Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort - Mieza S Mieza S: Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort

March 20, 2018
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Kredit gambar : @azuraxabu
Untuk mereka yang inginkan percutian suasana kampung, boleh lah ke Peladang Setiu Agro Resort. Disini memang pengunjung akan disajikan pemandangan yang tenang dengan hijau flora dan fauna. Mereka yang dah stress kerja dan terbeban dengan suasana kota, di sinilah tempat terbaik untuk melepaskan kesemuanya dan kembali tenang.

Peladang Setiu Agro Resort

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort

Setiu Agro Resort telah wujud lama dengan gabungan aspek pertanian dalam satu tanah dengan keunikan Hutan Simpan Gunung Tebu serta hutan hujan tropika. Mula -mula dulu, ia hanyalah sebuah tempat untuk menjalankan aktiviti team building, training dan camping. Kemudian pihak mereka telah mendapat permintaan untuk mewujudkan sebuah resort yang berkonsepkan Agrotourism.

Kawasan ini dikelilingi dengan taman herba, kebun buah - buahan, dan ladang kelapa sawit. Malam - malam sejuk je. Tapi takdelah sejuk sampai ke tulang. Hehehe. Rumah yang dibina kesemuanya berkonsepkan tradisional melayu unik.

Kemudahan Menarik di Setiu Agro Resort

Antara kemudahan yang terdapat disini ialah, sebuah surau besar yang sangat selesa, tapak perkhemahan dengan kemudahan air dan elektrik yang boleh menampung seramai 300 orang dalam satu masa, bilik mesyuarat, cafe, dan 4 buah dewan seminar. Kesemua chalet berjumlah 58 unit yang berkonsepkan tradisional.

Selain itu, terdapat juga mini taman tema. Paling penting kemudahan sukaneka juga disediakan bagi mereka yang mengadakan aktiviti sukanena disini. Tak payah bawa dari rumah ye dak? 

Oh ya, aku terlupa tentang sebuah kolam mini yang juga disediakan untuk pengunjung mandi. Heee. Aku tak sempat nak mandi dekat situ :(

Agro Training Center juga menyediakan kemudahan 26 bilik bajet dan 3 blok asrama dengan dewan makan. 

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Bilik penginapan aku dan Kak Min yang mengadap tasik

Aktiviti Menarik dan Tarikan di Agro Resort

Antara aktiviti kami disitu ialah 'menangkap' kepah barangkali yang aku terlupa namanya. Tapi sejenis spesies kerang - kerangan jugak. Ada 3 jenis kerang - kerangan yang aku dan kawan kbba 'tangkap'.

Selain itu :
  • Perkhemahan
  • Menyusuri lagun
  • Wetland tracking
  • Memancing ikan & udang galah
  • 'Bird watching'
  • Kenali alam wetland
  • Aktiviti rekreasi air
  • Melihat kelip - kelip
  • Memasang bubu dan lukah
  • Aktiviti rekreasi mencabar seperti flying fox, rafting, dan macam - macam lagi
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Menara flying fox

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Tempat kami makan sepanjang berada di Setiu Agro Resort - menghadap kolam
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Tempat aktiviti Water Confident

Laguna Wetland di Setiu Agro Resort

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort

Laguna Wetland merupakan produk baru oleh pihak Setiu Agro. Aku tak ada gambar di atas bot untuk menjelaskan keindahan paya bakau dan nipah tempat kediaman spesis kerang dan hidupan laut yang lain.

Fakta Tentang Laguna Wetland

  • Mempunyai keluasan 880 hektar dan mengunjur sepanjang 26 kilometer 
  • Kaya dengan hidupan wetland seperti pokok bakau dan nipah serta pelbagai jenis burung
  • Kaya dengan ketam nipah, kerang - kerangan, spesis ikan marin dan hidupan yang lain
  • Habitat kepada dua spesis tuntung, iaitu tuntung laut dan tuntung sungai yang di ancam kepupusan
  • Merupakan laguna tercantik di Malaysia
  • Kolan pancing ikan marin bagi kaki pancing
  • Pusat santuari, ketam nipah dan taman nipah untuk pengunjung

Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Kredit gambar : @azuraxabu
Pemandangan Indah Sekitar Setiu Agro Resort
Kredit gambar : @azuraxabu
Satu di kawasan tanah lembab paya bakau dan dua lagi di dalam air masin. Aku balik Shah Alam baru nampak kegelapan muka yang ditadah pada sang matahari. Menyesal? Tak lah. Pengalaman baru woi! 

Entri seterusnya adalah aktiviti di Peladang Setiu Agro Resort selama 3 hari 2 malam. Nantikan ya! Chaw ~

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :
PELADANG SETIU AGRO RESORT
Lot 3912, Guntong 22040 Setiu Terengganu,
Malaysia.
09-6920059/ 019-9192240
Website : www.agroresort.com
Email : peladang_agroresort@yahoo.com
Facebook : Peladang Setiu Agro Resort

5 comments:

  1. Nak tanya.. gambar tu memang warna macam tu ke edit? Cantik-cantik gambar korang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edit tone warna kak. hahaha tp gambar yang asli memang cantik. Cuma gambar clear. Kite suka buat tone ikut sukahati kite

      Delete
  2. Cantik gambar terus rasa tempat ni sangat menarik

    ReplyDelete

terima kasih kerana meluangkan masa membaca dan meninggalkan komen.