3 Bulan PKP Akhirnya - Mieza S Mieza S: 3 Bulan PKP Akhirnya

3 Bulan PKP Akhirnya

June 19, 2020

3 Bulan PKP Akhirnya

akhirnya aku dapat meninjau sekeliling tanpa rasa bersalah. JANGAN kecam. 3 bulan sepanjang perintah kawalan pergerakan dijalankan, aku hanya duduk dirumah. hatta keluar rumah untuk ke kedai pun tidak. hanya keluar rumah beberapa langkah untuk sidai kain, itu sahaja. segalanya dilakukan oleh orang lain. hahaha. nasib baik waktu tu aku tak mengalami ketepuan otak akibat duduk dalam rumah dalam jangka yang sangat panjang. 

3 bulan itulah aku 'berpuasa' dari menghabiskan masa bersama tasya untuk secubit kenangan dimasa kedepannya. lamaaaa gile. bukan 3 tapi lebih. memandangkan sebelum PKP dijalankan, aku memang tak keluar dengan tasya. hangout dengan tasya merupakan satu rutin yang wajib dijalankan sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk mengeratkan silaturahmi. semoga sampai aku tutup mata masih dengan orang sama, semoga tuhan jaga kita.

aku tulis entri ini untuk aku mengenang tasya atau sue bila dah ada anak dua. eh. hahahhha. aku juga simpan gambar dekat sini kalau aku hilang gambar dorang. 


Tasya Orang Pertama

3 Bulan PKP Akhirnya

tasyalah orang pertama yang aku cari bila PKP mula dilonggarkan. aku siap ambil cuti untuk menyamai cuti dia. kesepatan dipersetujui. kami jumpa di nu sentral sampai kan lupa bersalam peluk peluk cium KAHKAH. sebab jarak sosial yang sedang diterapkan dalam kepala otak. 

aku follow tasya kemana dia nak pergi. sebab selalu dia lah yang buat planning. kami jumpa di nu sentral dan makan tengahari di food court. tasya teringin nak makan makanan dekat situ. aku ikutkan ajeee. aku cakap dengan tasya aku nak jumpa kawan COD. HAHHA. dia kata dia okay je nak teman kan aku. terima kasih tasya sebab selalu teman aku ke mana - mana aku nak pergi. harap lepas kau kawin kau masih sudi dengan aku. supaya aku tak lah rasa hidup ini terlalu sepi.


Jumpa Sue

3 Bulan PKP Akhirnya

kalau ikutkan, sue bukan menjadi priority aku pada pertemuan kali itu. HAHAHH. tapi disebabkan gathering CJ bakal diadakan, aku membuat keputusan untuk jumpa sue. asal tah aku jumpa dia. aku tak tahu! aku cuma macam dapat 'petunjuk' dari naluri yang mengatakan 'bersahabatlah dengan sue'. HAHHA. lebih kurang macam tu lah perasaan dia. 

dalam grab tangan aku sejuk. aku sakit perut. aku nak berak semua lah. tasya saksi! "kau ni kenapa ja. rilek la". haha aku tak boleh. padahal jumpa orang dalam media sosial tu perkara biasa dalam hidup aku untuk 'membeli' sebuah perkenalan. betapa hidup aku tak ada apa nak banding dengan orang lain.

aku selalu takut nak 'mula'. takut orang tak 'terima.' 

aku jumpa sue waktu kerja. aku pinjam masa sue beberapa minit untuk peluk cium laga - laga pipi sikit ahhaha. sempat lah berbual tah pape, rakam foto jadi warna dan pulang semula. 

mengimbau kali pertama aku 'kenal' sue. aku tulis dekat sini supaya aku tak pernah lupa dekat mana kali pertama aku kenal dia. kenal sue sebab ali invite aku dalam room. masa ni ada amin (dosa2Johnny), ada ali (X7is) , ada sue (spongebob). secara jujurnya dalam friendlist aku cuma ada lelaki sahaja. mungkin sebab aku perempuan. nak masuk dengan perempuan lain tu macam susah. nak pulak clan lama semua power (pada pandangan aku lah). aku memang jarang main sekali (ingame) dengan perempuan diclan lama. lebih selesa main dengan partner yang biasa ingame sama.

bila se-room sekali dengan sue aku takut juga. aku off mic. sebab dia power. aku kalau main dengan orang power aku senyap. nanti orang complaint 'bapak la, noob. tapi kecoh macam power sangat.' yela sebab orang suka complain mulut aku bising. jadi kalau off mic lebih selamat. orang akan cakap 'ohh. patutlah suka off mic. noob rupanya. orang noob memang ceni, kalau main tak reti nak on mic.' ha gitu. 

jadinya aku berpeluanglah se - room dengan sue 2 3 kali. sehinggalah dengan secara rasmi aku keluar clan, ali 'jemput' aku join dia. aku rasa aku tak fikir panjang pun walaupun aku kata dekat ali yang aku perlukan masa berfikir. 

bila dah masuk group whatsapp, aku 'nampak' sue. ini lah spongebob tu. entah macammana ya, jadi 'kawan'. walaupun nampak remeh dan bodoh kejadiannya, aku tak rasa tuhan wujudkan ali untuk aku 'kenal' sue. faham tak maksud aku? jadi aku memilih untuk 'lock' sue jadi kawan aku. hikss.

dapat kawan baru tu perasaannya macam kau tak kenal sesiapa sebab baru pindah sekolah, tiba - tiba budak dekat meja sebelah tegur. sejak dari tu terus jadi kawan. macam tu la. susah lah nak explain woi. 

terima kasih spongebob selalu layankan je perangai aku HAHHAHA. 


Aktiviti Biasa

3 Bulan PKP Akhirnya

selalu lepak dengan tasya pergi bukit bintang je. lepastu jalan kaki sampai TS. singah lorong - lorong jalan untuk ambil gambar hipster. ceh! disebabkan tempat kerja sue agak jauh dari kawasan lepak, kitorang memilih untuk habiskan masa dekat sunway jurr. tempat cantik yang selalu ambil gambar tu tutup pulak. 

sudahnya kitorang keluar pergi laluan tepi sunway lagoon tu. dekat situ jela cite dia. masalah dia kat situ ialah, siapa nak ambilkan gambar kitorang? ada lah guard dekat situ, tapi dia tak faham bahasa melayu! penat la aku jadi omputih "hello can u take our picture?" dia angguk macam faham. bagi lah phone dekat dia. 

boleh dia jadi patung dekat situ. aku kata "sir, can u move there?" taktahu lah betul ke tidak ayatnya. dekat atas tu aku da crop. kau tengok pecah teruk. punya jauh dia ambik. tak ikhlas cakap jela. aku ingat dia memang takkan keluar dari garisan merah yang dia keluar. rupanya lepas dah settle amik gambar kitorang, elok jela dia keluar dari garisan tu. hampeh punya bangla. geram aku. 

dah lah dekat situ ada budak - budak nak up empat orang. beg sama weyh! dah takde kerja aku nak kena tutup beg pula sebab segan. 

3 Bulan PKP Akhirnya

3 Bulan PKP Akhirnya
bergambar depan kerja spongebob

3 Bulan PKP Akhirnya
baju tu buat aku rasa aku gemok dari biasa HAHHAH

dari pukul dua belas tengahari sampai pukul 7malam baru perjumpaan aku dan tasya selesai walaupun masih berbaki gosip. takpe next time sambung. dan kami bersalaman berlaga pipi dan pulang. kami berpisah di persimpangan laluan. aku ke ktm pelabuhan klang dan tasya ke ampang. bye tasya. 


Nikky Lilly

3 Bulan PKP Akhirnya
Add caption

oh ya. sebelum aku mengakhiri entri. aku nak tulis pasal nikky. siapa entah perempuan ni tiba - tiba je keluar dekat feed youtube. aku pun buka la sebab macam 'relate' dengan aku. ahahhaha. so ya. aku tanya wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Nikki_Lilly). dia rupanya vlogger and youtuber. mempunyai 1.13m pengikut di youtube. wow gile! ini pautan untuk melihat kehidupan nikki; Nikki Lilly

suka berkongsi hal - hal kecantikan dan kehidupan. oh lupa suka menyanyi juga. aku macam kagum macam mana dia survive hidup dengan kecaman orang. dia power duh. nikki cantik, cantik dengan cara yang sederhana <3
jadi aku cedok sedikit kekuatan dan keyakinan dia untuk tetaplah merasa aku juga sebahagian penduduk bumi seperti manusia lainnya. persetankan semua perbezaan dan raikan dengan bahagia. enjoy hidup sederhana dan nikmati semua. yeahh! terima kasih nikki untuk sebuah inspirasi. 

1 comment:

  1. Whoaaa...Setelah sekian lamaaa..akhirnyaaaa...dapat lepak ngn memberrrrr..

    ReplyDelete

terima kasih kerana meluangkan masa membaca dan meninggalkan komen.