Pensijilan Halal Malaysia

 
Pensijilan Halal Malaysia

Siapa Yang Layak Memohon Sijil Halal

Permohonan Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) adalah bersifat SUKARELA dan TERBUKA untuk pihak-pihak yang berpotensi dan berkelayakan seperti berikut:-
  • Pengeluar/Pengilang Produk
  • Pengeluar/Pengilang Kontrak (OEM)
  • Pengusaha Pembungkusan Semula
  • Pengusaha Premis Makanan/Katerer/Dapur Berpusat
  • Pengusaha Rumah Sembelih
  • Penyedia Perkhidmatan Logistik

Semua permohonan Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) hendaklah dibuat secara atas talian melalui sistem MYeHALAL.


Pensijilan Halal Malaysia

Syarat Pensijilan Halal Malaysia

Pemohon atau pengilang hendaklah:
  1. berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)/ Suruhanjaya Koperasi Malaysia/ lain-lain agensi kerajaan;
  2. mempunyai lesen perniagaan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)/ surat akuan dari agensi kerajaan;
  3. beroperasi sepenuhnya terlebih dahulu sebelum permohonan dibuat;
  4. mengeluar dan/ atau mengendalikan produk halal sahaja serta mematuhi standard halal yang ditetapkan;
  5. memastikan sumber bahan ramuan adalah halal dan memilih pembekal yang membekalkan bahan-bahan halal atau mempunyai sijil pengesahan halal yang diiktiraf; 
  6.  memohon semua jenis produk/ menu yang dikeluarkan di kilang/ premis berkenaan; 
  7.  permohonan bagi pembungkusan semula (repacking) hendaklah mengemukakan sijil halal yang diiktiraf bagi produk tersebut; dan 
  8.  permohonan yang tidak layak memohon adalah seperti berikut: 
    1. produk yang tidak halal; 
    2. sebarang permohonan yang tidak mempunyai standard rujukan/ garis panduan; 
    3. syarikat yang mengeluar dan mengedar produk halal dan tidak halal; 
    4. penggunaan jenama yang sama bagi produk halal dan tidak halal; 
    5. produk/ premis makanan yang memberi implikasi negatif terhadap agama dan sosial (contoh: pusat karaoke, pusat hiburan, dadah, rokok, pewarna rambut, pewarna kuku dan lainlain); 
    6. produk semulajadi yang tidak melibatkan sebarang proses seperti ikan segar, sayur-sayuran segar, telur segar (fresh egg) dan seumpama dengannya; 
    7. baja dan makanan binatang; 
    8. pinggan mangkuk; 
    9. kertas; 
    10. produk yang menggunakan nama atau nama yang sinonim dengan produk tidak halal atau istilah yang mengelirukan seperti ham, bak kut teh, bacon, beer, rum, hotdog, charsiew dan seumpama dengannya; 
    11. produk siap dalam dan luar negara yang dilabel semula (relabelling) tanpa menjalani apa-apa proses di Malaysia; 
    12. dapur/ premis makanan/ perkhidmatan penyajian makanan yang menyediakan makanan yang haram dari segi Syarak; 
    13. produk yang masih dalam peringkat awal penyelidikan dan pembangunan (R&D); 
    14. produk yang boleh membawa kepada penyelewengan akidah, perkara khurafat dan penipuan; dan 
    15. hotel yang mempunyai dapur yang menyediakan menu berasaskan babi.
  9. tanpa mengambil kira nombor 4, produk-produk yang tidak mempunyai standard rujukan/ garis panduan yang menepati kriteria seperti di bawah boleh dipertimbangkan
    1. mempunyai direct contact dengan makanan; 
    2. wujud keraguan pada sumber bahan pembuatan/ ramuan yang kemungkinan dari sumber halal atau tidak halal; 
    3. digunakan sebagai bahan bantuan pemprosesan (processing aids) dalam proses pembuatan makanan; dan 
    4. tidak menimbulkan kekeliruan jika dipersijilkan. Contohnya: penapis air; sabun pencuci; surface sanitizer; lubricant (food grade); bleaching earth; tawas dan gas.

Post a Comment

0 Comments