan dia hanya kawan ajelah. ooo... pandai nak korek ya!".

"aku happy kalau kau ada someone...".

"no-lah, zack. aku masih single. camnie lagi best!".

"ko free weekend?".

aku pantas mengangguk.

"kenapa?".

"kita ke MT, mau?".

"boleh juga!".

malam minggu.

aku bertemu zack di pintu masuk. kelihatan dia membawa seorang 'anak ikan' baru.

"taste...", usikku perlahan.

"he's yours!".

"what? ko bergurau ya zack?".

"kenalkan... iskandar! is, ini la K yg i cerita tuh!".

gila si zack nih. sejak bila pulak ubah profession jadi match-maker lak nih. erm.

iskandar pantas menghulur salam. aku kaget seketika. tak tau nak cakap apa. memandang seraut wajah iskandar saling tak tumpah seperti azhar sulaiman muda-muda. senyumannya, ah... manis sekali!

"ok, guys! have fun tonight. masuklah, nanti aku follow kemudian."

iskandar dah pun menarik tanganku. ayoo, laju aja budak nih. aku pulak yg teruja lebih2.

keadaan penuh sesak di dalam. kelihatan kelibat beberapa orang temanku. syed, rizal, lotfi, halim. seperti biasa kami bertegur sapa sebelum masing2 membuat hal sendiri. aku turut memperkenalkan iskandar kepada mereka.

rizal senyum.

"koleksi terbaru ke?", desisnya.

"no-la. kawan je. si zack yg bawak. jumpa kat atas tadi." jujur aku mengakui.

"leh caras?". hahaha... ada hati rupanya. cubalah!

"hai, i rizal. u nie handsome-lah! single lagi?".

"sorry, i'm not interested. i'm wif K!". huh, belum apa-apa dah kena. bangga juga aku si iskandar jawab camtuh. yer lah even dia cuma nak elakkan rizal (barangkali?) tapi terasa best gak dlm hati.

"i'm sorry...". aku blur.

"mention your name...".

"oh, no-lah it's fine. diorang tuh biasalah, suka kacau new boy. pepandai lah u ngelak!".

kami ke dance floor. dr jauh beberapa org teman lagi menggamitku. gosh, dah lama rasanya tak ke MT. tak sangka dah sesak camnie.

aku dan iskandar menari hingga pagi. kelibat zack masih juga tak kelihatan. aku menarik iskandar, mencelah di tengah2 dance floor.

"ke mana?".

"cari zack!".

"dia dah balik!".

"uh, how...".

"it's ok. u ngan i malam nie. forget about him. come here, baby...". iskandar telah pun menarikku kembali ke dalam rangkulannya. aku yg kebingungan hanya terpinga-pinga.

"krigg.. kringgg...".

"hellooo...!".

"zack! where have u been last night? puas aku cari...".

"ish, kot yer pun bagi la salam. terkejut aku. ingat sapa la call pagi-pagi buta camnie!".

"pagi opah kau! dah pukul dua belas kau tau. kau gi mana semalam? kau saja ek nak tinggalkan aku ngan si is tuh...".

"alah, relaks la. nape marah2 nih? aku ada buat salah ke?".

"yup, banyak! first, kau tinggalkan aku. kedua, kau kenalkan aku ngan si is pas tuh kau biarkan aje kitorang. dah tuh, is plak mabuk2 malam tadi. aku kena angkut dia bawak balik kau tau!".

"iskandar kat rumah kau lah ye?".

"of course-lah dia kat rumah aku now. apa maksud kau tanya camtuh? aku tak kira kau datang sekarang amik dia. aku wait!". pantas aku letakkan gagang. geram!

"hai, sweety! morning. muka u nampak merah. u cakap ngan siapa tadi?". hah, nie sorang lagi tak reti2. dah pagi pun masih nak morning2 lagi. gerammnyerr!

"u ok?".

"yeah, i'm fine. erm, thought u masih tido lagi...".

"erm. i dengar u bising-bising. ingat apa tadi." alamak, eishh... dia dengar ke aku marah2 tadi? malunya...

"uh, sorry!". iskandar senyum seraya menghampiriku perlahan.

"i miss you...". huh?

"i miss you sepanjang i tido tadi...". ah, mamat nie. sah gila!

"u rehatlah. i buatkan hot choclate!". aku pantas bangkit dr sofa.

"nah, minumlah! nanti sejuk...".

"apa plan u hari nie?".

"no plan yet. tunggu zack datang amik you jer!". agak kasar bunyiku.

"you suruh zack datang amik i?". aku angguk.

iskandar tergelak seketika.

"why?".

"ermm... nothing. it's ok. i boleh balik sendiri. i'm sorry dah susahkan you."

"errr...". iskandar bingkas bangun menghala ke bilik air.

aku terkulat-kulat sendirian. bodoh!

"err, ada towel?".

"ya, ya.. jap. er, nah!".

"thanks!". terpisat aku melihatkan batang tubuh iskandar. kekar gitu. telan liur seketika.

opss!

K.

P/s : Bukan karya aku, 
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.