Saturday, March 30, 2013

Catatan Tanpa Tajuk

Mieza S | 3/30/2013 11:42:00 PM | 2Comments |


Dia masih lagi disitu. Di lorong kesepian. Menanti sinar kebahagiaan yang seakan mempudar warnanya. Tidak mungkin ada lagi gelak tawa. Tidak mungkin ada lagi cinta yang menggembirakan. Dia kesepian. Semakin jua hilang bersama bayang bayang dibawah kepanasan.


Takdir seoalah-olah berlari jauh terhadap yang lebih berhak. Dia terduduk. Di satu sudut, dia terlonglai. Kelemahan mula menjalar. Tidak ada tempat mengadu. Tidak ada tempat menangis. Tidak ada tempat berkongsi.


Dalam kesamaran gelap, dia cuba membangkitkan jiwa yang terluka. Perlahan - lahan meraih kekuatan. Namun luarannya masih seperti semalam. Masih menangis menghujani mata yang kian gersang.


Semalam dia terluka lagi apabila rasa dihina. Terkadang jiwanya memberontak untuk membalas. Agar rasa bermaruah terasa bersisa walau sedikit cuma. Tapi kebaikkan perasaan nya menghalang.


Perlahan berbisik mengatakan , "suatu hari nanti, yang terbuang pasti jua akan dihargai. Cuma masa yang tidak mahu mendekat, mungkin".

Saturday, March 23, 2013

Catatan Tanpa Tajuk

Mieza S | 3/23/2013 09:27:00 PM | 2Comments |



Harini hati memainkan peranan dalam meluahkan kata. Biar dia berduka. Biar dia kecewa. Biar dia sedih. Biar dia berfikir. Hanya sejenak mungkin. Dalam diam, air mata mengalir. Mungkin kerana sudah terlalu lama memendam rasa yang bertaut. Sikit-sikit menghakis jiwa. Dia bertanya. Masih adakah kasih untuknya seperti dulu? Dia bertanya. Mampukah mereka menjadi yang lama? Atau terus begini setelah terbuai dengan cinta seorang kekasih?


Lama dia termenung. Termenung memikirkan kenangan bersama mereka dulu. Dulu keluar bersama. Makan bersama. Gelak bersama. Menangis pun bersama. Tapi kini dia sendiri. Yang lain? Entah. Semakin hilang dalam angin cinta mungkin. Mereka semakin melupakan kenangan. Semakin tamakkan arus permodenan cinta. Semakin dahaga untuk membina tanga-tangga kenangan baru bersama tersayang. Tersayang baru dikenali semalam. Mungkin.


Tak pernah terfikirkah dia semakin mendalami erti kesedihan dalam hatinya? Tak pernah terfikirkah dia rindukan mereka dalam tangisannnya secara sembunyi? Tak pernahkah? Tak pernahkah? Tak pernahkah mengambil sedikit waktu dalam langkah untuk menyingkap rasa sebalik jendela? Tanya padanya. Apa yang membuatnya begini. Tanya padanya mengapa dia semakin kelam. Tanya padanya mengapa semakin menghilang.





Mana mungkin kau akan membuang masa bertanya yang tidak-tidak pada sahabat. Benar kan? Kau cuma tahu menuntun hati kekasih kau yang sedang merajuk jiwanya. Kau cuma tahu memberi ketenangan bersama kekasih kau kala hatinya berduka. Kau sedarkah? Sahabatmu itu semakin mulus hatinya? Menunggu saat dia dihargai seperti dulu? Seperti saat hati kau belum lagi dicuri mana-mana kekasih.


Kau sedarkah? Harinya cuma memikirkan cantuman kenangan yang semakin retak dalam lelahan nafas. Bila kau bahagia, kau semakin memadam cerita tentangnya. Kau bangga bercerita tentang mereka padanya. Kau sedarkah dia terguris? Kerana memendam perasaan yang tersimpan. Tapi kau sedarkah? Saat kau kebuntuan, kau menganggapnya sebagai tempat pencurahan segala bagai. Kau cuma sekadar memainkan perasaannya. Kau bijak mengatur kata saat memerlukan pertolongan. Kau sekadar memperalatkannya.


Dia tak minta kau bahagiakan dia seperti yang kau lakukan pada kekasih. Dia cuma mahu kau menghargai sedikit pengorbanan dan mengingatinya dalam celahan ingatan kau. Agar cerita tentangnya tak pernah terpadam. Meski dia dan kau semakin menjauh. Dia tahu, dia bukan sesiapa untuk memohon seperti itu. Tapi, alangkah manis nya kehidupan andai kau masih seperti dulu. Masih galak berkongsi cerita. Masih gagah mengatur langkah memimpin saat dia terjatuh.


Saat kau masih belum dimiliki. Masih setia menjadi seorang sahabat yang terlalu menyayangi dan memahami. Kau mungkin tak pernah tahu. Dia selalu mengharapkan kau masih setia menjadi yang lalu. Berada disampingnya.





Kau ingat tak? Saat kita masih berbaju sekolah? Sama-sama melangkah menuju kantin. Sama-sama bergelak bila makcik kembali kembali bertanyakan kita mahukan apa. Kau ingat lagi tak? Saat kita tak masuk kelas. Kita melepak di pondok bawah tangga. Berkongsi cerita itu ini. Tak pernah ada titik noktah. Kau ingat lagi tak. Apabila lelaki-lelaki yang dikatakan alian bodoh menganjing kita, kita kutuk-kutuk mereka. Mereka itu ini. Kita tak pernah sedar, tanpa kehadiran mereka, sekolah akan sunyi. Sesunyi jiwanya seperti hari ini.


Kau ingat lagi cikgu-cikgu yang mengajar kita? Mengajar kita tentang ertinya sebuah kehidupan. Kehidupan yang banyak membina kekuatan dan kelemahan dalam setiap butiran langkah. Kau masih ingat, kita berhempas pulas dalam setiap bacaan kerana peperiksaan besar semakin hampir. Dan kau masih ingat? Kala hari terakhir kita melihat mereka semua?


Sudah ada yang berkereta. Sudah ada yang pandai bermotor lagak dewasa. Kita semua semakin dewasa. Aku? Ya aku. Aku tersenyum melihat mereka. Kita semakin matang. Semakin menuju sebuah kehidupan masa hadapan. Masing-masing datang dengan perasaan berbaur. Gembira bahagia dapat bertemu sahabat lama. Takut mengambil keputusan yang kita sendiri cipta tika dulu.


Saat diumumkan, kau mungkin antara yang tercalon sebagai pelajar terbaik. Atau mungkin kau hanya mendapat keputusan biasa-biasa. Atau mungkin kau gagal. Tapi gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya. Apa pun, kertas kecil itu yang menentukan siapa kau pada hari esok. Mungkin. Selepas hari itu berlalu, kehidupan diteruskan. Dan kau, semakin menghilang.





Kau tahu dia terluka? Kau semakin melupakannya. Kau semakin melupakan nilai persahabatan kita yang dulu. Kau lebih gemar dengan yang lain. Dengan si pencinta yang telah kau anggap segalanya. Dia bukan sesiapa lagi. Dia tak lagi jadi kepentingan. Kau tak lagi menjadi sang pelangi yang memberi warna. Kau juga bukan lagi sang teletubies yang sering membuat dia tersenyum. Kau juga bukan lagi tongkat yang gagah memaut saat dia terjatuh. Kau juga bukan lagi si spongebob yang setia. Kau juga bukan lagi si comel yang selalu buat dia bahagia. Kau juga bukan lagi bobot yang mampu memberinya helaian tisu murah saat dia berduka.


Semoga, kasih persahabatan yang pernah terbina antara kita dulu kekal menjadi cantuman retak dalam celahan hatinya yang semakin pudar. Mengharapkan dia tak pernah lupa cerita tentang kita. Biarkan kau bermegah dengan cinta kekasih yang sedang kau lalui. Biar kau buang dia dalam lorong kesepian. Biar kau tamak mengaut rasa bersama kekasih kau. Biar kau bercerita dengan mereka kau bahagia dengan cinta sekarang. Biarkan biarkan.


Biarkan. Lambat laun kau pasti sedar akan kepentingan dia dalam sebuah langkah yang kau aturkan. Biar sekarang dia memendam rasa menunggu kau yang tak kunjung tiba. Semoga suatu hari nanti kau mencarinya. Yang pasti dia masih menunggu kau di situ. Di tempat lama. Tempat kita mengikat tali persahabatan. Tempat kita mencipta kenangan. Kenangan yang semakin kau lupakan.


Dan selalu ingin kau tahu, dia menyayangimu lebih dari si pencinta cinta yang mencintai kau pada hari ini.  :'(

Wednesday, March 20, 2013

Mintak Maaf

Mieza S | 3/20/2013 11:40:00 PM | 5Comments |

Nak mintak maaf dekat semua blogger yang join contest keciik. Buat masa ni kecik tak dapat nak online sebab kecik baru bayar broadband separuh. So, line kene sekat. Harap semua mengerti. Kecik rindu sangat dengan korang semua. Nak baca entri-entri terbaru korang. Tapi apakan daya ni pun hasil ehsan ayah je. Gune broadband dia. Okay la. Pape pun thanx pada yang sudi join GA dan CONTEST yang kecik anjurkan. Mana-mana link yang join tapi tade tu kecik belum update lagi. Harap korang paham jugak yang tu. Terima kasih . Doakan kecik untuk result esok taw ^_^



NAK JOIN ? 
 
1. http://www.kanvasdakwat.com/2013/03/photo-contest-scary-and-horror.html


2. http://www.kanvasdakwat.com/2013/02/first-giveaway-by-kecik.html

Wednesday, March 6, 2013

Tanpa Catatan Biasa

Mieza S | 3/06/2013 02:02:00 AM | 2Comments |




Jadikan aku wanita yang lebih tabah untuk meredah kehidupan saat diri dihujah dengan batu tomahan dan takungan kebencian yang semakin menular dalam jiwanya. 


Aku takut nanti, seandainya aku rebah sebelum sempat untuk berjuang, aku akan dilihat sebagai wanita yang lemah dan langsung tidak punya harga di dalam diri.


Salurkan aku sedikit kekuatan untuk terus melangkah. 

Sunday, March 3, 2013

Tutorial :Tab Menu di Sidebar

Mieza S | 3/03/2013 07:26:00 PM | 1Comments |





Apabila tab menu ditekan, maka paparan yang korang lihat akan terkeluar.


1. Dashboard --> Layout --> Add Gadjet --> HTML/ Java Script --> copy coding ni.


<style>
.kotak navigation {
text-align:left;
width:290px;
color:#333333
}
a.navigation {
cursor:vertical-text;
background-image:url(URL BACKGROUND);
width:75px;
text-decoration:none;
color:#333333;
display:inline-block;
border:2px outset #cecece;
text-align:center;
font:14px Yanone Kaffeesatz;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
a.navigation:hover {
border:2px ridge #cecece;
background-image:url(URL BACKGROUND);
background-position:50% 80%;
background-size:400px;
color:#fff;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
#fh img { max-width:260px;}
 </style>
<center><div class="kotaknavigation">
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('a').innerHTML" >Tajuk 1 </a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('b').innerHTML" >Tajuk 2</a>
<a class="navigation" onclick="document.getElementById('fh').innerHTML=document.getElementById('c').innerHTML" >Tajuk 3</a>
</div></center>
<div id="fh" style="width:270px;color:#333333;font:12px verdana;">
<br /><br /><br />
<center>
Something yang korang nak paparkan before menu tab di click
 </center>
</div>
</center></div>
<div id="a" style="display: none;">
Something yang korang nak paparkan di tajuk 1
</div>
<div id="b" style="display: none;">
Something yang korang nak paparkan di tajuk 2
</div>
<div id="c" style="display: none;">
Something yang korang nak paparkan di tajuk 3
</div>


Paste di ruangan content --> Save


Kecik Rempit?

Mieza S | 3/03/2013 02:06:00 AM | 2Comments |



Perasan tak? Kecik batak nak join semua segmen, dan GA yang dianjurkan ? -_- . Sampai langsung takde entri HOT. Yerk. *muntah kaler biru. Hot lah sangat. Ha, kutuk belakang kutuk belakang. Kang kecik baling batu kat mulut kang. Pekak terus mulut tu tok leh nak cakap. Padan muka. *lupa nak mention, gambar dipetik dari google yang baik hati.


Yeah, lame dah nak kongsi bende ni. Tapi malu, Saya kan perempuan. Nanti cakap bende tak senonoh pulak. Tapi kecik nak berkongsi pengalaman dan bende yang kecik suka buat :)


Apa erk? *garu kepala semua. Bajek memikirkan untuk kecik ye? Borak dengan member bende yang membosankan. Yelah, ingat membosankan. Tapi rupa-rupanya sama geng plak ngan dia. Huhuhu. Tak sangka. :p


Nak tahu x? Kalau tanak, bisukan mata 3 minit pun cukup la. Hahaha. Kalau kecik bosan, kecik merayau-rayau ajak member kat mana-mana jelah untuk mengisi masa terluang. Kalau member bz, pergi sorang habiskan duit minyak pun takde hal. Kat highway tu *highway mini (maklumlah bukan Keyel), kalau tengok ada motor laju sikit je mesti kecik potong. Usha sikit-2. Saja nganjeng cucuk belakang. Motor kitew , motor buruk je. Potong mana dan jela. Janji puas hati. 


Paling best kalau dekat trafik light. Berpeluh-peluh tunggu lampu hijau doe. Lampu tukar je hijau terus masuk gear satu pulas minyak kasi habis baru masuk gear baru dan seterusnya. Yelah motor tak laju. Time gear 1, 2 je boleh speed up. Time gear 3, 4 kalau bernasib baik dapat lah kejar 2 , 3 motor seadanya. Hahah, paling kelakar kalau tak kenal orang, tapi bila main kejar-kejar main hon-hon plak. Disitulah perkenalan bermula. Kawan untuk 5 , 6 minit je selagi ada kat atas jalan tu selagi tu lah dianggap kawan. Nampak tak kesakaian nya disitu?


Ingat lagi masa kerja MC Donals. Baju dia saiz XXL lah gamaknya. Kecik terpaksa hantor kedai sebab ta reti menjahit. Nak kasi kecik sikit. Aleh-2 uncle tu salah buat kod, atau mungkin terlebih amik side. Jadi lawOk plak. Nasib baiklah baju tu masuk dalam tak de la malu sangat kan? Time nak balik lepas amek baju kat kedai uncle, dalam pukul 9 ke 10 lebih macamtu, jalan kan kosong. Adalah pulak kereta Myvi putih ni dok belakang kecik. 


Mungkin kecik salah lorong kod. Dah kecik dok lorong sebelah dia ikut. Palimg hangin bila dia pasang lampu atas dok nyala-2 kat kita. *sakit pulak hati kita. Kecik pun dengan motor buruk tu main ah speed. Walaupun tau kalau nak dibandingkan kecik dengan kereta tu, speed kereta tu lagi laju. Tapi saja nak hilangkan bosan. Sebab budak tu pun memain acah belakang. Dia takkan potong kecik punya. Saja nak main cucuk-2. Arghh ! Hahha, Tapi seronok bah.


2 hari lepas hantar member kat tempat kerja, ada lah abang ni naik motor honda dash. Kecik tak de niat pun nak main motor laju-laju dengan dia. Tapi tah macam mana lepas kecik potong dia, dia potong balik. Dan-dan pulak lepas kecik tinggalkan dia, trafik light merah plak. Dah dok sebelah dia. Takpe sabar je. *malu sikit ngadap dia sebab motor kecik motor buruk :/


LepaS lampu hijau je, kecik bawak laju-laju sedsya yang mampu, tiba-tiba dia potong plak. Dah main hon-hon. Wooo, tak aci. Kecik pon nak hon dia jugak. Kecik pon kayuh ah motor tu lelaju sampai peluh peluh wangi keluar. Ha, hamek kaw. Berkat usaha kecik, dapat gak kecik tinggalkan dia n hon kat dia. Puas hati. Huhuhu. Sekali nak pergi tempat sama daaa. Bila kereta banyak sikit main cilok-cilok. Salah pilih lorong. Dah dia sampai dulu. 


Tu lah pengalaman yang kecik ingat. Tapi paling seronok kalau sampai trafik light kaler merah. Sebab menggelabah nak masuk gear :) Hahhaa. Paling best kalau dapat tinggalkan satu satu motor kat belakang kita. Itu satu kepuasan. Dan kecik bercadang nak sangat ada motor ni . Wooo, suka sangat doe kecik ngan motor ni.






Lagi-lagi kaler biru. Perghh ! Gila plak aku tengok motor ni -_- , *sukaty la nak motor apa pun. Sukati la nak motor laju ke slow. Sukati la nak design buruk ke cantik. Kecik yang suka. Bukan kaw !! Marah ni. Hhaha. Tapi gelak gelak je. 



Tukar lak lampu macam ni. Pehh. Smart siod ! Lagi kecik tataw la. Nasib bukan jadi laki je. Kalau tak. Lama dah kecik buang masa belajar semua benda ni. Lagi satu kecik suka sangat tengok motor ni.




Antara tiga-tiga warna ni warna merah hitam yang paling nampak ohsem. Suka gila usha motor ni lelama. Sampai tuan punya motor dok pandang kecik pelik -_- , *kesah plak. K lah . Tu je. :) Sweetdream *doakan kecik dapat beli motor yang kecik idamkan ye? :) 

Friday, March 1, 2013

Berdomain [dot] com

Mieza S | 3/01/2013 02:47:00 AM | 12Comments |



Saat ini, waktu ini, kecik happy sangat. Ce tanya ce tanya. *ah lambat plak kan korang nak jawab? Kalau korang perasan lah kan, kecik dah berdomain [dot] com. Masih macam tak percaya pulak rasanya. Huhuhu. Seronok taw. Dulu niat kalau buat blog untuk suka-suka je, kalau follower da up sampai seribu baru tukar. Tapi niat tu cuma jadi kenangan je. Bila kawan blogger nak support kecik untuk buat dOmain.


Alhamdulillah. Selesai pun semuanya. Semuanya bermula bila, A k a k Y u m i d a ni post comment ni : 



Kecik ngan muka tak bersalah tambah tahap gaban eksited gitu *ayat nak gempak je. Hahha, Terus lah PM beliau. Lepastu A k a k Y u m i d a kasi link fb rakan blogger tu kdOd. Tak bape nak ingat la. 


Kecik serta merta terus PM beliau. Beberapa hari tu, ni lah jawapannya. :) 




Bahagia je rasa bila nama domain yang kecik nak tu masih boleh digunakan :) Yuhuuuu. Ni im last beliau kasi,



Tadaaaaaa, !!! Terus je bukak blog. Wahh, hepy. Semalam blog tak leh bukak. Terus la im A b a n g B l o g g e r ni. So, semalam dia cakap dia delete dulu, takut kalau ada yang nak jejak blog sudah blog hilang. Waa, macam lah ada orang nak jenguk blog kecik. Ye dak? Hahaha. Tak kisah la , Yang penting , nak ucapkan ribuan terima kasih dekat A b a n g B l o g g e r ni yang sudi nak sponsor domain untuk kecik . Dan tak lupa untuk A k a k Y u m i d a sebab sudi pilih blog kecik yang tak seberapa ni :) Kecik mengharapkan kalian berjaya dalam dunia blog . Sama jugak untuk kecik *pesanan untuk diri sendiri . Huhu


Actually kecik nak mintak tolong. Ada tak sesiapa kat sini yang reti nak daftar kan http://www.maybank2u.com.my/ ? Kalau ada PM kecik segera. ! Kecik  nak try daftar tapi dah try banyak kali. Tension je. Orang dah besar, senang nak berurusan kalau ada pape hal. Dulu sebab tak cukup umur, ni dah cukup umur pun bermasalah lagi. Sakai je -_-


PM kecik please dekat F B. Kecik nak mintak tolong. Harap ada yang sudi nak tolong. :'( Terima kasih.