Disclaimer | Author | Contact


Saturday, April 25, 2015

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi

Mieza S | 4/25/2015 10:35:00 AM | 14Comments |





Assalamualaikum. Hari ni aku rajin nak buat tutorial. Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi. Aku nak berkongsi sikit lah. Mak aku dah lama suruh tukar. Sebab adik adik aku ni memang sejak azali pemalas. Tak de sorang pun yang rajin ikut aku. Dah lah kerja sekolah tak pernah ada dan tak pernah buat. Aku ni tingkatan satu punya lah banyak kerja cikgu bagi. Dia rilek je. Padan muka aku dah tukar pasword. Siapa suruh, orang mintak tolong taknak tolong. Memang aku tukar lah. **Gelak jahat!



Ok lets start :)

Bukak browser korang (google, explorer, mozilla) dan taip ini --> http://192.168.0.1 




Ni aku dah crop. So dekat Username tu korang taip Admin. Password biarkan kosong. Login.





Cari Wireless pada bahagian tab di atas. Kemudian cari SSDI pada sebelah kiri. 



Paparan di atas akan kelihatan. Cari nama wifi korang. Kemudian pilih Edit.





Lepas tekan Edit tadi, paparan di atas akan kelihatan. Dekat bahagian Preshared Key korang boleh la buat Kata Laluan yang korang nak. Lepastu Submit. Dalam korang tak sedar, Signal  Connection wifi korng akan hilang automatik. Korang connect macam biasa pakai pasword yang korang dah tukar tadi. Selamat berjaya !

Part kedua di sini ya. Sila lihat untuk lebih sekurity terjamin! http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/07/cara-tukar-nama-dan-kata-laluan-unifi-part-2.html


Credit : http://yieweezer5915.blogspot.com/

14 comments:

  1. terima kasih senang gile....:')

    ReplyDelete
  2. kenapa web tu tak boleh bukak yerr

    ReplyDelete
  3. Laaa senang je rupanya nak tukar password unifi ni. terima kasih atas perkongsian ini..

    ReplyDelete
  4. Tq...da brjy tukar

    ReplyDelete
  5. senang dak org nk tgk password unifi kita dengan buka admin .... atau kita kena set own password for admin

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang ini, rasanya tak ada security. Andaikata sesiapa pun yang sedang menggunakan wifi awak, kemudian dia buka laman web ini, maka dia boleh untuk sesukahati menukar pasword. sy tak tahu nak explain macam mana. tapi saya rasa sy faham soalan saudara. bab tu, saya kurang pasti. mungkin kena godek2 lagi.

      Delete
  6. http://192.168.0.1/ Link ni x boleh buka ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy boleh bukak je ^_^ tiada masalah. kadang2 ada jugak yang bgtau link tu xboleh bkk. tp entah la. sy pun tak pasti apa solusinya. kerana sy bukak di pc sy boleh. tiada masalah pula

      Delete
  7. Ok. Da boleh. 👌👍😉 thanks

    ReplyDelete
  8. Tak ada safety lansung.. Kalau mcm ni sape sape pun boleh tukar password wifi kita.. Haih..

    ReplyDelete

Terima Kasih :')

© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.