Edit Gambar Guna Lightroom Orange Mood Presets - Mieza S Mieza S: Edit Gambar Guna Lightroom Orange Mood Presets

Edit Gambar Guna Lightroom Orange Mood Presets

June 09, 2021

 

salam maghrib kepada semua pembaca. harini ada mood sikit nak kongsi cara edit gambar guna lightroom. preset tu kita semua yang akan create sendiri okay? harini kita semua akan belajar preset jenis orange mood. kalau dah biasa guna vsco mesti biasa dengan perkataan preset ni kan? pilih gambar lepastu terus pilih nak preset apa. 


Preset Orange Mood Lightroom

preset ni sesuai untuk orang yang pergi vacation dan juga aktiviti lain bergantung kepada gambar.  boleh try dan error tak ada masalah. lets go! mula - mula korang mesti kena ada application lightroom, jika tidak ada boleh download di google play store/ apple playstore. kemudian boleh buka application tersebut. 

perkara paling penting ialah kena import gambar. nak import gambar ada dua cara 
1. masuk galeri > share > lightroom ATAU
2. buka lightroom > add photo > device/ files > pilih gambar : add

Cara Buat Preset di Lightroom

korang kena ikut step yang aku dah siap screenshot ni. 


LIGHT
exposure: 0.27
contrast: -23
highlights: -100


LIGHT
whites: -20
blacks: 20


COLOR
temp: 11
tint: -5
vibrance: 39


COLOR> COLOR MIX: RED
h: 55
s: 41
l: -32


COLOR> COLOR MIX: ORANGE
h: -7
s: 41
l: -16


COLOR> COLOR MIX: YELLOW
h: -26
s: -100
l: 33


COLOR> COLOR MIX: GREEN
h: -47
s: -20
l: 48


COLOR> COLOR MIX: MARGENTA
h: -30
s: -100
l: -35


COLOR> COLOR MIX: BLUE
h: -54
s: -29
l: 38


COLOR> COLOR MIX: PURPLE
s: -100


COLOR> COLOR MIX: PINK
h: 25
s: 41
l: -39


EFFECT
texture: 9
clarity: -27
dehaze: 2


SAVE PRESET
klik pada titik tiga dihujung sebelah kanan bucu 
> create preset
dan isi preset name. 



inilah hasilnya ^^. 

Cara Guna Preset Sama Pada Gambar Lain

ni pun ada 2 cara. 

1. contoh lepas edit gambar ni, korang pergi klik pada titik tiga dihujung sebelah kanan bucu : copy setting. kemudian cari gambar lain yang nak diedit tu (import masuk lightroom) > klik pada titik tiga dihujung sebelah kanan bucu : paste settings ATAU

2. masuk galeri > share > lightroom ATAU buka lightroom > add photo > device/ files > pilih gambar : add > pergi ke presets > pilih presets yang dah siap save tadi. 


No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana meluangkan masa membaca dan meninggalkan komen.