Monday, March 30, 2020

Selamat Tinggal



aku nak bagitahu, kucing yang selalu kejar - kejar aku balik kerja dulu dah meninggal guys :'( . boleh baca dekat sini; KUCING dan HELMET. dia memang ada menunjukkan tanda - tanda dia sakit. makan pun macam tak lalu. lepastu macam tak bermaya, tidur je kerja. cuma tak sangka secepat ini.

semua gara - gara adik aku terlanggar dia dekat perut. kata mak, lepas adik aku langgar dia macam terkebelakang terkangkang lepastu dia sempat bangun dan jatuh kembali. aku tengok dia tercungap - cungap. aku cuma tengok je. tak pegang pun buat kali terakhir. aku kan takut kucing. aku sedih. tapi tak boleh describe macammana.

dia kena tanam pun aku tak perasan. tahu - tahu lubang dah dikambus. aku ingat adik aku masih tengah gali lubang lagi. rupanya hmm. tapi aku memang taknak tengok pun. aku tak boleh. sedih la. padahal aku bukan rapat pun dengan dia. cuma yela hari - hari aku bagi dia makan.

terkilan sikit bila lately aku macam pemalas nak bagi dia makan. kesian dia. ada satu hari tu, waktu keluar nak sidai baju dia punya marah aku lambat bagi makan. sebiji perangai aku weyh. start dari tu kot, dia macam dah tak lalu tengok nasi/ palet yang aku bagi.

agaknya. orang yang bela kucing tidur makan kucing, peluk tidur cium lagi sedih kalau kehilangan kan? aku pun tak pernah belai - belai dukung dia sebab takut bulu - bulu.

Selamat Tinggal
selamat pulang ke rumah Tuhan, sayang. semoga perjalananmu baik - baik sahaja. semoga Tuhan menjagamu dengan ramah. semoga malammu sentiasa ditemani kawanan yang lain dan tidak merasa sepi seperti disini. semoga hujan panasmu sentiasa dipayungi.

ah. sakitnya bila menulis tentang 'seseorang' yang tidak akan kembali.

Sunday, March 29, 2020

Lirik Lagu 3 Kucing Ariff Bahran, Yonnyboii, Adam E

Lirik Lagu 3 Kucing Ariff Bahran, Yonnyboii, Adam E

Tak usah takut salah
Tak usah takut salah
Tak usah takut salah

Dua tiga kucing mu berlari
Mana nak sama dengan kucing ku lain
Entah mana kau datang dari mana
Aku bukan budak baru nak try lain

Dua tiga kucing mu berlari
Mana nak sama dengan kucing ku lain
Entah mana kau datang dari mana
Aku bukan budak baru nak try lain

Sudah lah sudah lah
Sudah lah ku mencoba
Lain cara ku bikin nak buat mu rasa lain
Dulu hanya mampu berangan
Ada bakat kenapa simpan

Curiga apa yang kan terjadi
Jika ku berpatah balik
Kalau aku berhenti
Ada masalah yang kau boleh bicara
Biar pun aku sunyi
Gembira tak boleh dibeli

Apa yang kau buat semuanya kata gila
Dulu ku jatuh semua nak buat lupa
Biarlah tutup mata dan telinga
Dari kucing nanti aku jadi singa

Bukan mudah untuk bangkit dari jatuh
Susah atau senang jangan lah mengeluh
Bukan mudah untuk bangkit dari jatuh
Susah atau senang jangan lah mengeluh

Apa ku buat mereka tak faham
Mereka cuma mampu mendengar dan mengencam
Mereka suka reka berita macam-macam
Tak pe lah aku faham saja layan dalam diam

Okay…

Dua tiga kucing mu berlari
Mana nak sama dengan kucing ku lain
Entah mana kau datang dari mana
Aku bukan budak baru nak try lain

Tak usah takut salah
Tak usah takut salah
Tak usah takut salah

Siapa nama dia
Macam pernah nampak
Ingin buat nama
Bukan cara biasa

Ku banyak cita-cita ingin terbang dengan nasa
Sentiasa ku berdoa cara untuk kekal lama
Dengar dulu bicara ku
Ku hamba engkau ratu
Patah kalau cakap dulu
Perhati adalah asset ku

Yeah macam mana ku kat sini
Naik atas langit seperti ku aladdin
Esok lusa mungkin ku bukan lah kat sini
Tapi yang penting ku buktikan ku lain dari lain
Yeah…
Bukan mudah untuk bangkit dari jatuh
Susah atau senang jangan lah mengeluh
Bukan mudah untuk bangkit dari jatuh
Susah atau senang jangan lah mengeluh

Apa ku buat mereka tak faham
Mereka cuma mampu mendengar dan mengencam
Mereka suka reka berita macam-macam
Tak pe aku faham saja layan dalam diam

Okay…

Lirik Lagu Nyawa Ismail Izzani

Lirik Lagu Nyawa Ismail Izzani

Di saat ku gelita
Di selimut sengsara
Kau bagai bintang bersinar
Dan bila ku terluka

Dihiris kisah lama
Kau kaburi semua bayangan
Ku berharap tertulis
kita selamanya

Kau hadir dalam mimpiku
Dalam setiap doaku
Terangilah cinta ini
Agar bahagia

Kau hadir memeluk jiwa
Jawab segala tanda tanya
Kau satu-satu lah nyawa
Bagaikan udara

Dan bila ku terluka
Dihiris kisah lama
Kau kaburi semua bayangan
Ku berharap tertulis
kita sampai syurga

Kau hadir dalam mimpiku
Dalam setiap doaku
Terangilah cinta ini
Agar bahagia

Kau hadir memeluk jiwa
Jawab segala tanda tanya
Kau satu-satu lah nyawa
Bagaikan udara

Tak mampu aku
Melepaskan diri mu
Aku rayu
Yang sesungguhnya

Aku mahu kamu tahu
Kau hadir dalam mimpiku

Oh yeah…
Kau hadir dalam mimpiku
Dalam setiap doaku
Terangilah cinta ini
Agar bahagia

Kau hadir memeluk jiwa
Jawab segala tanda tanya
Kau satu-satu lah nyawa
Bagaikan udara

Kau hadir dalam mimpiku
Dalam setiap doaku
Terangilah cinta ini
Agar bahagia

Kau hadir memeluk jiwa
Jawab segala tanda tanya
Kau satu-satu lah nyawa
Bagaikan udara

Lirik Lagu Tenang Bella Astillah

Lirik Lagu Tenang Bella Astillah

Aku terjaga
Dari buaian terlena
Rupanya tak sempurna
Aku memilih aku

Inginku jadi yang terbaik
Demi kebahagiaanku
Kiniku tabah
Terus melangkah

Kiniku tahu
Apa yang Ku mahu

Ku hanya ingin bebas
Di saat bumi gelora
Sudah ku bangun
Dari luka yang telah ku sembuh

Ku bahagia
Kini jauh dari luka
Bisa tersenyum
Kerana diriku tenang

Aku melangkah
Keluar dari gelita
Kerana ku salah sangka

Tak inginku begini
Inginku rasa bahagia
Walau cuma seketika

Kiniku jumpa
Erti bahagia
Kiniku tahu
Apa yang Ku perlu

Ku hanya ingin bebas
Di saat bumi gelora
Sudah ku bangun
Dari luka yang telah ku sembuh

Ku bahagia
Kini jauh dari luka
Bisa tersenyum
Kerana diriku

Tenang
Bilaku terima kisah silamku
Segalanya
Hikmah di sebalik duka

Ku bersyukur
Kini sudah
ku temui bahagia
Aku percaya

Ku hanya ingin bebas
Di saat bumi gelora
Sudah ku bangun
Dari luka yang telah ku sembuh

Ku bahagia
Kini jauh dari luka
Bisa tersenyum
Kerana diriku

Terasa indah
Bilaku bahagia
Aku tersenyum
Kerana diriku tenang

Lirik Lagu Gundah Ernie Zakri

Lirik Lagu Gundah Ernie Zakri

Cinta yang kau beri ku penuh rasa
Lelah, rindu juga bahagia
Lebur hatiku dengan kata kata
Dunia hancur punah retak sejuta

Setelah aku kau
pergi meninggalkan
Terkaku ku
dalam kegelapan

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun Dia tahu
Cintaku utuh bila disampingmu

Simpan segalanya
Teguh agar jiwa tiada rasa

Akulah rindu yang kau bawa pergi
Tenggelam bersama senja hari
Dan malam ku penuh dengan emosi
Ku pendamkan walau parah ku sembunyi

Setelah aku kau pergi meninggalkan
Terkaku ku dalam kegelapan

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun Dia tahu
Cintaku utuh bila disampingmu

Simpan segalanya
Biar pudar semua
Agar jiwa ini tiada rasa

Telah ku gagah bertahan
Namun rapuhnya
Tapi ku rela
Jiwa ku bersamamu!

Apa jua namun
Dia tahu
Cintaku utuh
bila disampingmu

Biar rasa ini membunuhku
Biar rindu ini menghukumku
Apa jua namun Dia tahu
Cintaku satu

Simpan segalanya
Teguh agar tiada rasa

Thursday, March 26, 2020

Lirik Lagu Salahku Yonnyboii

Lirik Lagu Salahku Yonnyboii

maafkan aku jika aku bersalah
ku hanya ikut hati
yang berkata benar
gerakkan emosi buatku tercabar

ku tahu ku susah
ku mohon kau sabar
kadang yang selesa
harus ku melempar

kadang yang ku tak
mahu harus ku duga
tapi sampai bila
tapi sampai bila

harusku begini
selalu dipersalah
sampai bila aku harus
digelar penakut

asyik menjelajah
tapi selalu disangkut
bukan kau sorang
yang rasa nyawa mahu dicabut

tu bukan alasan
cuma jiwa yang serabut
kata kau ku simpan
sumpah aku simpan

selalu aku sebut
dekat hati aku simpan
walau kau rasa peti
aku tak pernah kesah
< br /> tapi kau salah jadi
pernahkah kau nak kesah?
ku bukan malaikat
juga bukan syaitan

ku cuma manusia
takkan boleh nak kaitkan
segala keputusan
aku yang utuskan

aku berfikir dahulu
sebelum aku putuskan
bencilah aku jika engkau perlu
tapi hati ini akan masih sayangimu

takkan ada yang tahu
kalau tak ditanya atau diberitahu

Tuesday, March 24, 2020

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

dah lama rasanya tak join mana - mana trip blogger akibat kekangan waktu dan kerja yang tak reti nak berpisah sementara. akhirnya setelah dipelawa kakak Paris, dapat juga aku mewujudkan waktu untuk program blogger. terima kasih kakak paris sebab pm tepi dan ingat dekat aku. heee. itupun masih berbagi - bagi disaat akhir tiba - tiba takde orang nak kerja. penat jelah buat jadual. hmm 

Taklimat Ringkas

Bersama Team Media ke Perak

program mula pukul 10 pagi. aku tercyduk sebab sampai lewat. nasib baik dah sarapan dulu dekat rumah, kalau tak. berlapar lah aku. sempat je sarapan dekat hotel tapi taktahu nak makan apa. hahhaa. aku ciduk - ciduk je apa yang ada. 

selepas semua blogger tiba, kami diberi taklimat dan berlepas ke perak. perjalanan mengambil masa 2 jam macam tu. 

Big Whale Cafe

Bersama Team Media ke Perak

destinasi pertama mestilah mengisi perut yang lapar. kalau lapar apa pun tak boleh. jadi big whale cafe merupakan persinggahan pertama. ini kali pertama aku ke perak daerah ini. sebelum ni aku sekadar singgah ipoh sahaja. mungkin lepas ni aku akan luaskan jajahan aku menakluk perak selepas keterujaan aku membaca kisah mus di iium tentang salasilah keluarga beliau. meremang je bulu roma. 

Bersama Team Media ke Perak
creamy soft shell crab pasta
seperti tipikal cafe yang lain, cafe ini menyajikan santapan menu barat. tidak semua cafe menghidangkan makanan sedap yang berbaloi dengan harga. yang ini aku sangat mengesyorkan engkorang untuk cuba hidangan yang terdapat di cafe ini. rasanya sangat berbaloi. sebab kan aku tak pandai sangat nak pilih yang mana, aku buat keputusan untuk membuat pesanan creamy soft shell crab pasta dengan harga rm18 beserta minuman latte rm9. 

Bersama Team Media ke Perak
the ducky berry
pilihan makanan 'pelik' yang terdapat di cafe ini ialah the ducky berry. ya itik ler. aku cuil sikit (eh tak, kakak paris tolong potongkan untuk aku. hahaah). rasanya sedap dan tidak ada bau sangat. kombinasi yang terdapat pada buah berry boleh menghilangkan loya tekak jika sekiranya engkorang bukan jenis yang tak biasa makan itik. 

pelik letak berry? pelik. dalam kepala otak aku dah ada rasa manis yang terhidang bersama itik ni. tapi lepas dah rasa, aku boleh kata sedap. berry tu tak manis sangat pun. terkombinasi dengan sempurna lah orang kata. 

Bersama Team Media ke Perak
sebahagian geng media BBSAP

yang suka lepak - lepak cafe boleh la datang sini. dekat kaki lima kedai ni ada ruangan yang boleh korang lepak lama. jangan risau, ada meja dan kerusi ya. 

Info Big Whale Cafe

alamat
No. 255 & 256, Jalan PPMP 3/4 Pusat Perniagaan,
Manjung Point Seksyen 3,
32040 Seri Manjung, Negeri Perak

waktu operasi
11 pagi - 7 malam

hubungi
05-612 4701


Hotel Ritz Garden

Bersama Team Media ke Perak

malam pertama kami masih di daerah manjung. hotel tempat kami bermimpi letaknya berdekatan dengan pasaraya billion. rata - rata penduduk daerah manjung sangat familiar dengan kawasan ini kan? disini lah tempat kami berehat, hotel ritz garden. cuma untuk satu malam sahaja. 

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

harga bagi bilik ini juga sangat murah, serendah rm98 di booking.com. komen aku, penghawa dingin berfungsi dengan baik, katil selesa (bantal pun banyak. hahahah), sarapan pun okay. cuma jangan berharap tv sangat. wifi pun laju je. memang kami betul - betul sempat rehat sebentar sebelum keluar semula untuk makan malam bersama Datuk Misbun.

Bersama Team Media ke Perak

Info Hotel Ritz Garden

laman web
https://book.ritzgardenhotel.com/
http://www.ritzgardenhotelmanjung.com/


Hari Kedua di Perak

keesokan harinya, selepas bersarapan. kami berkemas mahu check out dan bertemu Datuk Misbun sekali lagi di dewan badminton manjung. boleh baca di entri ini https://kanvasdakwat.blogspot.com/2020/03/datuk-misbun-di-manjung-badminton-arena.html . team media berpeluang menemuramah Datuk selepas merasmikan acara Kejohanan Badminton Remaja Terbuka 2020. 

Bersama Team Media ke Perak


Berlepas ke Pangkor

Bersama Team Media ke Perak

selepas mengakhiri sesi temuramah, kami bergegas naik bas. takut terlepas feri. hahaha. kami semua akan ke pulau pangkor. ini cuma acara berjalan - jalan bersama rakan media. masing - masing seronok tak sabar nak shopping. tapi tulah, 2 hari 1 malam terlalu singkat untuk mengelilingi pulau tersebut. 

ada banyak tempat yang boleh diteroka. ada banyak tempat yang boleh dijelajah dan singgah. insyaallah lain kali lah pula dengan kawan - kawan kalau ada rezeki lebih. 

Bersama Team Media ke Perak

perjalanan dari jeti ke pulau pangkor cuma ambil masa lebih kurang dalam 30 minit sahaja. kami dijemput oleh sebuah van yang akan bawa kami ke tempat penginapan, coral bay resort! yuhooo. 

Bersama Team Media ke Perak

Coral Bay Resort Pulau Pangkor

Bersama Team Media ke Perak

di sinilah tempat istirehat kali kedua. kami dijamu makanan mewah dan kekenyangan puas hati. habis licin semua makanan. cuma tersisa sikit lah. berkali - kali juga kami semua memuji masakan chef di resort ini. sebab semua makanannya boleh tahan kena dengan citarasa kami.

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak
ck duty free
kebetulan pasaraya ni baru je dibuka beberapa hari dan masih belum dirasmikan lagi pun. untungnya siapa yang menginap di coral bay resort, sekaligus dapat membeli belah tanpa perlu ke mana - mana.

Bersama Team Media ke Perak

ini kawasan kolam. dekat sini lah kitorang makan malam. sesiapa yang suka buat surprise atau makan malam romantis macam candy light dinner tu kan, boleh buat dekat sini. oh ya,  tak payah susah hati nak setup sebab pihak hotel yang akan setup untuk korang. 

Pilihan dan Harga Bilik

Bersama Team Media ke Perak

ada beberapa pilihan bilik yang disediakan. antaranya ialah superior, deluxe, pent house, apartment 2 bilik dan apartment 3 bilik. banyak tak? mesti lah banyak. kalau datang berjemaah macam nak buat family day sesuai sangat amik penthouse. boleh muat sekurang - kurangnya 20 orang macam tu. penthouse sangat luas dibahagian ruang tamu. boleh rujuk gambar dibawah. puas hati sangat. 

Bersama Team Media ke Perak
pent house

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak


Harga Bilik
Harga Promosi bagi: Jumaat, Sabtu, cuti sekolah dan cuti umum
superior rm198
deluxe rm258
suite rm408
pent house  rm448
apartment 2bilik rm328
apartment 3bilik rm408

Bersama Team Media ke Perak


Makan Malam BBQ

Bersama Team Media ke Perak
makan malam

tengok lah betapa meriahnya makanan atas meja. memang bbq betul. segala jenis makanan ada. sampai tak larat nak makan. kenyang sampai esok ni. hahhahaha. malam tu masing - masing masuk awal sebab mengantuk kuasa dua. 

tapi kenyataannya, aku cuma mengantuk masa makan. tak tahu lah berapa juta kali menguap. bila dah masuk bilik apa pun tak boleh. nak pukul 12 juga baru tidur. ke lebih. hahah entah lah. tak ingat. tapi tidur lambat juga. 

dekat sini wifi agak limited sebab kebetulan masa ni ramai sangat orang. jadi wifi dekat bilik sangat perlahan. jangan risau, korang boleh lepak dekat bawah, situ laju sikit. paling best duduk bilik sebab selesa sangat - sangat. aku rasa semua taknak keluar bilik nak melekat je. hahahha

 Pasir Bogak

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

selepas dibawa melawat sekitar coral bay resort, diorang semua turun ke pantai tengok matahari terbenam. aku je tercyduk. hahaha. tertidur kot. ke main telefon. entahla. tengok la lawaaa. diorang kongsi gambar dalam group pun macam, okay patut aku ikut sekali baru ada gambar tepi pantai. 

baru lah boleh update gambar beserta caption sedih - sedih. halah - halah dah rugi. dah tak boleh patah balik dah, aku redo je. 

 Laksa Mee Pangkor

Bersama Team Media ke Perak


orang kata dah sampai pulau pangkor kena rasa laksa mee pangkor. so ini lah dia rupa laksa mee pangkor. memang tak macam laksa penang. yang tak makan laksa tu boleh je makan mee ni. sebab memang tak sama langsung. rasa pun lain. 

Bersama Team Media ke Perak


Melawat Penyu

Bersama Team Media ke Perak

destinasi pertama di pulau pangkor ialah melawat penyu. aku sertakan sekali tulisan penuh sepanjang lawatan kami ke sana. 

rupanya jika datang ke tempat yang betul, ada banyak informasi yang boleh kita dapat melalui sesi lawatan yang diadakan. 

Mini Great Wall Garden - Foo Lin Kong Temple

Bersama Team Media ke Perak

selepas menghabiskan masa lebih kurang sejam setengah, kami dibawa pula melawat Foo Lin Kong temple. cuaca waktu tu sangat baik dan menyengat. baguslah tak hujan. kalau hujan susah juga nak bergambar. cuma terik mengigit kulit. demi sekeping gambar, redah jela kan? bila lah lagi nak sampai sini. kalau sampai pun belum tentu nak singgah.

aku tak naik sampai atas pun. cuma bergambar dari bawah sahaja. 

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

Bersama Team Media ke Perak

berdekatan foo lin kong temple juga terdapat sisa tembok kota belanda. rujuk gambar dibawah. 

Bersama Team Media ke Perak

fakta kota belanda
1670
  • dibina oleh Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC)
  • tempat penyimpanan bijih timah yang diperolehi dari negeri Perak
  • rakyat tempatan membinasakan kota ini kerana tidak mempersetujui cara belanda mendapatkan bijih timah

1749
  • bina semula kota yang menempatkan 80 orang pegawai

1779
  • tidak lagi digunakan kerana menumpukan perdagangan rempah di indonesia
  • berhadapan dengan perang napoleon di eropah

1824
  • belanda dan inggeris secara rasmi membahagi wilayah penguasaan masing - masing melalui perjanjian inggeris-belanda 1824

1973
  • dibina semula oleh jabatan muzium dan diwartakan sebagai monumen lama

1997
  • kerajaan perak memajukan semula kawasan ini sebagai kawasan pelancongan
  • beberapa rumah limas tradisional telah dibina disini
sumber: wikipedia

Bersama Team Media ke Perak


Pulang Semula

Bersama Team Media ke Perak

dah habis pusing pulau pangkor sejauh yang sempat. hahahha. jomm balik. semoga ada ruang datang ke sini semula. 


*kredit beberapa gambar kepada fotografer; awin

Sunday, March 22, 2020

Lirik Lagu kasih dan Sayang Masdo

 Lirik Lagu kasih dan Sayang Masdo

Zahirnya tampak tenang
Batinnya bergelora
Ingin kutahu kebenarannya
Hakikat yang sebenar-benarnya

Terlindung yang tersirat
Di balik yang tersurat
Ku nampak kasih di dalam sayang
Ku rasa sayang di sebalik kasih

Dia yang terawal
Dia yang terakhir
Yang zahir Dia yang batin
Jauh tak berjarak
Dekat tak bersentuh
Dalam aku ada Dia

Friday, March 20, 2020

Lirik Lagu Kittamove K-clique

Lirik Lagu Kittamove K-clique

NASTYNA$
Ramai mengaku raja tapi kota aku punya,
Hidup di dalam rimba aku emas yang lain gangsa,
Sebab aku lain belang, bilang helang boleh terbang,
bilang rimau jangan bimbang, bilang musang boleh menang
Gerak kerja dalam diam, depan senyum belakang tikam,
Kurang faham kena baham,
Semalam salam sekarang terkam
Ini carta jadi fakta, ini street bars naik takhta
Dulu jajah, sekarang mana
Dulu arah sekarang cuba

NOKI
Ramai kena angin taufan
Karya kami dh ke depan
Tersebar luas ke hadapan
Ku Tidak ambil port tu rintangan
Tapi Mereka cuma tahu berkata
Kesalahan Keburukan orang dengan sengaja
Bukan teguran itu di kira sebagai tembakan
Clique ini jarang jarang makan sindiran

FAREEDPF
Berapa sindiran, aku singkirkan
Onsen Jepun semalam, sengaja layan bosan
In Bangkok, we trade stock
In the hood, we split bread
Give to live 4 impact
In the club? Play Hip-Hop
I told you; Me and MY Clique focus to the top
Now, who you dealing with?
Which bag would you cop now?
Yo, get low, get low
You a pro? Vaffanculo

TUJU
WOW, Ada yang cuba mengejar bintang,
Ego melangit, tu pembawaan kurang senang,
K All Star on the move,
Berapa kali kira kita kira kitta move,
Tiba masa Kitta Move, Ambil peluru,
Setahun Impaknya tiap penjuru,
Aku masih berlagu, Mengatur langkah ku,
Tinggalkan ku satu peluru,

GNELLO
Ramai yang fake, muka syiling.
Jangan nak test, dalam ku punya ring.
Jangan nak flex, tak setanding.
Ramai nak bite, tiada taring.
Game dalam game ni, aku master dalam plan tu.
Takkan boleh rank ku punya gang G.
We keep it GSTA dalam rank mu.
Oh wow? Komando dalam rap, lepas das on target.
Dah lambat nak combat, nuclear kclique initiate.

SOMEAN
Lineup ku semua gila killer macam Wu-Tang!,
Bars full force we going full tank!,
Yeah for real we do it real macam G thang,
Conquer semua hood running with my gang gang,
But eh wait what? (What?)
Tiada siapa buat jangan sampai aku buat,
And now what? Jalan tiada stop,
Masih nak rock at the top do it sampai meletop
K-DEAF
ini K versi devil level lain flame
psychopath minda killer dalam ni game
tembakkan snipe hit ke degupan jantung
murder case? nah ku terpaksa pancung
tak cukup pancung bak sni ku bagi punch (line)
baris gerilla bars ready tuk launch (time)
apa level lu nak cut me?
jangan crita kongsi kalau belum Certified G

MK
Hmmmm seratus peratus fakta
kami buat perubahan sampai mimpi jadi nyata
Kerat tenaga dan usaha ini semua untuk keluarga
Alhamdulillah angka sekarang berlipat kali ganda
Mereka lupa , ukur kemampuan ku suka suka
Mata naik merah mereka mula bermuka muka
Sumpah setiap peluang yg sampai aku sapu rata
all the way up sampai nama jadi sejarah

Tarikan Baru di Pulau Pangkor

Tarikan Baru di Pulau Pangkor

untuk kali pertama sepanjang dua puluh lima tahun, aku datang ke Pulau Pangkor untuk melihat penyu. selalu datang sini untuk bercuti dan membeli belah semata - mata. tak pernah pun terfikir nak tengok penyu bertelur sebagai salah satu tempat lawatan jika datang ke Pulau Pangkor. 

masa kak Paris kata nak melawat tempat penyu bertelur, aku dah fikir. ah ni bosan. sebab selama ni melawat penyu macam google je lagi baik. susah - susah je nak datang tengok. sebab orang yang bagi information pasal penyu pun macam sekadar bercakap sepatah dua kata. ah gitu. 

Pusat Konservasi Penyu di Teluk Ketapang

Tarikan Baru di Pulau Pangkor

tapi lawatan kali ni memang best. engkorang tahu kenapa? Encik Rasli ni orang tanya satu soalan, dia bagi jawapan dengan penerangan yang cukup jelas sekali extra dengan info tambahan yang kau tak kan tanya dan tak terfikir. lepastu pula cara Encik Rasli ni dia senyum je. jadi orang memang tertarik nak dengar cerita. dia juga seorang yang sangat bersemangat bila ditanya tentang penyu.
konservasi atau definisi penuhnya mengikut dewan bahasa ialah pemeliharaan atau penjagaan sesuatu secara tersusun bagi mengatasi ke­rosakan. 
Tarikan Baru di Pulau Pangkor
tag penyu dipegang oleh Encik Rasli

apa yang menariknya di pusat konservasi penyu pulau ketapang ni ialah, pemeliharaannya dilakukan secara semula jadi. telur - telur penyu yang hidup akan bersaiz besar lebih dari biasa. oh ya, pernah tak tengok tag yang dipasang pada lembu? rupanya penyu juga ada tag mereka. 


Tarikan Baru di Pulau Pangkor

bagaimana tag penyu dilabel? tengok penyu yang dipegang Encik Rasli. kaki penyu akan dilebarkan seperti dalam gambar dan garisan pada kaki akan dikira mulai garisan yang keempat. tag itu adalah bukti bahawa penyu akan datang semula untuk bertelur dalam jangkamasa 2 tahun akan datang (selepas disemak garisannya - kira macam label dia lah). 

Pembesaran Penyu secara Semulajadi

Tarikan Baru di Pulau Pangkor

seperti yang diberitahu Encik Rasli. kebanyakkan pusat pemeliharaan penyu menggunakan pallet sebagai makanan. tumbesaran penyu mungkin menjadi yang tidak sepatutnya. disini, penyu - penyu ini hanya makan ikan kembung segar. kata Encik Rasli, isi perut ikan itu adalah protein yang sangat baik untuk penyu membesar.

Fakta Penyu
  • umur matang seekor penyu ialah 25tahun
  • persenyawaan seekor penyu betina memerlukan 4 ekor penyu jantan
  • luas pendaratan penyu 400 meter
  • proses bertelur sehingga 3 jam
  • penetasan telur betina mengambil masa 48 hari
  • penetasan telur jantan mengambil masa 60 hari

Tarikan Baru di Pulau Pangkor
penerangan tentang pendaratan penyu

kami dibawa ke tempat penyu mendarat kebetulan pada hari yang sama ada penyu yang singgah untuk kami semua tengok laluan penyu bertelur.

Tarikan Baru di Pulau Pangkor
pendaratan penyu

Tarikan Baru di Pulau Pangkor
penyu berusia 3tahun
datang sini memang tak sesia langsung. diorang semua berpeluang pegang penyu. aku? ha takut weyh. dah naik bulu roma kat tengkuk. hahahha. sumpah takut. 

kalau datang Pulau Pangkor singgah sini. 15minit yang engkorang bayangkan boleh jadi 1jam. Encik Rasli yang berumur 54tahun sangat meminati penyu. sebab tu dia jaga penyu dengan bersungguh - sungguh. dia banyak habiskan masa dengan penyu - penyu dekat sini. untuk info lanjut boleh rujuk maklumat dibawah.


Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu Teluk Ketapang
Encik Rasli Ibrahim
Hubungi: 017 5919137